Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi
Özbekistan'da seçmenler, ülkeyi 27 yıl yöneten Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un beyin kanaması geçirerek 2 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gidiyor.
Özbekistan'da seçmenler, ülkeyi 27 yıl yöneten Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un beyin kanaması geçirerek 2 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gidiyor.
Seçmenlerin sabah erken saatlerden başlayarak yoğun ilgi gösterdiği seçimde, aralarında Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev'in de bulunduğu dört aday yarışıyor. Yerel saatle 06.00'da açılan sandıklar saat 20.00'de kapanacak. Seçim nedeniyle ülkenin büyük kentlerinde toplu taşıma araçları gün boyunca ücretsiz hizmet veriyor.
Seçmenlerden 82 yaşındaki Letafet Karimova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yürümekte zorluk çekmesine rağmen Özbekistan'ın daha iyi bir geleceğe sahip olması için sandığa gittiğini belirterek seçimlerin Özbekistanlılar için hayırlı olmasını diledi.
Adının açıklanmasını istemeyen bir sandık görevlisi, vatandaşların sabahın erken saatlerinden itibaren sandıklara akın ettiğini ve katılımın yüksek olduğunu söyledi.
Seçimde, Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov, Adalet Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov ile Liberal Demokrat Partisinden Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev yarışıyor.
Ülkedeki yasalara göre, katılım yüzde 33'ü aştığında seçimler geçerli sayılıyor. Herhangi bir adayın seçimleri kazanması için oyların yarısından fazlasını alması gerekli. Aksi halde, en çok oyu alan iki aday seçimlerin ikinci turunda yarışacak.
Yaklaşık 32 milyon nüfusa sahip Özbekistan'da 21,5 milyona yakın kayıtlı seçmen bulunuyor. Cumhurbaşkanı seçimi için ülke genelinde 9 bin 378, yurt dışında ise 44 sandık kuruldu.
Seçimi 50'ye yakın ülke ile aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Seçim Organları Birliği (DSOB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğunun (BDT) da bulunduğu kuruluşlardan 600'den fazla uluslararası gözlemci takip ediyor. Seçimlerde ayrıca bin 300'e yakın yerli ve yabancı gazeteci görev yapıyor.