Doktorların İşi, 900 Bebeğin Ölümünden Önemli!
Şanlıurfa'da bazı doktorların bebek ölümleri nedeniyle kusurlu bulunmamak için 'Ölümlerden önce izleme belgesi' düzenledikleri iddia ediliyor.
Şanlıurfa'da, sadece geçen yıl içerisinde 20'ye yakın anne, 900 civarında ise bebek ölümünün gerçekleştiği skandalının ortaya çıkmasına sebep olan 'aile hekimleri sözleşmesinin feshedilmek istenmesi' tartışması sürüyor. Ölümlere yönelik bazı doktorların ihmali olduğu gündeme gelmişti.
İşine son verilmek istenenler arasında kusurlu bulunmamak için 'kadınlar öldükten sonra önce yapılmış gibi izleme belgesi' düzenleyen doktorların olduğu ileri sürülüyor. Mesleki dayanışma doğrultusunda yapılan açıklamalardan sonra ise, Vali Küçük'ün sözleşmelerin feshedilmesini onaylamadığı anlaşıldı
Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'ne bağlı 19 aile hekiminin sözleşmesinin feshedilmek istenmesi birçok skandalı ortaya çıkardı. Doktorların işlerinden olmamak için gösterdiği direnç sonrası Şanlıurfa'da sadece geçen yıl 20'ye yakın annenin, 900 civarında ise bebek ölümünün gerçekleştiği anlaşıldı. 15-45 yaş kadın izlemini düzenli olarak yapması gereken aile hekimlerinin bu işten para kazanmadığı için önemsemediği, ölümlerin önüne geçmek için düzenlenen eğitimlere katılmadığı, ölümler gerçekleştikten sonra izleme yapılmış gibi belge düzenledikleri öne sürülüyor. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü de bu sebepten dolayı ilk etapta 19 aile hekiminin sözleşmesini feshetmek istedi. Mesleki dayanışma doğrultusunda Tabibler Birliği, Aile Hekimleri Dernekleri ve sendikalar peş peşe günlerce açıklamalar yaptı. Bu açıklamalardan sonra da sözleşmelerin feshedilmesini onaylaması beklenen Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün, onay vermediği öğrenildi.
PARA KAZANMADIKLARI İÇİN YAPMIYORLAR
Sık yapılan doğumlar, batıya tarım işçiliğine gidilmesi, doğum yapacak bazı kadınların yaşlarının 35'ten büyük olması, beş doğumdan fazlasının gerçekleşmesi ve sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntı çıkması gibi sebeplerden dolayı ülkede en fazla anne ve bebek ölümü Şanlıurfa'da gerçekleşiyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de bu ölümlerin önlenmesi amacıyla çeşitli önlemler almaya çalışıyor. Bunlardan bazıları Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından yürütülen 15-45 yaş kadın nüfusu izlemlerinin yapılması ve aile hekimlerine yönelik eğitim. Ancak aile hekimlerinin bir kısmı bu işten ek bir gelir elde etmedikleri için ne düzenlenen eğitimlere katılıyor ne de kadın izlemini yapıyor. Kendi Aile Sağlık Merkezleri'ne bağlı hamile kadın veya bebeklerin ölümü gerçekleşen bazı aile hekimleri ise, kabahatli çıkmamak için ölümden önce doldurmaları gereken izlemleri kadınlar öldükten sonra düzenliyor. Uyarılara rağmen bir türlü bu ihmallerin ve ölümlerin önüne geçemeyen Halk Sağlığı Müdürlüğü çareyi ilk etapta 19 aile hekiminin sözleşmesini feshetmekte bulmuştu.
ARALARINDAN BİRİSİ ÜÇ YERDE YÖNETİMDE
Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) başta olmak üzere Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) ile çoğu sendika meslektaşlarıyla dayanışma içerisinde olmak adına sözleşmelerin feshedilmesine karşı çıktı. Özellikle aralarında Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği yönetim kurulu başkanı, Şanlıurfa Tabip Odası yönetim kurulu üyesi ve Türk Sağlık Sen yönetim kurulu üyesi olan Yusuf Eryazgan'ın bulunması mesleki dayanışmayı daha da öne çıkardı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) konuyu incelemesi için aile hekimliği izleme daire başkanlığından iki kişi ve bir sağlık baş denetçisini inceleme yapmak üzere Şanlıurfa'ya gönderdi. THSK Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığından gelenler incelemelerini tamamlayıp idarenin yasaya ve mevzuata aykırı bir işlem tesis etmediği yönünde raporlarını hazırlayarak ilden ayrıldı. Baş denetçinin ise Şanlıurfa'da daha uzun süre kalarak inceleme yapmaya devam ettiği öğrenildi.
'BAŞ DENETÇİ KİMİ KORUYOR'
Şanlıurfa'da isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Görevi halkın sağlığını korumak olan THSK bu noktada kendine başka bir görev edinmiş görünüyor. Peki neden? Çünkü bu hekimlerden birinin Şanlıurfa Türk Sağlık Sen yönetim kurulu üyesi olması. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan'ın Gazi Üniversitesi kökenli olması ve Prof. Dr. Seçil Özkan'ın göreve getirdiği THSK Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Alev Yücel'in yine Gazi Üniversitesinde halk sağlığı doktorasını yaptığı bilinmekte. Gazi Üniversitesi'nin siyasi ve sendikal ideolojisi ile Şanlıurfa ilindeki Türk Sağlık Sen yönetim kurulu üyesini bir araya getirdiğinizde sorunun cevabı ortaya çıkıyor. THSK Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığından gelen incelemecilerin 'idarece tesis edilen işlemlerde yasalara ve mevzuata aykırılık yoktur' raporuna rağmen bizzat kurum başkanı tarafından görevlendirilen baş denetçi neyi denetliyor, kimi aklamaya çalışıyor?"şeklinde iddialarda bulundu.
Öte yandan bu kadar anne ve bebek ölümüne rağmen baş denetçi gibi Vali İzzettin Küçük'ün de sözleşmesine son verilmek istenen aile hekimlerini koruduğu iddia edildi. İddiaya en büyük temel dayanak ise, Vali Küçük'ün Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından gönderilen sözleşme fesihlerini onaylamadığı. Bu sebeple anne ve bebek ölümlerinden sorumlu olanların da içerisinde olduğu 'gerçeğe aykırı' belge düzenleyen hekimler görevini yapmaya devam ediyor.
Bu arada kabahatli bulunan aile hekimleri de, Şanlıurfa'daki çalışma koşullarının zorluğundan yakınarak şartlarının iyileştirilmemesi halinde bu tür skandalların yaşanmasının normal olduğunu öne sürüyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)