Otistik Çocuklar Derneği Başkanı Kaya: Otistik Çocuklarda Sosyal, İletişim ve İnanç Yetersizliği Var
Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Sosyolog Fehmi Kaya, otistik çocuklarda empati kurma zorluğu, sosyal yetersizlik, iletişim yetersizliği ve inanç yetersizliği olduğunu söyledi.
Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Sosyolog Fehmi Kaya, otistik çocuklarda empati kurma zorluğu, sosyal yetersizlik, iletişim yetersizliği ve inanç yetersizliği olduğunu söyledi. Kaya, otistik çocukların empati kurdukça bu eksikliklerini giderebileceğini söyledi.
Otizm Farkındalık Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Sosyolog Fehmi Kaya, otistik çocukların sorunlarına dikkat çekmek ve onlara yönelik toplumsal hassasiyeti geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Türkiye'de yaklaşık 750 bin otistik davranış gösteren insan yaşadığını anlatan Fehmi Kaya, "Otistik çocuklar empati kurmayı bilmez ya da beceremezler. Sosyal yetersizlik, iletişim yetersizliği, inanç yetersizliği vardır. Empati kurmayı terapi yoluyla oluşturmak gerekiyor. Sosyalleşmeyi, konuşmayı, karşısındakini anlamayı, empati kurmayı öğrenmeleri gerekiyor. Bunları eğitim ve uygulanacak farklı terapi yöntemiyle topluma kazandırabiliriz. 'Normal insanlar' haline getirebiliriz" dedi.
YABANCI BİLİM ADAMLARININ ATEİZM BENZETMESİ
Fehmi Kaya, Alman bilim adamları Erhard Neuberk ve Klaus Deistung ile ABD'li bilim adamı Ara Norenzayan'nın yaptığı araştırmada otistik çocukların inanç yanlarının gelişmediğini bu nedenle inanç yetersizliği olduğunu iddia ettiklerini de hatırlattı.
Araştırmacıların otistik çocuklarla ateizmi karşılaştırarak bir paralellik kurduğunu da ifade eden Kaya, "Araştırmacılar, inanç yetersizliği nedeniyle bu çocukların ateistlerle benzeşme gösterdiğini iddia ediyorlar. Bunu da, 'Otistikler empati kurmayı beceremezler, ateistler de empati kuramazlar' sözleriyle savunuyorlar. Biz de otistik çocukların eksikliği olan yönleri geliştirdiğimiz takdirde diğer eksikliklerinin de giderileceğini düşünüyoruz. Ancak çocukların inançlarıyla ilgili belirleyici rol oynamamız mümkün değildir. Bizim savunduğumuz nokta bu çocukların sosyal olarak kişilik olarak gelişmeye başlamaları, empati kurmayı öğrenmeleri sonucunda bir gelişmişlik noktasına varacaktır. O noktada doğal olarak inanç boyutu da gelişecektir" diye konuştu.
Kaya, Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği olarak otistik çocukları olan ailelere çocukların gelişmeleri ve normal çocuklara doğru yol almaları için danışma hizmetleri de verdiklerini hatırlattı. - Adana