Adıyaman ile Şanlıurfa Arasındaki Çiğköfte Tartışmalarına Vatandaşlar da Dahil Oldu
Adıyaman çiğköftesinin tescillenmesi, ticaret ve sanayi odalarının ardından Adıyaman ve Şanlıurfalı vatandaşları da karşı karşıya getirdi.
Adıyaman çiğköftesinin tescillenmesi, ticaret ve sanayi odalarının ardından Adıyaman ve Şanlıurfalı vatandaşları da karşı karşıya getirdi.
Adıyaman Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu'nun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün kenti ziyareti sırasında, Adıyaman çiğköftesinin coğrafi işaretle tescillenmesiyle ilgili süreçte sona gelindiğini müjdesini verdiğini söylemesi üzerine Şanlıurfa'dan itiraz geldi. Ertesi gün açıklama yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol çiğköftenin 2008 yılında Şanlıurfa tarafından tescillendiğini ve tescillenen bir ürünün başkası tarafından yeniden tescillenmesinin mümkün olmadığını belirtti. Demirkol, yaşanan son olayların ardından bu sabah Ankara'ya gitti.
ATSO Başkanı Mustafa Uslu ile ŞUTSO Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol arasında yaşanan çiğköfte tartışmasına vatandaşlar da dahil oldu. Çiğköftenin Şanlıurfa'ya ait olduğunu dile getiren vatandaşlardan İmam Karakeçili, "Doğrusunu isterseniz, çiğköfte Şanlıurfa'ya aittir. Şanlıurfa dediğimiz zaman akla çiğköfte gelir ve çiğköfteyi de çok severler. Zaten çiğköfteyi de herkes yapamaz. Ancak Şanlıurfalılar yapabilir. Adıyaman Urfa'nın çiğköftesine sahip çıkamaz ve çiğköftenin tanıtımını Adıyaman üzerinden yapamazlar" dedi.
Şanlıurfalı bir başka vatandaş Hasan Karasapan, "Eski tarihlerden beri çiğköfteyle alakalı şarkı bile yazılmış. Urfa'da ilk çiğköfte ceylan etinden yapılmıştır. Herkes evinde yoğurur ve bugüne kadar Urfa ile anılmış bir yemektir. Çiğköftenin patentini Adıyaman'a veren yanlış yapar" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa'da dünyaca ünlü film aktrisi Anthony Quinn'e benzerliğiyle ünlenen dizi oyuncusu Bekir Felhan ise "Bakanlarımız Urfalıdır. Çiğköftenin bize ait olduğunu bilmesi lazım. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfalıdır, bunun bizim olduğunu bilmesi lazım ve Adıyaman'a kaptırmaması lazım. Bakan Fakıbaba'ya sesleniyorum bu işin peşini bırakma çiğköftenin patentini kimse almasın" ifadelerine yer verdi.
Şanlıurfalı 40 yıllık aşçı Kadir Çoban da "Çiğköfte Adıyaman'ın ise nasıl yapılmış nasıl meydana gelmiş anlatsınlar. Şanlıurfa'ya gelsinler yarışa girelim. Biz kargadan başka kuş Tılfındır Dağı'ndan başka yokuş tanımayız. Hodri meydan gelsinler yarışalım. 4 günlük çiğköfteye yağı bulguru koyup satıyorlar. 40 yıldır ben bu işi yapıyorum. Şanlıurfalılar çiğköfte satmıyorlar. Çünkü çiğköfte bir, iki gün kaldıktan sonra o kıvamından çıkıyor. Ben buradayım Adıyaman'ın en iyi çiğköftecisi gelsin ben Urfa'nın en kötü çiğköftecisi olarak onlarla yarışmaya hazırım kazanırlarsa onların olsun" sözlerini sarf etti.
Son olarak açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Abbas Tumbul ise "Adıyaman'ın çiğköfte ile alakası yoktur. Bu yemeğimiz Hz. İbrahim annesi ve babası mağarada saklanırken ateş yasak olduğu için çiğ eti döverek, bulgur ve isotla karıştırarak çiğköfteyi yapmışlar. Yani çiğköfte Şanlıurfa'nın. Adıyaman'ın çiğköfte ile alakası yok. Adıyamanlılar patates ile çiğ köfte yapıyorlar patates ile çiğ köfte olmaz" dedi. - ŞANLIURFA