Haberler

Oyunları Görkemli Seremonileriyle Hafızalara Kazınıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en görkemli açılış gösterisiyle başlayan Mersin XVII. Akdeniz Oyunları'nın 30 Haziran Pazar günü yapılacak kapanış töreninde de Türkiye'de ilk kez uygulanacak teknikler kullanılacak.

Uluslararası arenada etkili birçok organizasyonu gerçekleştiren Pera Event; Türkiye'nin 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı öncesinde en önemli spor organizasyonu olan 2013 Mersin XVII. Akdeniz Oyunları açılış seremonisinde ilklere imza attı.

Sayılarla Akdeniz Oyunları açılış ve kapanış seremonileri

• En büyük ekran kullanıldı

Türkiye genelinden 1622 dansçının görev aldığı açılış seremonisinde 8300 metrekare genişliğinde Türkiye'nin en büyük ekranı kullanıldı. 25 bin kişi kapasiteli Mersin Stadyumu'nun zeminine sadece özel etkinliklerde kullanılan özel projeksiyon sistemi kuruldu. Piri Reis'in haritasının yansıtılmasıyla başlayan gösteri, 3 kıtanın birleşmesiyle devam etti. Gösterilerde batı ve doğu uygarlıkları arasında köprü olan Anadolu'nun binlerce yıllık zengin kültürü yansıtılarak barış mesajları verildi. Kapanış seremonisinde de her bölgenin dansları büyük Türkiye haritası üzerinde bölgelere ayrılarak o bölge haritası üzerinde bölgenin kültürel ve folklorik dansları sahnelenecek.

• Uçan semazenler

"Büyük Sema" bölümünde de 99 semazen aynı anda dönmeye başladı ve Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek, özel uçuş sistemleriyle 9 semazen göğe yükseldi ve havada dönmeye devam etti. İzleyicilerden büyük alkış alan gösterinin sürprizi ise göğe yükselen hilal ve yıldız oldu. Kapanış törenine de uçan dansçıların davul gösterileri geceye damgasını vuracak hilale de video mappingler yansıtılarak dünyada örneğine az rastlanan bir teknik Türkiye'de gerçekleştirilmiş oldu.

• Müzikle senkronize Pyro Gösterisi

Gösteriler esnasında ise müzikle senkronize olarak pyro gösterileri uygulanıyor. Türkiye'de ilk kez bir stadın çatısından gerçekleştirilen pyro gösteri izleyenleri büyüledi. Kapanış seremonisinde de sergilenecek Pyro gösterisi gecenin ihtişamını gözler önüne serecek.

• Müzikle senkronize hava fişekler

Seremonilerde müzikle senkronize olarak havai fişek gösterisi sergileniyor. Türkiye'de ilk kez bir stadın çatısından gerçekleştirilen gösteriler için 8,2 ton havai fişek kullanıldı.

• Dansçılar hariç seremonilerde 943 kişi görev alıyor

Gösteriler için dansçıların yanı sıra 126'sı yabancı, 211'e yerli ve 219 sahne arkası ekibi olmak üzere 943 teknik personel çalıştı.

• Tüketilen su miktarı

Mersin'de 35 derece sıcaklıkta yaklaşık bir aydır devam eden provalar sırasında toplam 82 bin litre içme suyu tüketildi.

• Yemek

Yaklaşık 1 aydır son genel provaların yapıldığı organizasyon için 58 bin kişiye yemek servisi yapıldı.

• Hareketli cisim üzerinde video mapping

Türkiye de ilk defa uygulanan bir sistemle hareketli bir cisim üzerinde de video mapping uygulanıyor. Açılış töreninde sahne üstünde ki Hilal'de uygulanan video mapping kapanış töreninde de uygulanacak. Alanda ki hilal ve kız kalesi üstünde de uygulanacak video mappingler göz kamaştıracak.

Kapanışa özel sürprizler

Açılış ve kapanış gösterilerinin uygulayıcı yönetmeni ve yazarı olan Pera Event Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, "dünyanın en önemli spor organizasyonlarından Akdeniz Oyunları'nın açılış ve kapanış seremonilerini hazırlamaktan büyük gurur duyduklarını" belirtti. Kaya, seremonilerde birçok ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Açılış gösterisini tüm dünyadan milyonlarca kişi ekranlarından izledi. 30 Haziran Pazar günkü kapanış gösterisi için de iddialıyız" dedi. Özellikle koreografilerde barış-dostluk kardeşlik mesajları verileceği belirten Kaya Piri Reis gemisinin 3 kıtayı gösteren video mapping üzerinde ilerleyeceğini ve her kıtadan gemiye binenlerle gösterinin finalize edileceğini ve barış-dostluk-kardeşlik mesajlarını vererek kıtaların buluşmasının sağlanacağını belirtti. Kapanış seremonisi Ferhat Göçer konseri ile son bulacak.

Seremoni Yönetim Ekibi

Yapımcı : PERA EVENT

Uygulayıcı Yönetmen ve Yazar : Mehmet Kaya

Yapım Müdürü : Burak Çalıcıoğlu

Sanat Yönetmeni : Hans Mücke

Yapım Tasarımcısı : Seran Sargur

Teknik Yönetmen : Adrian Bourke

Yardımcı Sanat Yönetmeni : Udo Rabenstein

Müzik Yönetmeni : Fahir Atakoğlu

Kostüm Tasarımcısı : Arzu Kaprol

Prodüksiyon Sahne Yönetmeni : Ian Hunter

Video Projeksiyon Yönetmeni : Patrice Bouqueniaux

Koreograf : Oktay Keresteci

Yardımcı Koreograflar : Serdar Sezer, Veysel Aymaz, Emre Karaca

Özel Seremoni Uçuş Sistemi : Claus Von Oertzen, Ingo Konzem

Sahne ve Dekor Prodüksiyon Amiri : Nigel Mousley

Işık Tasarımcısı : Jean-François Bonnemnet

Sanatçı Koordinatörü : Uygar Ataş

Video İçerik Yönetmeni : Pierre Yves Toulot, Antoine Gere

Prodüksiyon Koordinatörü : Sarah Adams

Time Code Uzmanı : Trevor Beck, Dane Cook

Ses Yöentmeni : İlker Çilli

Proteknik-Özel Efektler : Friederike Unverzagt, Konrad Kuschel

Set Dekoratörü : Muzaffer Dikici

Prodüksiyon Koordinatörleri : Alper Öztürk, Melih Sagıt, Ahmet Ümit Özkan, Yasin Güven, Özge Tezel, İsmail Yücel, Pınar Serbest, Osman İlgen Aktürk, Mehtap Ceylan, Özkan Bora, Murat Öztürk, Gökçe Özkan, Zerrin Bilir, Ünal Akgül

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Kaya Türkiye Akdeniz Mersin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title