Osmanlı Saraylarının "Çenesuyu" Yurt Dışında Rağbet Görüyor
Kocaeli'nin Derince ilçesindeki belediye tesisinde işlenen, Evliya Çelebi'nin "abıhayat" olarak betimlediği rivayet edilen Çenesuyu, yurt dışında da rağbet görüyor.
KADİR YILDIZ - Kocaeli'nin Derince ilçesindeki belediye tesisinde işlenen, Evliya Çelebi'nin "abıhayat" olarak betimlediği rivayet edilen Çenesuyu, yurt dışında da rağbet görüyor. Yılın 8 ayında 5 milyon 727 bin 296 şişe Çenesuyu Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Malta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ihraç edildi.
Abdulaziz döneminde adı şairlerin mısralarıyla taşlara kazınan, saray ve konaklarda içilen Çenesuyu, yurt dışından da talep görüyor. Evliya Çelebi'nin İzmit'teki çeşmelerden akan sular "abıhayat" gibidir derken, Çenesuyu'ndan bahsettiği ifade ediliyor.
Bu yılın 8 ayında Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Malta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 5 milyon 727 bin 296 şişe ihracatı yapılan suyun, dünya pazarında yerini alması için Çin, Hindistan, ABD ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu 26 ülkeyle ihracat görüşmeleri yapılıyor.
Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çenesuyu'nun, tarihinin Osmanlı dönemine dayandığını belirterek, Türkiye'nin en güzel sularından birisi olduğunu söyledi.
Çenesuyu'nun sertlik derecesinin 1,2-2,1 arasında değiştiğini ifade eden Bulut, suyun Çenedağ'dan çıktığını kaydetti.
Bulut, bu sudan içen kişinin Derince'ye tekrar geleceği yönünde bir rivayet de olduğunu dile getirerek, "Suyun bize katma değeri var. Osmanlı döneminde saraylarda konaklarda içilen bir su. Önemi buradan geliyor. Biz bunu 1994'ten itibaren fabrikasyon haline getirdik. Her geçen gün teknolojiyle birleştirip üretimi rezerv ölçüsünde arttırıyoruz. Saatte 12 bin şişe üreten bir makine yetersiz olmaya başlayınca geçen yıl saatte 45 bin şişe üretim yapabilen makine kuruldu. Su, el değmeden kaynağından şişelenmektedir." ifadesini kullandı.
"Dünyanın her bölgesine Çenesuyu'nu ihraç etmek istiyoruz"
Geçen seneye göre yüzde 40 kapasite artırımı yaptıklarını aktaran Bulut, "Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Malta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ihracatımız başladı. İlk etapta 30 konteyner yolladık. Onun arkasından ayda 50-70 konteynerlik sözleşmemiz sürüyor. Bununla birlikte Kanada ve Avrupa ülkelerine de ihracat çalışmalarımız devam ediyor. Suyun kapasitesi arttıkça dünyanın her bölgesine Çenesuyu'nu ihraç etmek istiyoruz." şeklinde konuştu.
İnsanların su alırken suyun içindeki pH miktarına baktığını dile getiren Bulut, bunun laboratuvar ortamında arttırılıp, azaltılabildiğini söyledi.
Bulut, kendilerinin kaynağından çıkan sudaki değerlerle oynama yapmadan 6,8 pH olarak vatandaşa sunduklarını belirterek, "Bakmaları gereken sodyum dediğimiz yani tuz miktarıdır. Dünya ve Türkiye'deki suları incelediğimiz zaman Çenesuyu, 3,4 miligramla sodyum oranı çok düşük. Günde bir kişi 2 litre içtiğini düşünürsek oradaki tuz oranı göz ardı edilmemeli. Çenesuyu'nun tuz ve kireç oranı küçüktür." diye konuştu.