Haberler

Özel Haber) Dağların Ardındaki Acı Veren Yaşam

Abone Ol

Anadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, Anadolu Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından ortaklaşa olarak yürütülen ‘Göç Okulu Projesi’ adı altında yapılan çalışmayla, en büyük havzası Eskişehir’de bulunan mevsimlik işçilerinin yaşadığı sorunların belirlenerek incelendiğini söyledi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, Anadolu Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından ortaklaşa olarak yürütülen 'Göç Okulu Projesi' adı altında yapılan çalışmayla, en büyük havzası Eskişehir'de bulunan mevsimlik işçilerinin yaşadığı sorunların belirlenerek incelendiğini söyledi.

Prof. Dr. Orhon, öğrencisi olan Handan Kaygusuz'un ve diğer öğrencilerinin, 2 yıl önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın düzenlediği Toplumsal Cinsiyet ve Medya Atölyesi'ne katıldığını, buradan yola çıkarak Kaygusuz'un mevsimlik işçi olarak Eskişehir'e gelen kadın ve çocuk göçerlerin yaşadığı sorunları içeren bir çalışma oluşturduğunu ifade etti. Kaygusuz'un bu çalışma için, Şanlıurfa'dan Eskişehir'in Alpu ilçesine 8 ay boyunca çalışmak için gelen mevsimlik işçilerin yaşam koşullarını, sorunlarını ve sıkıntılarını inceleyerek raporladığını kaydeden Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, "Bu proje ile Handan'ı Şanlıurfa Harran Üniversitesi kendisini sergiye davet etti. Ankara'da sergiler açtı ama bununla beraber proje başka bir boyuta geçti. Bu durum Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) dikkatini çekti. Biz bu süre içinde Handan ile beraber çalışıyorduk. Bir süre sonra UNFPA, yapılan çalışmaları dinlemek için bizi davet etti. Biz de o toplantıya hazırlık yaparak gittik. Adını 'Göç Okulu' dediğimiz, mevsimlik kadın işçileri, çocuk, engelli ve ihtiyaç sahibi, yaşamları adına çalışan insanların görünürlüğünü sağlamak için bir proje önerdik" dedi.

HER YIL 5,5 MİLYON İŞÇİ GÖÇÜYOR

Projenin UNFPA tarafından kabul edilen ve 10 bin dolar destek verilen bu proje ile tarım işçiliği için gelerek dağların ardında yaşayan işçilerin farkındalığını artırmak istediklerini aktaran Prof. Dr. Orhon, şunları kaydetti:

"Türkiye'de göç eden 5 ila 5,5 milyon kişi var. Bu devasa bir rakam ve kimse bunun farkında değil. Bunlar, görünmeyen insanlar, dağların arkasındalar. Yaşadıkları yere ambulans gitmiyor, sağlık, su, elektrik çok sınırlı gidiyor. Çıplak ayaklı çocuklar var. Dip dibe yaşayıp, dip dibe eşit şartlardan yararlanmadığımız ülkemizin insanlarından bahsediyoruz. Görünmedikleri için ihtiyaçları öncelik haline gelmiyor. Bu insanlar evlerinden, yurtlarından ve var oldukları koşullardan 8 ay uzak olarak çadırlarda yaşıyorlar."

Prof. Dr. Erol Nezih Orhon ayrıca, Eskişehir havzası dışında, Karadeniz bölgesinde fındık ve çay, Çukurova'da pamuk, Trakya bölgesinde sulu tarımcılık için giden mevsimlik işçilerinin bulunduğunu belirtirken, projenin Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendiğini de sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Harran Üniversitesi Birleşmiş Milletler Nezih Orhon Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title