Özel Dershaneler Ve Özel Eğitim Merkezleri İstişare ve Bilgilendirme Toplantısı
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük: "Süreç şu anda işliyor ve biz bu dönüşümün içinin ve altının doldurulması adına, süreçten mağdur olamadan çıkılması için sizin yanınızdayız...
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, özel dershane ve özel etüt merkezlerine ilişkin istişare ve bilgilendirme amacıyla düzenlenen toplantılarla ilgili, "Süreç şu anda işliyor ve biz bu dönüşümün içinin ve altının doldurulması adına, süreçten mağdur olamadan çıkılması için sizin yanınızdayız. Umarız bu bilinmezlik kısa süre içinde bitirilecektir. Bütün değişimler, değişiklikler zordur ve sancılıdır. Bütün gayretimiz, sizin de gayretiniz üzüm yemek" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Özel Dershaneler ve Özel Eğitim Merkezleri İstişare ve Bilgilendirme Toplantısı Ataşehir'de yapıldı.
Zübeyde Hanım Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Konferans Salonu'ndaki toplantıya, Milli Eğitim Bakanlığı adına Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Milli Eğitim Bakanlığı müşavirleri Ercan Demirci ile Malik Türedi katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Büyük, bakanlık adına 3 bölgede dershane kurucuları, temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunmak ve daha sonra "şu niye olmadı?" denilmemesi için bir araya geldiklerini söyledi.
Büyük, toplantının, diğer bölgedeki toplantılara göre daha verimli geçeceğini ve katılımcıların katkı sunacağını düşündüğünü ifade ederek, "Hepiniz, dershanelerinizi, işinizi bıraktınız yaralarınıza merhem olacak bir şey duymak için buraya geldiniz. Biz, sizden görüş, öneri almaya geldik" dedi.
Dershanelerle ilgili süreç ve dönüşümün, yıllar öncesinden başladığını aktaran Büyük, "Süreç şu anda işliyor ve biz bu dönüşümün içinin ve altının doldurulması adına süreçten mağdur olamadan çıkılması için sizin yanınızdayız. Akdeniz, Ege bölgesi toplantısında, İstanbul toplantısında ilk defa duyduğumuz şeyler oldu, notlar aldık. Umarız bu bilinmezlik kısa süre içinde bitirilecektir. Bütün değişimler, değişiklikler zordur ve sancılıdır. Salona gelmişken görüş ifade etmeden çıkmazsanız memnun olurum. Bütün gayretimiz, sizin de gayretiniz üzüm yemek" diye konuştu.
Katılımcılar, gazetecilerin dışarı çıkarılmak istenmesini protesto etti
Yusuf Büyük, açılış konuşmasının ardından toplantının basına kapalı devam edeceğini belirterek, gazetecilerin dışarı çıkmasını istedi.
Dershane kurucusu, idarecisi ve öğretmeni katılımcılar, gazetecilerin dışarı çıkarılmak istenmesini alkışlarla ve yuhalamayla protesto etti. "Biz her şeyi basından öğrendik" diyerek duruma tepki gösteren katılımcılar, gazetecilerin salonda kalmasını istedi. Bu sırada salonda gerginlik yaşandı.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, protestonun sürdüğü sırada, telefonla konuşmak için salondan çıktı. Daha sonra salona gelen Yıldız, Yusuf Büyük ile konuştu. Bunun üzerine gazeteciler salonda kalmaya devam etti.
"Tarafların hiçbirini zorda bırakmayacak çözümler üretilmesini beklemekteyiz"
Toplantıda, Fen Bilimleri Okulları Kurucusu Nazmi Arıkan, İstanbul Anadolu yakası, Kocaeli ve Sakarya illerinden gelen tüm dershanecilerin ortak basın bildirisini okudu.
Arıkan, süreç boyunca ulusal dershane dernekleri olan Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR), Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVENDER), Özel Öğretim Derneği'nin (ÖZDER) ortak hareket ettiğini ve bundan sonraki süreçte de ortak hareket etmeye devam edeceğini bildirdi.
Özel dershane ve özel etüt merkezlerine ilişkin istişare ve bilgilendirme amacıyla düzenlenen toplantılara değinen Arıkan, "Bu toplantıların bir istişare toplantısından ziyade bir ikna ve dayatma toplantısı olduğu kanaatine varılmıştır" dedi.
Arıkan, toplantıya katılan dershane temsilcilerinin önerilerini şöyle sıraladı:
"Öncelikle isteğimiz, kurumlarımızın mevcut haliyle eğitim sistemimizin içinde kalmasıdır. Bakanlığımızın önderliğinde ulusal dershane derneklerimizle yapılacak istişarelerle tarafların hiçbirini zorda bırakmayacak çözümler üretilmesini beklemekteyiz. Bakanlıkça, kamuoyuna dershanecilere önerdik diye duyurulan sözlü vaatlerin netleştirilerek yazılı hale getirilip kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyoruz. Bakanlığın dernekler adına açıklama yapmaması, yapılacak açıklamaların dernek yetkililerince kamuoyuna duyurulmasını bekliyoruz. 60 bin öğretmeni, 40 bin çalışanı, 4 bin binada kiracı olan, 1 milyon 200 bin öğrencinin içinde bulunduğu dershane sektörünü silip atmak bugünden anlayamayacağımız büyük acılara neden olacaktır. Bütün bunları düzeltmeye zamanımız varken ortaklaşa çözüm üretmeliyiz, yoksa doğacak acıların hepimiz sorumlusu oluruz." - İstanbul