Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Enerji Verimliliği Şart
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, Türkiye’de dışa bağlı enerjinin azaltılması için enerji verimliğinin arttırılması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, "Eğer ülkemizde enerji verimliliğini tam sağlayabilirsek, yıllık 4 milyar dolarlık bir tasarruf potansiyelimiz var" dedi.
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, Türkiye'de dışa bağlı enerjinin azaltılması için enerji verimliğinin arttırılması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, "Eğer ülkemizde enerji verimliliğini tam sağlayabilirsek, yıllık 4 milyar dolarlık bir tasarruf potansiyelimiz var" dedi.
Prof. Dr. Haydar Aras, Türkiye'de enerji verimliliği ile ilgili çalışmaların tek elden yürütülebilmesi için özerk ve esnek yapıda yeni bir kuruma ve yapılanmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Aras, enerji verimliliğinin sağlanması ile ilgili Türkiye'nin ekonomik büyüme sürecini sürdürülebilir bir şekilde devam ettirebilmesi için enerji verimliliğinin kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Eğer enerji verimliliğini sağlayabilirsek, çevresel sorunlarda da azalmanın görüleceği tartışmaya götürmez bir gerçektir" ifadelerini kullandı.
ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, ülkede enerji verimliliğine yönelik güçlü genel politikalar oluşturulması için çalışılmasına rağmen, kurumsal ve işlevsel aksamalar ve oluşturulan politikaların uygulanmasını engelleyebildiğini ifade etti. Aras, sözlerini şöyle devam etti:
"ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR GÜNDEMDEN DÜŞMÜŞ"
"Örneğin, Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nin (EİE) kapatılmasından sonra yetkiler, yani uygulamaya yönelik roller net bir şekilde ortaya konulamamıştır. Eğer karar verici ve yasa koyucular konu ile ilgili kurumların rollerini net bir şekilde ortaya koymazlarsa işte o zaman kurumlar arası rekabetin yaşanması ve bunun akabinde karışıklıkların olması kaçınılmazdır. Bu durumu aşabilmek için EİE'de tanınan görevlilerin Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nü (YEGM) olaya taraf yaparak, bazı Bakanlık birimlerinin eş güdümüne bırakılması gibi bir yapılanmaya ihtiyaç olduğu kanısındayım. YEGM, yenilenebilir enerji ile ilgili çalışmalarını koordine eden bir kurum olarak algılanmaktadır. Halbuki YEGM bünyesinde enerji verimliliği çalışmaları da halen sürdürülmeye çalışılmaktadır. Fakat EİE'nin isminin YEGM olarak değiştirildiği andan itibaren, enerji verimliliği ile ilgili çalışmalar gündemden düşmüş algısı kamuoyunda oluşmuştur."
"BAĞIMSIZ, ÖZERK, VE ESNEK BİR ENERJİ KURUMU OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ"
Prof. Dr. Aras, ülkede enerji verimliliğinin tesis edilmesiyle ilgili 5627 Sayılı Yasaya değinerek, "Konu hakkındaki çalışmaların koordinesi de dahil olmak üzere pek çok yetki EİE'ne verilmektedir. Eğer biz kanunda öngörülen enerji yoğunluğu hedefine ulaşmak istiyorsak, bağımsız, özerk, ve esnek bir enerji kurumu oluşturmak zorundayız. Ayrıca ortaya konan hedef ve politikaları yakalayabilmemiz için ikincil mevzuat konusunda eksiklerimizi acilen tamamlamalıyız" şeklinde konuştu.
"ÜLKEMİZDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ TAM SAĞLAYABİLİRSEK, YILLIK 4 MİLYAR DOLARLIK BİR TASARRUF POTANSİYELİMİZ VAR"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, enerji verimliliğinin, bugüne kadar gündeme gelmeyen bir şekilde yeni bir enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir süreç olduğunu kaydederek, "Eğer ülkemizde enerji verimliliğini tam sağlayabilirsek, yıllık 4 milyar dolarlık bir tasarruf potansiyelimiz var. Bu tasarruf potansiyelini eğer biz faaliyete geçirebilirsek, ülkemizin dışa bağımlı enerji politikalarında, dışa ödediğimiz yaklaşık 50 milyar dolarlık bir faturada azalma söz konusu olacaktır. Bu da bizim milli ekonomimize inanılmaz derecede önemli bir katkı sağlayabilecek boyutta bir kavramdır" diye konuştu.
Aras, ülke geleceği için enerji verimliliğinin sağlanmak zorunda olduğunu bildirerek, "Enerji verimliliği ile enerji tasarrufunun birbirine karıştırılmamalıdır. Enerji tasarrufu dediğimizde iki lambadan birini söndürürsek, bu enerji tasarrufu olarak algılanır. Enerji verimliliği ise, enerjiyi daha etkin kullanan teknolojiyi kullanarak ve yaşam kalitemizde herhangi bir taviz vermeden enerjinin daha etkin bir şekilde kullanılmasıdır" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR