Aksaray'ın Köyünde Çeşmelerden Kurbağa Akıyor
Aksaray'da, su şebeke boruları eski olan Kutlu köyünde, bulanık su akan çeşmelerden şimdi de kurbağa yavruları ve solucanlar akıyor.
Aksaray'da, su şebeke boruları eski olan Kutlu köyündeki çeşmelerden kurbağa akması nedeniyle mağdur olan vatandaşlar yetkililerden yardım bekliyor.
Yaklaşık 20 yıl önce şebeke boruları değişen Kutlu köyünde boruların eskimesi ile bazı sorunlar baş göstermeye başladı. İlk etapta bulanık su akan çeşmelerden şimdi de kurbağa yavruları ve solucanlar akıyor. Olayı yetkililere taşıyan köy halkı boruların değişim zamanının gelmemesi nedeniyle değiştirilmeyeceği cevabını alınca kendi çabalarıyla evlerine gelen şebeke borularına filtre yaptırdı. Filtreler kurbağa yavruları ve solucanlarla dolup taşarken, çeşmelerden kurbağa akması önlenemedi.
"BORULAR ÖMRÜNÜ TAMAMLAMADIĞI İÇİN DEĞİŞTİRİLMİYOR"
Su şebekesinin 20 yıllık olduğunu belirten Kutlu köyü Muhtarı Ayhan Ölmez (62), İl Özel İdare'ye bir yıl önce dilekçe verdiğini, ancak su şebekesinin ömrünü tamamlamadığı gerekçesi ile değiştirilemeyeceği cevabını aldığını söyledi.
Köy halkından sürekli şikayet aldıklarını belirten Muhtar Ayhan Ölmez, şöyle konuştu: "Şikayetlerin ardından su şebeke hatlarının değişmesi için geçen yıl Özel İdare'ye başvurdum. Ancak ömrünü doldurmadığı için değiştirilemeyeceğini söylediler. Bizim depoyu ben her zaman klorluyorum, temizliyorum. Depomuzda bir sıkıntımız yok. Sularımızdaki sıkıntı bizim şebeke borularından kaynaklanıyor. Yıllardır dolmuş ve bu şebeke hattının bir an önce değişmesi gerekiyor."
"YAPILAN TAHLİLLER SAĞLIKSIZ ÇIKTI"
Halktan gelen şikayetler üzerine evlerden alınan sularla Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne başvurduklarını anlatan Muhtar Ayhan Ölmez, suyun sağlıklı olmadığı raporu çıktığını söyledi. Birkaç kez tahlil yaptırdıklarını belirten Ölmez, "Bu su şebekesi 20 yıllık. Ben de 1,5 yıldır muhtarım. Muhtar olduktan sonra vatandaşlar bize bu sıkıntıları söyledi. O zamanlar suyumuz bulanık akıyor demişlerdi. İçinde böcek çıkıyor demişlerdi. Biz de bunun üzerine Halk Sağlığı'na birkaç kez tahlil yaptırdık. Tahlil sonucunda hijyenin olmadığı, sağlıklı olmadığını söylediler." şeklinde konuştu.
"FİLTRELER TAKTIRDIK AMA YİNE OLMADI"
Çeşmeden akan kurbağalara çare bulamayınca kendi yöntemlerince evlerine gelen şebeke borularına filtre taktırdıklarını belirten İsmail Tekeli (49), filtrelerin kurbağa yavruları ve solucanlarla dolup taştığını söyledi. Filtrelerin ardından yine çeşmelerden kurbağa ve solucan akmasını önleyemediklerini ifade eden Tekeli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sularda kurbağa var, solucan var hepsi var. Şebeke hattı eski olduğu için buraya bakılmıyor, biz hizmet alamıyoruz. Çamaşır makinesi ve bulaşık makinelerinin komple filtrelerini tıkıyor. Ben buraya bir filtre taktım. Haftada 3-4 sefer temizliyorum ama yine hakkından gelemedik."
"KURBAĞALI SULARI İÇMEK ZORUNDA KALIYORUZ"
Köy muhtarlık olduğu için bütçesinin yetmediğini anlatan Tekeli, şöyle konuştu: "Devletten bir yardım gelmiyor. Muhtarımız bir şey yapamıyor. Kurbağalı suları içmek zorunda kalıyoruz. Sağlık ocağında hastalarımız yığılıp kalıyor. Doktor ise 'bu hastalıklar neden oluyor bu köyde?' diyor. Neden olacak ki, gelip köydeki suyu tahlil etmezse, şebeke hatları değişmezse illa herkes hasta olacak. Bu hastalık ilerleyen dönemde çoğalacak. Biz devletten bunun değişmesini istiyoruz. Seçim geliyor, seçimde bunu yapmazlarsa hiçbir zaman yapılmaz bu. Hiçbir şey yapamıyoruz, içemiyoruz. İçmek için dışarıdan su getiriyoruz."
Kezban Tekeli (45) ise, "Sularımızdan böcekler, kurbağalar çıkıyor. Biz bu suları kullanamıyoruz. Biz çamaşır yıkıyoruz, bulaşık yıkıyoruz. Bizim her şeyde kullandığımız su. Çok berbat akıyor insanı hasta yapıyor." dedi.
"VATANDAŞIMIZIN SAĞLIĞI BİZİM İÇİN HER ŞEYDEN ÖNEMLİ"
Konuyla ilgili görüşleri alınan Aksaray Valisi Şeref Ataklı ise, olayın kabul edilemez olduğunu belirterek, vatandaşların sağlığının her şeyden önemli olduğuna dikkat çekti.
Vali Ataklı, Kutlu köyünden elde edilen görüntüleri izlediğini belirterek şunları söyledi: "Gerçekten insanın kabul edebileceği bir şey değil. Su içerisinde varlığı görünen bir takım canlı organizmalar olmaması gereken şey. Fakat şunu ifade etmem lazım, şimdiye kadar bu köyümüzle ilgili suyun kalitesi ya da başka şeylerin olduğuna dair tarafımıza gelmiş herhangi bir bilgi söz konusu değil. Muhtarımızın şebekenin yenilenmesiyle ilgili talebi söz konusuydu. Fakat bu şebekenin yenilenmesi talebi suyun kalitesini bozmasından ziyade patlamaların olduğu, arızaların sıklıkla olduğu şeklindeydi. Şebekenin eskidiği yönündeydi. Biz de o dönem durumu değerlendirdik ve bir müddet daha kullanılması yönünde değerlendirmemiz oldu. Şimdi bu görüntüleri izledikten sonra Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne derhal talimat verdim. Bütün yönleriyle incelenmesini, nerede nasıl bir sıkıntı var, bu problem nereden hasıl oldu bunun tespitini ve çözümünü hemen yapılması yönünde talimat verdim. Olayı takip edeceğiz. Böyle bir şeyin olması kabul edilebilir bir şey değil. Derhal gerekli çözüm üretilecektir. Vatandaşımızın sağlığı bizim için her şeyden öncedir. Bunun böyle bilinmesi lazım."