Öykü Günleri 16. Kez 'Merhaba' Dedi
Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen İzmir Öykü Günleri 16'ncı kez 'merhaba' dedi.
İki gün boyunca Türkiye'nin önde gelen öykücülerini okuyucularıyla buluşturan etkinlik Konak Belediyesi Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde büyük bir katılımla başladı.
Bu yıl 'Edebiyatta Yersizlik Yurtsuzluk' temasının işlendiği etkinliğin onur konuğu ise usta edebiyatçı ve yılların öykü emekçisi Cemil Kavukçu oldu. Türk Edebiyatı'nın ünlü kalemlerini buluşturan etkiliğin açılışında yazar Feyza Hepçilingirler tüm Türkiye'de okunacak Dünya Öykü Günü Bildirisi'ni okudu. İzmirli edebiyatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin sunumunu İzmir Öykü Günleri'nin düzenleme heyeti üyesi Yunus Bekir Yurdakul üstlenirken, günün ilk oturumu yazar Oğuz Atay üzerine yapıldı. Ölümünün 40. yılında Oğuz Atay eserleriyle irdelendi. Akademisyenler Prof. Dr. Cafer Şen, Prof. Dr. İbrahim Şahin ve yazar Nursel Duruel Oğuz Atay'ı derinlemesine ele aldı. Oturumun yöneticiliğini ise yazar, eleştirmen Hülya Soyşekerci üstlendi.
ONUR KONUĞU CEMİL KAVUKÇU
16. İzmir Öykü Günleri'nin ikinci oturumunda Onur Konuğu Cemil Kavukçu'nun yazın hayatına adım attışı, ardından öykü yazmaya başlaması ve yazdıklarını okuyucuya ulaştırma anlamında nasıl bir yolculuk yaptığı Bora Balcı ve Mine Hoşcan Bilge'nin hazırladığı görsel sunumla dile getirdi. 'Öykünün Anayurdunda 'Düşkaçıran' Bir Yazar: Cemil Kavukçu' başlığı altında bir oturum da gerçekleştirildi. Jale Özata Dirlikyapan, Melike Koçak ve Müge İplikçi usta öykücü Kavukçu'nun öyküleri eşliğinde dinleyicileri derin bir yolculuğa çıkardı. Oturumu İzmirli yazar Hidayet Karakuş yönetti. Söyleşi sonunda Cemil Kavukçu'nun yazdığı 'Yüzünüz Kuşlar Yüzünüz' öyküsü okuma tiyatrosu olarak sahnelendi. Bilgehan Oğuz'un uyarladığı metin Ayhan Tonguç, Aykut Oktar ve Bilgehan Oğuz tarafından sahnelendi.
KAVUKÇU: EGOMU ŞİŞİRDİNİZ
Etkinliğin sonunda konuşan yazar Cemil Kavukçu büyük bir onur duyduğunu dile getirerek, "Konak Belediyesi'ne asla unutamayacağım bir gün yaşattığı için teşekkür ederim. Egomu şişirdiniz. Çok güzel paneller izledim. Herkese çok teşekkür ederim" dedi. Etkinliğe katılan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da insana dair öykülerin çok önemli bir zamandan geçtiğini dile getirerek, "Hava çok ağır. Çok ağır koşullarda yaşıyoruz. Bize nefes alanları gerekli. Edebiyat bu nefes alanlarının en başında geliyor. Mutluluk adalarını çoğaltmak gerekiyor ve bizim yazın insanlarımız bunu sağlıyor. Onlara çok müteşekkiriz. Hep kalemleri işlesin, işleyen kalemleriyle bize ulaşsınlar ve biz onları okurken kendi dünyalarımızı yaratalım. Hep birlikte Türkiye'nin üzerindeki ağır havayı dağıtalım" dedi. Pekdaş, konuşmaların ardından Cemil Kavukçu'ya günün anısına bir anmalık sundu.
DOLU DOLU İKİ GÜN
16. İzmir Öykü Günleri açılış gününde büyük ilgi gördü. İzmir içinden ve dışından 30 edebiyatçı İzmirlilerle buluşturacak İzmir Öykü Günleri'nin ikinci gününde de 'Bir Samim Kocagöz Öyküsü-Cihan Şoförü' öykü tiyatro olarak konuklarla buluştu. Çınar Yıldırım ve İkbal Erdoğan'ın sahnede seslendirdiği öykünün teknik sorumluluğunu ise Hanri Akyüz üstlendi. Edebiyatta Yersizlik, Yurtsuzluk temasının ele alındığı Öykü Günleri'nde 'Göç ve Sürgün Edebiyatı', yazar Gönül Çatalcalı'nın yönetiminde Behçet Çelik, Feridun Andaç, Yavuz Ekinci tarafından mercek altına alındı. 'Yersiz Yurtsuzluğa Düşünsel Bakış' başlığı altında 'Romanın Yersiz Yurtsuzluğu'nu Hüseyin Deniz dile getirirken, Süreyya Berfe de 'Şiirin Yersiz Yurtsuzluğu'na dikkat çekti. 'Öykünün Anayurduna Yolculuk' oturumunda ise Ayşe Akaltun, Hakan Unutmaz, Hakkı İnanç, Kamil Erdem konuşmacı olarak yer aldı. Oturumu ise İzmirli şair, öykücü Muzaffer Kale üstlendi. İkinci günün son oturumunun konu başlığı ise 'Dilini Yurt Yapanlar'dı. Günay Çetao Kızılırmak 'Andrey Platonov', Menekşe Toprak 'Üçüncü Vatan Olarak Edebiyat', Yıldız İlhan 'Haydar Karataş' ve Yiğit Yavuz 'Vladimir Nabokov'u ele aldı.