Haberler

(Özel Haber) Bir Hayal Daha Gerçek Oldu

Abone Ol

Güneş enerjisinden üretilen elektriğin şebekeye verildiği en kapsamlı sistem Bursa'da kuruldu.

Güneş enerjisinden üretilen elektriğin şebekeye verildiği en kapsamlı sistem Bursa'da kuruldu. Projenin mimarı olan Merk Solar Enerji Genel Müdürü Ömer Cihan Karahan, sistemin kendini 7.5-8 yılda amorti ettiğini belirterek bu sayede artan elektrik maliyetlerinden etkilenmenin sona ereceğini söyledi.

Türkiye'de ilk defa Gürsu'da kurulan sistemi tanıtan Merk Solar Enerji Genel Müdürü Ömer Cihan Karahan, sistemin kurulu olduğu alanı gezdirdi. Ev ve işyerlerinde, kendi elektriğini üretmek isteyenlerin artan enerji maliyetlerinden etkilenmesinin sona ereceğini anlatan Karahan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan lisanslı elektrik üretimi yönetmeliği çerçevesinde artık gerçek ve tüzel kişilere lisans alma muafiyeti getirildiğini hatırlattı.

Vatandaşların, kendi bölgelerindeki enerji dağıtım şirketlerine başvurarak 500 kilovata kadar yenilenebilir enerji tesisi kurabileceğini vurgulayan Karahan, şöyle konuştu: "Bu yönetmelik kapsamında Türkiye'de yapılan ilk sistem bu. İlk defa şebekeye bağlanan ve ilk defa şebekeye enerji veren güneş enerjisi sistemidir. Burada bu sistemde 96 kilovatlık bir panel gücü var, bu belediye binasının elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Ayrıca, bu sistem belediye binasından uzak bir yere kuruldu. Böyle bir şey de mümkün. Bu yönetmelik çerçevesinde tüketiciler sadece kendi tesisleri için değil, aynı bölgede kalmak kaydıyla farklı bölgelere de bu sistemleri kurabiliyorlar."

Güneş enerjisinden elektrik üreten sistemin geri ödemesinin bölgeden bölgeye değiştiğini ifade eden Karahan, şunları söyledi: "Güneş enerjisi değerleri Marmara'dan Akdeniz bölgesine kadar farklılık gösterebiliyor. Ama ortama 7-8 yılda kendini amorti eden bir sistem. Türkiye'de her yıl artan enerji maliyetlerini hesaba katarsak bu geri ödeme süresi çok daha kısalıyor. Biliyorsunuz Türkiye'de enerji üretimi daha çok doğalgaza bağımlı. Dolayısıyla artan gaz fiyatlarıyla beraber yenilenebilir enerjinin önemi burada daha da fazla artıyor. Bu sistem sanayi şehri Bursa'da kurulduğu için hem sanayicilere, hem işyeri sahiplerine, hem de gerçek kişilere, kendi evlerinin çatısına bile kurmak isteyenlere güzel bir örnek oldu."

Sistemin gücünü o kişinin ya da firmanın enerji tüketimine göre belirlediklerini anlatan Karahan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada kurulan sistem 96 kilovatlık. Maliyeti 350 bin lira civarında. Aylık burada üretilen enerji UEDAŞ'a satılıyor ve belediye bundan kazanç sağlıyor. Kendini 7.5-8 senede amorti etmesi bekleniyor. Tabi artan enerji maliyetleriyle beraber bu sürenin daha da kısalacağı tahmin ediliyor. Bu tarz yatırımlar evlerde de yapılabilir. Bizim TOKİ Kayabaşı Projesi'nde yaptığımız gibi uygulamalar var. Orada da bloklar, ortak aydınlatmaları güneş enerjisi sistemlerinden karşılanıyor. Neticede bu uygulama konutlardan işyerlerine, oradan da fabrikalara kadar geniş bir yelpazede dağılıyor. Bu sistemin yatırım maliyeti o yatırımcının kişinin enerji tüketimine göre belirleniyor. Ona göre bir maliyet çıkıyor. Ayrıca, kişiler anlık enerji üretimini internet üzerinden de takip edebiliyorlar." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ömer Cihan Türkiye Gürsu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title