'Oyuncak Ayı' Projesi'nde Korkularını Oyunla Yendiler
Ankara'da aynı binada eğitim gören Hacettepe ile Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve çocukların korkularını yenmelerine yönelik 'Oyuncak Ayı Projesi' kapsamında düzenlenen etkinlikten istenen sonuç alındı.
Ankara'da aynı binada eğitim gören Hacettepe ile Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve çocukların korkularını yenmelerine yönelik 'Oyuncak Ayı Projesi' kapsamında düzenlenen etkinlikten istenen sonuç alındı.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden Mert Metehan Arslaner, Tolga Bacak ile Ece Hocaoğlu'nun proje koordinatörlüğünde Ankara-Siteler Kaşgarlı Mahmut İlköğretim Okulu'nda Hacettepe ve Bozok Üniversitesi Tıp Fakültelerinin 1 ve 2'nci sınıf öğrencileri tarafından Medisep Topluluğu bünyesinde düzenlenen etkinlikte, tıp eğitimi alan 50 öğrenci görev aldı. Proje kapsamındaki etkinlikte 220 çocuk muayeneden geçirildi, çocuklara oyuncak ayılar dağıtıldı.
Proje Koordinatörlerinden Mert Metehan Aslaner, ilk olarak 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde ortaya çıkan bu etkinliğin Hacettepe ve Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından sürdürüldüğünü bildirdi. Aslaner, projenin daha küçük yaşta çocuklara aşılanan doktor, polis, asker korkusu gibi gereksiz ve gerçekten uzak korkuları engellemek, sağlıklı bir nesil yetiştirilmesine katkıda bulunarak, üzerimize düşen görevi yerine getirmek olduğunu söyledi. Mert Metehan Aslaner, şu bilgileri verdi:
"Bu kapsamda özellikle maddi durumu iyi olmayan anaokulu, 1 ve 2'nci sınıf öğrencilerinin ayağına giderek, öğrencilere oyuncak ayılar dağıttık, onlardan ayıcıklarına birer isim ve bir hastalık bulmalarını istedik. Etkinlik günü geldiğinde planladığımız gibi doktor, diş hekimi ve beslenme diyetetik stantlarını ve oyun odalarımızı düzenledik. Ardından önce çocukları 4- 5'erli gruplar halinde içeri alarak, onlara ayıcıklarının ebeveyni gibi muamele edip, ayıcıklarının hastalıklarını sorup, ayıcıkları muayene ettik. Muayene sonrasında beyaz önlüklerimizi onlara giydirerek fotoğraflarını çektik. Bu yolla bizimle empati kurmalarını sağladık. Sonrasında ise muayenesi biten tüm stantları dolaşan çocuklarımızı oyun odalarına aldık ve onlarla oyunlar oynayarak; beyaz önlük korkusunu yenmeye çalıştık."
Aslaner, etkinlik öncesinde okula gittiklerinde beyaz önlükleriyle kendilerini gören öğrencilerin "Bize iğne mi yapacaksınız?" diye sorup, korkularını dışa vuran çocukların, etkinlik sonrasında "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" sorularına "Doktor olmak istiyoruz" diye yanıt verdiklerini anlattı. Aslaner, "Bu da gösteriyor ki etkinliğimiz gerçekten başarıya ulaşmış" ifadesini kullandı. - Yozgat