Haberler

Özel)boylarından Büyük İşe Kalkıştılar Türk Boylarına Kadar Uzandılar

Abone Ol

İstanbul’da bir grup lise öğrencisi, çevrelerinin ‘bırakın bu işleri bunlar boş iş’ sözlerine kulak asmadı ve Türk Dünyası İşbirliği Konseyi (TÜDİK)’i kurarak bir ilke imza attı.

İstanbul'da bir grup lise öğrencisi, çevrelerinin 'bırakın bu işleri bunlar boş iş' sözlerine kulak asmadı ve Türk Dünyası İşbirliği Konseyi (TÜDİK)'i kurarak bir ilke imza attı. Öğrenciler sömürge altında bulunan ya da özerk bölgeleri kapsayan 26 ülkedeki soydaşlarının eğitim, askeri, ekonomi ve siyasi alanda yaşadıkları sıkıntıları mercek altına alarak, çözüm önerileri belirledi. Türk Dünyası Araştırma Vakfı ile Türk Ocakları gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alan öğrenciler, çalışmalarını uluslararası platforma yaymak için büyükelçiler ve bakanlıkların kapısını çalmaya hazırlanıyorlar.

Karakalpakistan, Çuvaşistan, Yakutistan, Başkurdistan ve Kumuk Türkleri. Çoğu haritada bile yeri olmayan, kiminin sömürge kiminin de özerk bölge olarak tarih öncesinden beri varlıklarını sürdürdüğü Türk topluluklarının yaşadıkları bu yerlere en genç bakış İstanbul'dan oldu. Türkiye'de ilk kez Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi öğrencileri soydaşlarını daha yakından tanımak için Türk Dünyası İşbirliği Konseyi'ni kurdu. Bir aylık çalışmada öğrenciler çeşitli sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri ile temasa geçerek hem destek hem de çalışmalarından dolayı takdir topladı.

"TÜRKİYE'DE İLK"

Projeye danışmanlık yapan Tarih Öğretmeni Erdinç Turhan çalışmanın Türkiye'de ilk olduğuna dikkat çekerek; "18 ülke 72 öğrencilik bir komisyonla yola çıktık ama öğrencilerimiz çok ilgi gösterdi. Beklediğimizden kolay oldu zamanımız kısıtlıydı. Bir aylık bir sürede 26 ülke 104 öğrencilik bir komite oluşturduk. Bu ilk Türkiye'de ilk kez deneniyor umarım bundan sonraki senelerde daha iyi olacağız. Gerçekten o ülkenin temsilcisi olarak burada bulunuyorlar ve burası iş birliği komisyonudur diye her şeyi anlaşalım diye değil tartışarak birçok önergeyi geri çevirerek ciddi bir potansiyel ile çalışıyorlar" dedi.

TÜDİK kurucuları arasında yer alan Batıhan Dizdaroğlu özellikle genç kuşakların Türk dünyasını tanımaları gerektiğinin önemine vurgu yaparak; "Türk Dünyası İşbirliği Konseyi olarak arkadaşlarımızla birlikte bir konsey kurduk. Buldukları çözümleri kürsüye çıkıp tartışma soru sorma ve konuşabilme imkanı sağlanıyor. Türk dünyasını inceliyoruz ve birçok sorun olduğunu görüyoruz. Bu sorunları dört ayrı bölümde topladık. Eğitim, askeri, siyasi ve ekonomi. Haritada bilmediğimiz yerler var ama bunlar bizim kültürü öze ve gönül bağı bir olan kardeşlerimiz ve biz bunları tanımalıyız" çağrısında bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'NIN SÖZÜ REFERANS OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın gençlere hitaben 'bir olmak, iri olmak ve diri olmak' sözünün kendilerine en önemli referans sağladığını aktaran lise son sınıf öğrencisi TÜDİK kurucularından İbrahim Ethem de çalışmalarından en önemli unsurun Türklerin birlik ve bütünlüğüne dikkat çekmek olduğunu belirterek şunları söyledi: " Türkler bir olduğu zaman sonra tarih sahnesinde şahlandık ama ne zamanki birbirimize sırt çevirdik, köklerimizi unuttum ve köklerimizi ne zamanki unuttuk birbirimize yabancılaştık. Tatarı - Macarı bunların hepsi kardeş. Bunların hepsi farklı coğrafyaların suları ile beslenip aynı ağacın dalları" dedi.

Çevrelerinden söz konusu girişime 'boş iş' benzetmesi yapıldığını aktaran Ethem şunları söyledi: "Bize, 'bırakın bu işleri. Gidip ders çalışın lise son sınıf öğrencisisiniz' diyorlardı. Hatta bu büyük girişimi boş iş diye de nitelendirenler oldu. Bizi ilk duyanlar bu kadar ciddi olacağını tahmin etmediler. Bizler, Türk Dünyası Araştırma Vakfı, Türk Ocakları, Bab-ı Alem Uluslarası Öğrenciler Vakfı, TürkBirDev'e gittik ve dosyamızı önlerine koyduğumuzda, anlattığımızda kesinlikle bu kadar ciddi bir ortamı ve öğrenciler olarak bizleri buna bir gönül verme işi olarak görebilirlerdi ama ancak burayı ziyaret ettiklerinde ise fikirleri tamamen değişti. 'İşte bizim gençlerimiz' diyerek biraz kahin olmaktır gençleri görmek geleceği görmektir. ve o kehaneti kendilerinde hissettiler. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, 'iri olmak bir olmak ve diri olmak' İşte bizim çalışmamızda bunun üzerine kuruludur."

"BAKANLIKLARIN KAPISINI ÇALACAĞIZ"

TÜDİK adı altındaki çalışmalarını sınırları aşarak uluslarası platformlara taşımak istediklerini dile getiren Ethem; " Uluslararası alanda oralardaki gençler ile birlikte daha büyük bir sempozyum yapmak istiyoruz. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın desteğini de alarak gerçekleştirmek istiyoruz. Diğer ülkelerin büyükelçileri ve konsoloslukları ile irtibata geçerek daha büyük bir organizasyon yapmak istiyoruz" diye konuştu.7

KÜLTÜRLER DE TANINIYOR

TÜDİK olarak sadece sorunları ele almadıklarını farklı coğrafyalarda da yaşansa gelenek ve göreneklerin yaşatılması gerektiğini giydikleri yöresel kostümlerle sergilediklerini söyleyen öğrencilerden Dağıstan'n temsilcisi, "Türk Dünyasına ait yöresel bir kıyafet. Olması. Biz burada sadece türk dünlyasının sorunları değil geleneklerini göreneklerini de tanıyoruz. Burada olmak başka devletlerin sorunlarını görmeme başka sakış açılarını kazanmama sebep oluyor. Türklerin bir arada olduğu sürece süper güç konumuna erişeceğini aktaran Tataristan temsilcisi ise "Tataristan'nın delegesiyim. Rusya'nın sömürgesi altında bir ülke. Türkiye bizim gözümüzde bence Türk dünyasının en gelişmiş ülkelerinden biri. Eğer Türkiye ile birleşirsek Amerika'yı sollayacak bir süper güç oluruz" diye kaydetti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title