Haberler

ÖSYM'nin Yanlış Uygulaması Sonucu Ilets Sınavı Mağduriyeti Yaşandığı İddiası

Abone Ol

Avukat Mustafa Kemal Batur, ÖSYM'nin yanlış uygulaması sonucu Türkiye genelinde akademik kariyer yapmak isteyen 5 bin kişinin mağdur olduğunu iddia etti.

Avukat Mustafa Kemal Batur, ÖSYM'nin yanlış uygulaması sonucu Türkiye genelinde akademik kariyer yapmak isteyen 5 bin kişinin mağdur olduğunu iddia etti.

ÖSYM'nin uluslararası yabancı dil sınavı olan IELTS ile ilgili değişiklik yapması sonucunda 5 bin kişinin mağdur olduğunu öne süren Avukat Mustafa Kemal Batur, olayın yargıya intikal ettiğini söyledi. Batur, "Ülkemizde ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Dil Sınavı ve UDS'nin kaldırılarak Yabancı Dil Sınavı (YDS) adı altında getirilen yeni sınav sistemiyle beraber birçok değişiklik olmuştu. Yapılan bu değişikliğin ardından yine ülkemizde kabul edilen ve yoğun olarak akademisyenlerin ve kamu personellerinin hazırlandığı ve kullandığı bir sınav olan Cambridge Üniversitesi'nin hazırladığı IELTS sınavının da eşdeğerliği ülkemizde ÖSYM tarafından belirlenmekteydi. ÖSYM, IELTS sınav sonucuna göre alınan puanları kendi sistemine uygun olan puana çevirip, eşdeğerliğini vermekteydi. ÖSYM'nin aldığı 23 Temmuz 2013 tarihli ani bir karar ile IELTS eşdeğerlikleri önceden duyurusu dahi yapılmaksızın değiştirilmiştir. Bu değişikliğin ardından binlerce ÖSYM mağduru oluştu. Cambridge Üniversitesi'nce hazırlanan ve British Council tarafından tüm dünyada uygulanan IELTS sınavının eş değerliklerini sınava kayıt olmuş, sınav ücretini yatırmış, hatta ve hatta sınava girmiş sonuçlarının açıklanmasına sadece 2 gün kala bu değişikliği yapmıştır. Sınava aylarca hazırlanan ve milyarlarca kurs ve sınav ücreti ödeyen başta akademisyenlerin ve kamu personellerinin almayı planladıkları puanı almış olmalarına rağmen ÖSYM'nin bu ani ve hukuk tanımaz değişikliği nedeniyle akademik yükselişleri engellenmiştir. Birçok kamu kurumunda çalışan personeller ise dil puanlarının eş değerlikleri düşürüldüğü için işten atılma noktasına gelmiştir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda çalışan binlerce kişi mağdur durumdadır ve sözleşmeleri 31 Aralık 2013 tarihinde sona erecektir" dedi.

Mağdurların büyük bölümünün davalarını yürüten Avukat Mustafa Kemal Batur, bu değişikliğin Anayasa'nın 2. maddesine aykırı olduğunu söyleyerek, "Hukuk devletinin vazgeçilemez iki ilkesi olan 'öngörülebilirlik' ve 'belirlilik' ilkeleri bu değişiklikle hiçe sayılmıştır. Kurum, önceden haber vermeksizin bir anda değişikliğe giderek binlerce mağdur oluşturmuştur" diye konuştu.

Açılan yüzlerce dava için yürütme durdurma kararları alındığını ancak ÖSYM'nin alınan yürütmeyi durdurma kararlarını bireysel kabul ettiğini ve genele uygulamadığını belirten Batur, "Mahkemeden bir karar daha alındığını belirtmiştir. Ankara 11. İdare Mahkemesi'nden alınan bu karara göre alınan yürütme durdurma kararlarının herkesi kapsadığını ve işlemden etkilenen herkese an itibariyle eski eş değerliklere göre puan verilmesi gerektiğini belirtmiştir. ÖSYM, KPSS gibi diğer kendi bünyesinde yapılan sınavlarda yapılacak değişiklikleri önceden ilan etmekte ve adaylara yapılacak değişikleri duyurmaktadır. Ancak IELTS sınavında nedeni bilinmeyen bir şekilde sınava kayıt olmuş kişileri de kapsayan, hatta sınava girmiş sonucunu bekleyen kişileri kapsayan bir adaletsizlik yapılmıştır. ÖSYM kişiler arası farklı uygulamalara sebebiyet vermiştir" dedi.

Batur, ÖSYM eğer davayı kaybederse yüz binlerce TL dava masraf ile karşı karşıya kalacağını belirtti. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title