Haberler

Ergene Hayata Dönüyor

Abone Ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, “Bizim bir sloganımız var; ‘Ergene Hayata Dönüyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, "Bizim bir sloganımız var; 'Ergene Hayata Dönüyor.' Ergene'yi tekrardan hayata döndürmüş olacağız. 2015 sonu itibariyle bu projeleri tamamlamayı umuyoruz" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Akca, Ergene havzası ile ilgili eylem planlarını açıkladı. Ergene havzasını su kirliliği açısından bir laboratuar olarak değerlendirdiğini ifade eden Akca, "Sanayileşme açısından da aynı şeyi söylemek mümkün. Bir bölge nasıl kötü sanayileşir, bir su kaynağı nasıl korunmaz bunun en iyi örneği Ergene'dir diye düşünüyorum. Bu noktada birkaç teknik bilgi vermem gerekir" diye konuştu.

Su kaynaklarının bir şekilde kirliliğe maruz kalacağını ifade eden Akca, "Kirletici girer bu kirletici miktar seviyeye kadar toleransları vardır. Sonra su kirliği oluşur. Atık su arıtma tesisi teknolojileri hiçbir zaman yüzde 100 verimle çalışabilen sistemler değildir. En iyi şartlarda bile bunlar yüzde 80 yüzde 90 verim ile çalışırlar. Dolayısıyla oluşan kirliliğin yüzde 10 yüzde 20'ye kadar kısmı kirlilik olarak kalır. Eğer bir havzada ortaya çıkan toplam kirliliğin yüzde 10'u yüzde 20'si bile o su kaynağını kirletmeye yeterli ise alınan tedbirlere rağmen orada bulunan su kirli olur" şeklinde konuştu.

Ergene havzasının 30 yıldır İstanbul'dan taşan sanayi ile plansız, düzensiz, kontrolsüz belli bir kısmının kaçak sanayileşmeye maruz kaldığını vurgulayan Akca, "2000'li yıllara gelindiğinde Ergene Nehri'nde ciddi bir kirlilik baş göstermiştir. 1980'li yıllarda Ergene'nin tabii debisi 3 metreküp saniye iken bu 1995 yıllarından sonra 20, 25 metreküp saniyeye kadar çıkmıştır. Her yıl Ağustos ayında ortalama ölçülerinden yola çıkabiliriz" ifadelerini kullandı.

2007'den itibaren Ergene havzası üzerinde çalışma yaptıklarını kaydeden Akca, "Trakya çevre düzeninin planının hayata geçirilmesiydi. 2009 yılında plana ilave yaparak 'Ergene havzasında su kullanımı fazla, kirleticilik vasfı yüksek tesislere izin verilemez' hükmünü getirdik. O tarihten sonra Ergene'de kirleticiliği yüksek sanayi tesisleri bir ölçüde dondurulmuş oldu. Gerek evsel atık suları için gerek zirai kaynaklı ve diğer kaynaklı kirlilikler için gerekse sanayi atıkları için yaptığımız etütler bizi bir çözümler paketine götürdü. ve bu çözümleri 6 Mayıs 2011 tarihinde 'Ergene Havza Eylem Planı' adıyla kamuoyuyla ilan edildi" dedi.

Akca, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın önemli noktalarını şöyle sıraladı:

"Trakya'da münferit sanayileri, organize sanayi bölgesi haline getirmek için ıslah organize sanayi bölgeleri kurarak başladık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve valiliklerimiz ile birlikte şuanda orada 9 adet ıslah sanayi bölgemiz var. Bunlardan 6'sı ıslah olma sürecini tamamladı ve organize sanayi bölgesi haline geldi. Ortak alt yapı tesisleri kurabilir hale geldiler. Ortak atık su arıtma tesisleri haline geldiler. Kaçak adeta gecekondu türü sanayi diyebileceğimiz sanayi bugün yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş, prosedürlere uymuş sanayi haline geldi. Kaçak fabrikalar yasal hale geldi bu ciddi bir kazanım. Ergene'deki sanayi atık su problemini çözmek için de geliştirdiğimiz çözümler içerisinde organize sanayi bölgelerinde yeni 5 adet ileri biyolojik ve kimyasal atık su projesi hazırlattık. Projeler tamamlandı. Bu 5 atık su arıtma tesisi bugünlerde inşaat ihalesine çıkmak üzere."

Akca, "Ergene sanayisinde kirliliği yüksek tekstil atık sularını için temiz üretim teknolojilerini yaygınlaştırmayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte plan çerçevesinde başlattık. Bunda hem bölgedeki hem de Türkiye'de sanayi üretim teknik profiline ciddi bir katkı getireceğini düşünüyorum. Bu hem sanayide verimliliği artıracak, su kullanma verimliliğini, enerjiyi, ürün kalitesini artıracak ileri teknolojiler bu sayede gelmiş olacak" diye konuştu.

Trakya bölgesinde Türkiye'de bir ilk olarak belediyelerin arıtılmış atık sularını zirai sulamada kullanacaklarını kaydeden Akca, "Atık suları mevcut sulama göletlerimizde veya bu atık sular için yapılacak özel göletlerimizde biriktirdikten sonra sulamada kullanacağız. Böylelikle evsel atıklardan kaynaklanan kirliliğinde önüne geçilmiş olacak" dedi.

Ergene Nehri'nin temiz bir nehir haline geleceğini açıklayan Akca, "Bizim bir sloganımız var; 'Ergene Hayata Dönüyor.' Ergene'yi tekrardan hayata döndürmüş olacağız. 2015 sonu itibariyle bu projeleri tamamlamayı umuyoruz" diye ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Lütfi Akca Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title