Haberler

En Temiz Emek: Engelsiz Sabunlar

Abone Ol

S.S. Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi’ne bağlı engelli bireyler, hem kooperatifi ayakta tutmak hem de üreten bireyler olmak amacıyla küçük bir odada sabundan süs çiçekleri yapıyor.

S.S. Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi'ne bağlı engelli bireyler, hem kooperatifi ayakta tutmak hem de üreten bireyler olmak amacıyla küçük bir odada sabundan süs çiçekleri yapıyor. Ürettikleri sabunların toptan satışını hedefleyen engelli bireyler, bir de sabun atölyesi kurmak istiyor.

İzmir'de, S.S. Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi çatısı altında toplanan engelli bireyler yaklaşık bir yıldır kokulu sabunlardan süs çiçekleri üretiyor. Kalıp sabunları eriterek çiçek şekline sokan engelli bireyler, bu çiçekleri farklı formlara dönüştürerek süs eşyası haline getiriyor. Kooperatifi ayakta tutmak, engelli bireylere giyim ve gıda yardımında bulunmak amacıyla daha çok satış yapma hedefinde olan kooperatif üyeleri, sabundan çiçekler sayesinde üretime de katkı sağlıyor. Ürettikleri ürünleri pazar yerlerinde satmak isteyen engelli bireyler, daha çok sabun üretimi için sabun atölyesi hayali kuruyor.

"ENGELLİ PAZARI KURULMALI"

Sabundan çiçek üretimi hakkında konuşan S.S. Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yenici, "Aileler engelli çocuklarının hiçbir şey yapamayacağını, sokağa çıktıklarında kendilerini koruyamayacağını düşünerek evlere kapatmışlardı. Biz önce bilgisayar kursu ile başladık, sonra el sanatları kursu açtık. Şuan çok güzel üretim ve satış yapıyorlar. Artık uzmanlaştılar. Ancak kimse bizi ziyaret edip 'engelli çocuklar neyi başarmış' demediler."

Sosyal medyada seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlatan Yenici, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çocuklar ellerine dergi alıp başkası adına para kazanmıyorlar, makbuz kesip bağış almıyorlar. Kendi ürettiklerini satıyorlar. Onlar her sinemaya, her tiyatroya giremiyor. Gittiği kafenin tuvaleti yoksa oraya gidemiyor. Sadece işine odaklanıyor. Üretiyor ve bunu satması gerekiyor. Belediyelerin bu çocuklarımıza engelli pazarı kurması lazım."

"YAPTIKLARIMIZI SATMAK İSTİYORUZ"

S.S. Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Kültür Sanat ve Organizasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi görme engelli Levent Özmen de bu yola 'emek olmadan yemek olmaz' felsefesi ile çıktıklarını söyledi. Tüketen değil üreten olmak istediklerini ifade eden Özmen, "Engelli arkadaşlarımızla kokulu sabun üretiyoruz. Çok güzel şeyler yapmaya başladık. İmece usulü süslü sabun yapıyoruz. Bunu sadece sağlıklı insanlar yapmıyor. Engelli arkadaşlarımız da başarı ile yapabiliyor. Yaptıklarımızı satmak istiyoruz. Bayramlarda çocukları giydiriyoruz, gıda yardımı yapıyoruz. Şimdi de sabun atölyesi açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

"DİLENCİLİK YAPACAĞIMA SABUNDAN GÜL YAPARIM"

S.S. Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ortaklarından bedensel engelli Zeynep Sakman, bir yıldır sabun üretiminde yer alıyor. İşini zevkle yaptığını belirten Sakman, "İnşallah satacak yer temin ederiz, toptan satış yapabiliriz ki kooperatifimizi ayakta tutarız" dedi. Engelli Genç ve Kadınları Destekleme ve Eğitim Derneği Başkanı olan kooperatif ortaklarından bedensel engelli Fehmi Doğan ise şu ifadeleri kullandı: "Evde boş oturmaktansa burada bir şey üretmek çok güzel. Hem mutluluk veriyor hem de engelli arkadaşlarla birlikte güvenimiz artıyor. Sabunlar güzel kokuyor, hiç sıkılmıyoruz. Sadece sabun için değil, engellilerin ürettiği her ürün için pazar yerlerinde bir tezgah verilirse güzel olur. Kendi ürettiklerimizi satıyoruz. Gazete, dergi satmıyoruz. Bu dilencilikten daha iyi. Dilencilik yapacağıma sabahtan akşama kadar bir tane sabundan gül yaparım daha iyi." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Levent Özmen İzmir Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title