Haberler

Ozan Türkkan, Contemporary İstanbul Fuarı Akbank Sanat Standı'nda

Abone Ol

Akbank Sanat, 14-17 Eylül tarihleri arasında Contemporary İstanbul fuarındaki standında yeni medya sanatçısı Ozan Türkkan'ın "Doğa gerçek mi, gerçek doğal olabilir mi?" başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman'ın yaptığı sergide doğanın algoritması ve Fractal Geometry üzerine uzun dönemli bir araştırmanın ürünü olan ve üç bölümden oluşan çalışmalar yer alıyor; izleyicilerin kod tabanlı ve generatif yöntemle yaratılmış spekulatif organik bir dünyayı 360 derece çevreleyen bir medya ile deneyimleyebilecekleri bir VR (Sanal gerceklik) enstalasyonu, bu spekülatif dünyanın bir çıktısı olarak sonsuz ayrıntıya giden bir geometrik sistemi sakince izleyebileceğimiz yüksek çözünürlükte büyük ebatta light box üzerine monte edilmiş dijital printler ve formdan forma mutasyon halinde yaşayan bir canlıya bir karaktere donüsen 3 boyutlu fractal'i izleyebileceğimiz holographic audio visual yerleştirme.

Sanatçı Ozan Türkkan sergisini şöyle tanımlıyor; "Kavramsal olarak karmaşık görünse de aslında hergün karşımıza çıkan bir gerçeklik ve doğanın kendi düzeni yenilemesinin, yaratımının bir algoritmasi. Tenimizi oluşturan DNA ile kalbimizi oluşturan DNA'nın aynı olması, ne kadar küçük bir yapı taşına odaklanırsak odaklanalım aynı temeli bulmamız herbirimizi fraktal varlıklar yapıyor. Sahil şeridinin girinti çıkıntılarından, yaprakların şekline, dağ sıralarından sinir sistemimize nereye dönsek fraktal yapılarla karşılaşıyoruz. Yani aslında tüm dünya fraktal bir krallık. Kaosu grafiğe dökmeye çalıştığımızda yine fraktal yapılar çıkıyor karşımıza. Yani aslında düzen ve patern her yerde. Belki de onun için fraktal sanatın huzur verici bir tarafı var. Karmaşanın ortasında kendini açık eden bir uyum, belki de doğaya güvenimizi yeniliyor".

Gerçeğin bitmediğini ve her dönem yeniden üretildiğini, ancak gerçeğe erişmenin ve gerçeği tanımlamanın kaynaklarının zaman ve kültürler içinde değiştiğini söyleyen kuratör Hasan Bülent Kahraman sergi ile ilgili değerlendirmesinde,"Tek bir doğa yoktur. Kaldı ki, doğa da değişmektedir. Herakletios'un panta rei yaklaşımı doğrudur: her şey akıyor!… Bir dönem gerçeği doğada aradık. Şimdi doğaya sırtımızı dönüyoruz. Gerçek başka bir gerçekten, doğa-dışından üretiliyor. Ama gerçeğin daima gerçek ötesi bi yanı da var. Gerçek ötesi olmak doğa ötesi olmak demektir. Bilinç gerçeğin kaynağıdır artık! Ve doğayı bilincimizle kavrarız. Bilinç doğanın önündedir. Bilincimiz olmasaydı doğa olmazdı. Gerçek kurgusaldır. Salt ve mutlak bir gerçek yoktur. Gerçek kendiliğinden oluşmaz. Doğal değildir gerçek. Doğaya ait, doğadan türeyen gerçek, büyük gerçekler kümesinin sadece bir elemanıdır. Gerçek kurgu da değildir. Gerçek sadece gerçektir. Gene de gerçeğin kurmacası doğallığının ötesindedir. Üçüncü boyutu tamamladık. Dördüncü boyutta acaba ne var? Bilmiyoruz. Arıyoruz!…" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hasan Bülent Kahraman Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title