"Osmanlı, İstanbul´un Fethi İçin 124 Yıl Uğraştı."
Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu tarafından 'istanbul'un Fethi' konulu düzenlendi.
Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ' İstanbul'un Fethi' konulu söyleşide, Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp, Osmanlı'nın, İstanbul'u alabilmek için 124 yıl uğraştığını söyledi.
Tayyare Kültür Merkezi'nde yapılan söyleşiye, Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı ve Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Necati Şahin, Bursa Kent Konseyi Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu Temsilcisi Faruk Anbarcıoğlu, Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan ve çalışma grubu üyeleri katıldı. İstanbul'un zabtı ile Anadolu topraklarının tamamen fetih edildiğini belirten Ayşe Yandayan, İstanbul'un fethi ile Osmanlı Devlet'inde imparatorluk temelleri atıldığını dile getirdi. Osmanlı'nın bir dünya devleti olduğunu hatırlatan Yandayan, İstanbul'un fethinin dünya, Türk ve İslam tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
TARİHİN DÖNÜM NOKTASI
Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Şahin, İstanbul'un fethinin Türk tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Peygamber Efendimiz tarafından İstanbul'un fethinin müjdelendiğini hatırlatan Şahin, bu yıl fethin 559. yıldönümünün kutlandığını dile getirdi. Bursa Kent Konseyi çalışmaları hakkında da bilgiler veren Şahin, 4 meclis, 34 çalışma grubu ve ofislerle Türkiye'ye örnek çalışmalar yapıldığını kaydetti. Çalışma Grubu Temsilcisi Faruk Anbarcıoğlu ise, Necip Fazıl Kısakürek´e ait ´Canım İstanbul´ şiirini okudu.
Açılışı konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Süleyman Pancaroğlu'nun yaptığı Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp ile Emekli Tarih Öğretmeni Osman Serinçay'ın konuşmacı olduğu söyleşi gerçekleştirildi.
"OSMANLI, İSTANBUL´UN FETHİ İÇİN 124 YIL UĞRAŞTI"
Osmanlı Devleti´nin İstanbul´u fethetmek için 124 yıl uğraştığını söyleyen Yıldızalp, fethinin zemininin ise daha uzun yıllar da hazırlandığını söyledi. Yıldızalp, "1386 yılında 1. Murad, Anadolu yakasından ilerleyerek İstanbul Kalesi´nin etrafını çevirdi. 1389 yılında 1. Bayezıd, Anadoluhisarı´nı yaptırarak boğazı kontrol altına almak istedi. Bizans, 1402 yılındaki Ankara Savaşı´nda Osmanlı´nın zaafa uğramasından faydalanarak Anadolu yakasında fethedilen yerleri geri aldı. 6 Nisan 1453 günü Sultan 2. Mehmed´in İstanbul´u fethetmek için başlattığı mücadele, 29 Mayıs 1453 günü zaferle sonuçlandı" dedi.
İstanbul´un fethinde sadece askerlerin ve kumandanların yer almadığını vurgulayan Yıldızalp, devlet adamları ve ulemanın hep birlikte hareket ederek canları pahasına mücadele ettiğini belirtti. İstanbul'un fethinde yer alan Bursalı komutanlar ve askerler hakkında da bilgiler veren Yıldızalp, "Çandarlızade Halil Paşa, İshakpaşa, Karacabey, Hamzabey, Mahmut Paşa, Zağnos Paşa, Cezeri Kasımpaşa, Şair Ahmet Paşa, Reyhan Paşa, Karaca Hasan Paşa, Kiretmitçi Sinan gibi ünlü Bursalı komutan ve askerler, Fatih Sultan Mehmed'in yanı başında fetihe katılmışlardır" diye konuştu.
Emekli Tarih Öğretmeni Orhan Serinçay ise İstanbul´un fethiyle ilgili genel bilgiler verdi. Söyleşinin sonunda Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu üyeleri Turgut Tüfekçibaşı, Dr. Galip Uzunca, Dr. Nevzat İspir, Nuran Bağlamaç, Yücel İpek, Vahdettin Işıldak, Safiye Göktepe, Sadık Şenkaya ve Perihan Berent İstanbul'un fethini anlatan şiirleri okudu.