Ot Yutan da Var İğne de!
Uzmanlar yanlışlıkla yutulan cisimlere dikkat çekiyor.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu'nun, girdiği ameliyatlarda çıkardığı, aralarında toplu iğne, vida ve kalem başlığının da olduğu cisimler, görenleri şaşırtıyor.
BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİYOR!
Prof. Dr. Kaptanoğlu, yaptığı açıklamada, yabancı cisim yutulması ameliyatlarında, toplu iğne, kalem kapağı, protez, kolye ucu, pisipisi otu, saat kordonu gibi şaşırtıcı cisimlerle karşılaştıkları söyledi. Yutulan cisimlerin yörelere göre değiştiğini dile getiren Kaptanoğlu, Karadeniz Bölgesi'nde daha çok fındık içi, Orta Anadolu Bölgesi'nde ay çekirdeği, Ege Bölgesi'nde ise karpuz çekirdeğinin daha çok yutulduğunu belirtti.
İĞNE YUTAN BİLE VAR
Kaptanoğlu, çocukların 3 yaşına kadarki dönemlerinde yabancı cisimleri daha çok boğazına kaçırdıklarını aktararak, "Çocukların boğazlarına kaçırdıkları yabancı cisimlerin çoğu bitkisel kaynaklı. Bunlar daha çok kuru yemişler ve kuru baklagiller.
Özellikle 12-15 yaş arası geç kızlarımızda, türban iğneleri çok kaçıyor ciğerlerine. Ağızlarına 4 ya da 5 tane iğne aldıklarında ve o esnada dikkatleri dağıldığında güldüklerinde ya da öksürdüklerinde bu iğneler ciğerlerine kaçıyor" diye konuştu.
Özellikle okul çağındaki erkek çocuklarında kalem kapağı yutma vakasıyla sık karşılaştıklarını vurgulayan Kaptanoğlu, şunları kaydetti:
"Bunlar çok ciddi sonuçlarla hastayı zora sokuyor. Tespih, yuvarlak cisimler, kalem kapakları yutulduğu zaman soluk borusunu tıkıyor, tıkayınca hava almıyorlar. Bunların çok süratli çıkarılması lazım ya da ameliyatla almak icap ediyor. Delik açıp öyle de çıkarabiliyoruz.
Bizim ailelere tavsiyemiz çocukları beş yaşını geçene kadar ortalık yerlerde kuru yemiş bırakmamaları. Günümüzde tabi bilinçlenildi. Eskisi kadar sık gelmiyor bu vakalar. Aileler ya da kişiler böyle bir durumla karşılaştıklarında en kısa sürede doktora başvururlarsa başarı şansı çok yüksek oluyor.
En büyük başarı ilk gün sağlanıyor. Ama bir hafta içerisinde de gelinirse çocuklar zarar görmeden bundan kurtuluyorlar. Ancak meyve çekirdeği gibi cisimler çocukların soluk borusunu tam tıkadığı için hastaneye yetiştiremezlerse yollarda kaybedilebiliyor."
"PİSİPİSİ OTUNDAN DOLAYI AMELİYATA ALDIK"
Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Ekber Şahin ise ameliyatlarda karşılaştığı yabancı cisimlerin kendisini şaşırttığına değinerek,
"Mesela bir çocuk, pisipisi otu yutmuş ve bunun farkında değil. Bize ağızdan kanamayla geldi. Biz kanamanın sebebini birkaç kez tetkik etmemize rağmen bulamadık. Ancak daha sonra ciddi bir kanamayla geldi çocuk, bu otu kanla birlikte çıkardı. Kanamayı durduramadığımız için çocuğu ameliyata almak zorunda kaldık. Akasya ağacı dikeniyle dişini karıştıran bir vatandaş da bu dikeni yutarak bize başvurdu" şeklinde konuştu.