Haberler

Ötv Muafiyeti Piyasaya Can Verdi

Abone Ol

Ticari araçlara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti getirilmesi, piyasada çok sayıda iş alanına etki ederek piyasayı canlandırdı.

MEHMET ALİ DERDİYOK - Ticari araçlara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti getirilmesi, piyasada çok sayıda iş alanına etki ederek piyasayı canlandırdı.

Ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki düzenlemesiyle, taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri, kamyon, kamyonet ile tırlarda ÖTV muafiyeti piyasaya canlılık getirdi.

Düzenleme, ticari araç sahiplerine avantaj sağlarken galerici, muameleci, boyacı, aracı, sigortacı, oto bayileri ve döşemeciler olmak üzere sektörle ilişkili birçok iş koluna etki etti.

Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin aracın faydalanması beklenen düzenlemeyle, durgunluk yaşayan esnafın işleri de hareketlilik kazandı. İstanbul'daki taksi ve dolmuş pazarı da bu hareketlilikten nasibini alırken, İstanbul'daki 17 bin 357 taksiden yaklaşık 2 bini düzenleme kapsamında yenilendi.

ÖTV muafiyetinin 3 yıla kadar devam etmesi dolayısıyla bazı araç sahipleri haklarını kullanmada acele etmezken, aracını yenileyerek daha fazla kazanç elde etmek isteyen bazı şoför esnafı da galericilerin yolunu tuttu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin toplu taşıma araçlarına getirdiği yaş sınırını yıl sonunda dolduracak yaklaşık 6 bin taksi olması da galericileri mutlu etti.

"ÖTV muafiyetinden tüm ülke yararlanıyor"

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkan Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnafın, ticari araçlara yönelik yapılan bu ÖTV muafiyetinden sevinç duyduğunu söyledi.

ÖTV muafiyetinin sektördeki hizmet kalitesini artıracağını anlatan Uğur, şöyle devam etti:

"Şoför esnafına verilen bu destek, sektörün gelişimi açısından çok önemli. Bu nedenle özellikle Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize esnafa verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Her zaman esnafın yanında olan hükümetimiz sayesinde biz de hizmet kalitemizi artırma fırsatı buluyoruz. Uygulama zor günler yaşayan şoför esnafının olduğu gibi birçok başka dallarda çalışan esnafa da nefes aldırdı. Aracını değiştiren şoför esnafı sayesinde, boyacı, sigortacı, muameleci, döşemeci, otomobil bayisi gibi çok sayıda esnafın da işlerinde hareketlilik başladı. Yani uygulama birçok esnafın işine yaradı. Adeta esnafımıza can simidi oldu."

Şu anda ticari araçlarını değiştirenler sayesinde piyasada bir canlılık yaşandığını dile getiren Uğur, daha önce esnafın, günlerce araç satamadan iş yerini kapattığını ifade etti.

Uygulamanın Türkiye çapında yaklaşık 400 bin aracı kapsadığını hatırlatan Uğur, "Yüz binlerce aracın değişmesi demek, milyonlarca insanın ekmek yemesi demek. Çünkü, birçok iş kolundan insan bu uygulama sayesinde iş yapacak. Ailelerini de katarsak ne kadar çok vatandaşın bu durumdan faydalanacağı daha açık anlaşılır. Bir de bunların kazandığını harcayacağı yerleri düşünürsek de kazancın ülke çapında yayılacağı kaçınılmaz olduğu görülecektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Yahya Uğur İstanbul Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title