Bin 800 Metreden EXPO'ya
EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği 'Şakayık' 1800 metrelik doğal ortamında ilk kez görüntülendi.
Expo 2016 Antalya'nın sembol çiçeği 'Şakayık' 1800 metrelik doğal ortamında ilk kez görüntülendi. Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, 4 hektarlık şakayık alanının koruma altına alınarak ziyarete açılacağını söyledi.
Sedir ağaçlarının arasında doğal ortamında yetişen ve Latince adı paeonia turcica olan şakayık, Antalya bölgesinin endemik bitkileri arasında yer alıyor. Türkiye'de 500 ile 2500 metre rakımda kayalık yerlerde 9 tür 59 popülasyonu belirlenen şakayık, ağırlıklı olarak Antalya, Burdur ve Denizli'de yayılış gösteriyor. Bitki boyu 60 ile 90 santim arasında değişen şakayık, çiçek çapı 7-10 santim olması nedeniyle diğer çiçeklere göre daha gösterişli. Tarihte birçok ülkede devlet ve saray bitkisi olarak yetiştirilen şakayık, çini işleme ve oymacılık sanatına ilham olan çiçekler arasında bulunuyor.
EXPO SÜRESİNCE ZİYARET EDİLEBİLECEK
Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, Expo 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayık'ı Beydağları Hisarçandır köyünün 1800 metre yüksekliğindeki Sarıçınar mevkisindeki doğal ortamında inceledi. Sedir ağaçlarıyla kaplı kayalık alanda kendiliğinden yetişen şakayık renkli görüntüler oluşturdu. Şakayık çiçeğinin toprak altındaki yumrusundan gün yüzüne filizlenerek çıktığı görüldü. Gülay, kayalık alandaki şakayıkları doğal ortamında inceledi. Gülay, 4 hektarlık bir alanda yetişen şakayıkların koruma altına alınarak Expo süresince meraklıların ziyaretine açılacağını söyledi.
SAFARİ TUR DÜZENLENECEK
Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, bir yılı aşkın süredir çalışmaların hızlı şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Çalışma çerçevesinde sembol çiçek olarak şakayığın belirlendiğini kaydeden Gülay, şöyle konuştu: "Doğal hayatta şakayık çiçeğinin yayılış biçimini görmek istedik. Burayı safari alanı olarak belirleme adına bir inceleme gezisi yaptık. İnşallah burayı 2016 yılında gelen ziyaretçilerimize açacağız." Şakayığın endemik bir bitki türü ve Antalya'ya has olduğunu belirten Gülay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradaki şakayık bölgesi 4 hektar büyüklüğünde. Bu alanı çevirip Expo süresinde doğal hayatta şakayığı merak edenlerin görmesi için bir safari düzenlemeyi planlıyoruz. Burayı kontrol altına alacağız. Alanı inceledik. Bundan sonra aralıklarla gelip incelemelerimizi yapacağız. Aşama aşama çiçek açmış halini göreceğiz. Elmalı'da şakayık üretimi yapıyoruz. Burası doğal hayattaki görüntüsüdür."
ANTALYA'YA HAS
Expo'larda her zaman sembol çiçek belirlenmediğini kaydeden Gülay, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin endemik zenginliğini dünyaya anlatmak adına biz sembol çiçek olarak şakayığı belirledik. Şakayık Antalya'ya has bir bitkidir. Çok hoş görüntüsü, bakıldığı zaman insanın ruhunu okşayan bir görüntüsü var. Biz bu doğal ortamdan aldığımız şakayıkları Expo alanında sergileyeceğiz." Alandaki çalışmaların planlandığı şekilde devam ettiğini ifade eden Gülay, şunları söyledi: "Ağaçlandırma ihalesi tamamlandı. 400 ağaç Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla dikilmişti. Ana ihale neticelendi. Ağaç türlerini yakında alana dikeceğiz. Bu yıl ciddi bir ağaç dikimi gerçekleştireceğiz. Bitkilendirme çalışmaları devam ediyor. 1 milyon ton malzeme taşıyarak sedde çalışmaları tamamlandı. Seddenin üzeri de yola çevrildi. 75 ton büyüklüğündeki göleti kazdık. Kaplama işlemlerini yapıyoruz. Alan içi yolları kongre merkezinin yüzeyi, Expo kulesinin alanı çalışmalarımız devam ediyor."
Expo Kulesi için bir yarışma yapacaklarını ifade eden Gülay, şöyle konuştu: "Jüri belirlendi. Yakında yarışmaya yapacağız. Antalya'da uluslararası düzeyde bir kongre merkezi yok. Antalya'nın kongre merkezine ihtiyacı olduğunu biliyoruz. 5 bin kişilik bir kongre merkezi yapılacak. Türkiye'nin ilk Tarım ve Çevre Müzesi'ni burada açacağız. Bu yıl alt yapı çalışmalarını yüzde 90 tamamlayacağız."
Gülay, Türkiye'deki tüm tanıtım alanlarını Expo 2016 Antalya'nın tanıtımı için kullandıklarını kaydetti.
BAHARA DOĞRU AÇIYOR
Hisarçandır köyünde yaşayan ve şakayığın doğal ortamında bulunmasını sağlayan 77 yaşındaki Hasan Güler, köylüler tarafından çiçeğin 'Ayı Gülü' olarak bilindiğini söyledi. Şakayık çiçeğini süs olarak evlere götürdüklerini belirten Güler, "Eve getirdiğimiz zaman güzel bir görüntü veriyor. Şakayık bahara doğru topraktan çıkmaya başlar. Açtığı zaman her yer kırmızı lale gibi olur" şeklinde konuştu.
2016 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Türkiye'nin ilk Expo'su 2016 yılında Antalya'da gerçekleşecek. Evrensel Botanik Sergisi 6 ay açık kalacak. Expo'ya 100'den fazla ülke ile 30 uluslararası kuruluşun katılması bekleniyor. Antalya'yı yerli ve yabancı yaklaşık sekiz milyon turistin ziyaret etmesi hedefleniyor. - ANTALYA