Haberler

Özel Haber) Anayasa Mahkemesi Kararına Re'sen Emekliler Derneği'nden Değerlendirme

Abone Ol

Genel merkezi Eskişehir’de bulunan Re’sen Emekliler Derneği, 2008 yılında Jandarma Genel Komutanlığınca disiplinsizlik gerekçesiyle ilişiği kesilen bir uzman jandarmanın dosyasının, Anayasa Mahkemesi tarafından ‘masumiyet karinesinin ihlal edildiği’ gerekçesiyle yeniden yargılanması gerektiği hükmüyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) geri gönderilmesi konusunda açıklama yaptı.

Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Re'sen Emekliler Derneği, 2008 yılında Jandarma Genel Komutanlığınca disiplinsizlik gerekçesiyle ilişiği kesilen bir uzman jandarmanın dosyasının, Anayasa Mahkemesi tarafından 'masumiyet karinesinin ihlal edildiği' gerekçesiyle yeniden yargılanması gerektiği hükmüyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) geri gönderilmesi konusunda açıklama yaptı.

Bu durumu tarihi bir olay olarak değerlendirdiklerini söyleyen Re'sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, bu kararın, özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) darbe ve darbe sonrası ilişiği kesilen askerler için bir umut ışığı olduğunu ifade etti. Kahramaner, "Geçtiğimiz dönemlerde TSK'dan yargı kararı olmadan basit disiplin suçları gerekçe gösterilerek ilişiği kesilen birçok arkadaşımız, adil yargılanma ve savunma haklarını kullanmadan meslekten atılmışlardı. Yıllardır süren bu mağduriyetler, ne yazık ki gerek siyasi idare nezdinde gerekse hukuk nezdinde herhangi bir çözüme kavuşturulamamıştı. Bunun dışında TSK'dan ilişiği kesilmeden önce hakkında bir idari soruşturma başlayan arkadaşlarımızın, idari soruşturma neticeleri beklenmeden bu işlemler gerçekleşti. Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu karar, adeta tarihi nitelikte bir karar olup, geçmişte bu tarz uygulamalar maruz kalanlar için bir emsal teşkil edecektir" dedi.

TSK'dan ilişiği kesilen askerlerle ilgili olarak konuşan Kahramaner, yaşanılan durumla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamasının kendilerini üzdüğünü dile getirerek, "Geçtiğimiz dönemde TSK'dan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ilişiği kesilenlere 2011 yılında çıkarılan bir yasayla bazı özlük hakları verilmişti. 1999, 2006 ve 2013 yıllarında devlet memurlarına sicil afları düzenlenerek mağduriyetleri giderilmişti. Keza Ergenekon ve Balyoz davalarında tutuklu bulunan ve hüküm giyenler için yeniden yargılanma taleplerinin dile getirildiği konuşuluyor. Çözüm süreci sonunda Beşir Atalay'ın yapmış olduğu bir konuşmada, süreç sonucunda dağ ve üst düzey kadrolara bazı düzenlemelerin yapılabileceğini ifade etmişti. Geriye dönüp baktığımızda demokratik anlamda birçok düzenleme yapılırken, TSK'dan haklarında herhangi bir yargı kararı olmadan ilişiği kesilen askerlerle ilgili hiçbir adımın atılmaması ve herhangi bir açıklama yapılmaması bizleri ziyadesiyle üzmüştür" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti devleti sosyal bir hukuk devleti ise hukukun gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini belirten Kahramaner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz her platformda her görüşmede hukukun herkese bir gün lazım olacağını dile getirirken aslında bu konulara ziyadesiyle değindik. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Üstünlüğün hukuku yerine hukukun üstünlüğünü egemen kılacağız' demiştir. Bizler de bunu talep ediyoruz. Hukukun üstünlüğü egemen kılınmalıdır. İnsanlara adil yargılanma hakkının tanınması, evrensel hukukun bir gereğidir. TSK'dan yargı kararı olmadan kararnamelerle ilişiği kesilen askerler, hakkında herhangi bir yargı kararı olmamasına rağmen yıllardır mağdur ediliyor. Bu mağduriyetler bugüne kadar ciddi bir şekilde ele alınmamakta ve herhangi bir çözüm yolu sunulmamaktadır. Bizler hakkında herhangi bir karar olmamasına rağmen bu mağduriyetlerin giderilmesi elzem olmuştur. Herkesin bu konuya duyarlı davranmasını ve acil bir önlem almasını bekliyoruz." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Eskişehir Ayim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title