Haberler

Osmanlı'nın İlk Sarayı, Tüp ve Su Deposu Olarak Kullanılıyor

Abone Ol

Osmanlı Devlet'nin tarihteki ilk sarayı olarak kayıtlara geçen Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ndeki tarihi yapının ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı.

Osmanlı Devlet'nin tarihteki ilk sarayı olarak kayıtlara geçen Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ndeki tarihi yapının ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı. Geçen ay yapılan sempozyumda da gündeme getirilen sarayın bulunduğu bölge halen tüp ve su deposu olarak kullanılıyor.

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olan ve imparatorluğun kurucusu Osman Bey'in 25 yıl kaldığı Yenişehir'in, tarihi kimliğinin ortaya çıkarılması için çalışmalar yürütülüyor. Yenişehir Belediyesi'nin öncülüğünde Uludağ Üniversitesi Kent Tarihi ve Araştırmaları Merkezi'nin (KETAM)'nin katkılarıyla düzenlenen 'Tarihten Günümüze Yenişehir' konulu sempozyum 25- 26 Ekim 2013 tarihlerinde Yenişehir'de yapıldı. 40 bilim adamının katıldığı sempozyumu değerlendiren Yenişehir Belediye Başkanı Ak Partili Bülent Hamdi Cingil, sempozyumun başarılı geçtiğini ve katılan bilim adamları tarafından Osmanlı'nın ilk sarayının Yenişehir'de olduğunun bir kez daha gündeme getirildiğini söyledi.

UZMAN ARKEOLOGLAR ARAŞTIRIYOR

Şehir merkezindeki Ulucami Mahallesi Gökgöz Meydanı civarında olduğu sanılan sarayın ortaya çıkarılması için belediye tarafından alanında uzman arkeologlarla arama inceleme  başlatıldığını kaydeden Başkan Cingil, bölgenin halen özel mülkiyete ait olduğuna dikkati çekerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bu konuda destek beklediklerini belirtti.

Sempozyuma katılan bilim adamlarının da inceleme yaptığı yerin halen tüp ve su deposu olarak kullanıldığını kaydeden Cingil, şunları söyledi:

"Yenişehir Osmanlı Devleti döneminde önemli bir merkezdi. Bursa'nın fethedilmesinden önce cihan devleti olan Osmanlı, Yenişehir'de yıllarca kaldı. Önemli anlaşmalara ve işbirliklerine Yenişehir'de imza attı. Belki yükseliş dönemindeki saraylar gibi değil ama, Osman Gazi Han'ın ikametgahı burasıdır. Bursa fethedildikten sonra bile şehzade düğünleri Yenişehir Sarayı'nda yapılırdı. Uzun yıllar bu devam etmiş. Osmanlı'nın ilk uluslararası anlaşması Yenişehir Sarayı'nda imzalanmış. Bunları bir bir ortaya çıkarmamız lazım. Yeri mevki olarak belli ama bu arkeolojik kazılarla ortaya çıkabilir. Hassas ve titiz bir çalışma. İnşallah sonuç alacağımızı ümit ediyorum." - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uludağ Üniversitesi Bülent Hamdi Cingil Yenişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title