Görme Engelli Ümran'ın Zaferi
İzmir’de, müzik eğitimi almak istediği halde yeterli altyapı olmadığı gerekçesiyle konservatuvara alınamayacağı kendisine bildirilen, görüşmeler sonrası girdiği sınavdan birincilikle çıkan ve üniversiteye başlayan görme engelli Ümran Sevinç, bölümden birinci yada ikinci olarak mezun olacak.
İzmir'de, müzik eğitimi almak istediği halde yeterli altyapı olmadığı gerekçesiyle konservatuvara alınamayacağı kendisine bildirilen, görüşmeler sonrası girdiği sınavdan birincilikle çıkan ve üniversiteye başlayan görme engelli Ümran Sevinç, bölümden birinci yada ikinci olarak mezun olacak.
Doğuştan görme engelli olan, lise yıllarında tanıştığı arkadaşı ile birlikte yaptığı müzik ve çektikleri kliple internette tıklanma rekorları kılan 20 yaşındaki Ümran Sevinç'in adı, 2011 yılında çok istediği Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı'na alınamayacağının kendisine bildirilmesiyle duyuldu. Yönetim kurulunun aldığı kararla, yeterli altyapı olmadığı gerekçesiyle engelli kadrosundan öğrenci alımının durdurulduğu haberi, Sevinç'in hayallerini suya düşürdü. Ümran Sevinç'in dramının, gazete ve televizyonlarda yayınlanması ardından Ege Üniversitesi, Rektör Prof.Dr. Candeğer Yılmaz ve aralarında konservatuvar görevlilerinin de bulunduğu bir heyet harekete geçti. Heyet, görme engelli Sevinç'i, Rektörlük Binası'na davet ederken, görüşme sonunda, yeterli altyapının oluşturulacağı belirtilerek, sınavlara başvurması yönünde karar alındı. Kararın mutluluğunu yaşayan Ümran Sevinç, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı'na giderek sınavlar için kaydını yaptırdı. Kayıtların ardından sınav öncesi eğitime alınan Ümran Sevinç, peş peşe iki sınava girdi. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla Ümran Sevinç, 186.58 puanla, 35 kişinin alındığı Türk Sanat Müziği Ana Bilim Dalı'na birincilikle girdi.
HEYECANLI BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Göreme engelli Ümran Sevinç önüne çıkan onca engele rağmen 4 yıl boyunca üniversitede azimle çalıştı ve bu sene mezun oluyor. Sevinç, mezun olmasının yanı sıra bölümü birinci yada ikinci olarak bitirerek bir büyük başarıya daha imza atmak üzere. Şu anda kendi bölümünde bir arkadaşı ile puan ortalamaları bir birine yakın olan Ümran Sevin'cin birinci yada ikinci olacağı, internet ortamında notların belirlenmesi ile bir hafta içinde belli olacak.
"KENDİ ALTYAPIMI KENDİM HAZIRLADIM"
Üniversiteye girerken alt yapı eksikliğinden dolayı engelli alımının durdurulduğu söylendiğinde çok üzüldüğünü belirten Ümran Sevinç, "Belli bir süre sonra basın devreye girince bu iş hallolmuş oldu bir şekilde. Üniversiteye girdim ve sınavı birincilikle kazandım ve bu sene de mezun oluyorum" dedi. 4 yıllık eğitim sürecinin su gibi akıp geçtiğini belirten Sevinç, "Okula girdiğim zaman öncelikle alt yapı eksikliği dolayısıyla kendi alt yapımı kendim hazırladım. Bir tek bu konuda zorluk yaşadım. Okuldaki bağımsız hareketim iyiydi, zorlanmadım. Okuldaki derslerimde ses kayıt cihazı kullanıyordum. Derslerimdeki çalışmalarım konusunda en önemli materyal benim için ses kayıt cihazıydı. Benden sonra giren 2 görme engelli arkadaşımda ses kaydı cihazı kullanıyorlar. Dersteki notları yada ders sonrası arkadaşlarımın bana okuduğu notaları ben kayda alıp sonra yazıyordum. Diktem iyiydi benim. Dikte, hiç bilmediğiniz bir şeyi dinliyorsunuz ve dinlediğinizi notaya alıyorsunuz. Bende bu şekilde dinleyip yazıyordum. Dolayısıyla kendi notamı kendim yazıyordum" dedi.
"BEN ZORLUK ÇEKTİM BENDEN SONRAKİLER ÇEKMEZ İNŞALLAH"
Altyapı eksikliklerine değinen Ümran Sevinç, "Nota, teori gibi ders kitaplarından diğer arkadaşlarımız evinde yada okulda çalışıyor o şekilde sınavlara hazırlanıyordu. Ancak ben ve benim gibi 2 arkadaşım kitapları okuyabilmemiz için printer gerekiyordu. Okulda yeterli alt yapı tam anlamıyla yok. Bu zorluğu çektim. Ancak şu anda onunla ilgili üniversitede bir takım çalışamalar yapılıyor. Seneye konservatuvar hocalarımızla beraber Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nın görme engelliler için ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışma var. Gelecek yıldan itibaren görme engelli arkadaşlara nota dersi verilecek. Böyle bir çalışmayla benden sonra giren görme engelli arkadaşlarım benim gibi zorlanmayacaklar. Çünkü onların notası ellerinde bulunmuş olacak" dedi. Üniversiteye girme savaşından sonra kendinin açtığı yolda 2 görme engelli arkadaşının da okula kayıt olduğunu ifade eden Sevinç, görme engelli arkadaşlarımın okula girmesinde katkısı olduysa mutluluk duyduğunu söyledi.
YA BİRİNCİ YA DA İKİNCİ OLACAK
Derslerini aşkla yaptığını belirten Sevinç, "Ben elimden gelen çabayı gösterdim. Derece ile okulu bitireceğim. Şuanda belli değil, ya birinci olacağım yada ikici olacağım. Notlar sisteme girdikten sonra belli olacak. Okulu bittiği için heyecanlıyım aynı zamanda da arkadaşlarımdan ayrılacağım için üzgünüm" dedi. Bundan sonra asıl hedefim üniversitede kalıp öğretim üyesi olmak istediğini vurgulayan Sevinç, aynı zamanda formasyon alıp KPSS'ye girerek öğretmen olmayı da düşündüğünü belirtti.
ARKADAŞLARI VE HOCALARI YARDIMCI OLDU
Okula gidip gelmelerde sorun yaşamadığını ifade eden Ümran Sevinç, "Okul alanında arkadaşlarım yardımcı oldular. İlk başlarda bir yerlere gidip gelme konusunda arkadaşlar yardımcı oluyordu. Daha sonraları yerleri öğrenerek okul içinde istediğim yere gidip gelebiliyordum. Derslerde nota okunurken yada ders anlatılırken önemli olan şeyleri kayda alıyordum. Kayıttan dinleyerek yazıya geçiriyorum. ya da bir ödev olacaksa özellikle nota ile ilgili sorunum vardı biraz. Bir şey çalınacaksa yada bir eser okunacaksa onu ben arkadaşlardan yada hocalardan rica ediyordum okuyorlar yada çalıyorlardı bende oradan dinleyip ses kaydına alıp sonra onu yazıya dönderip çalışıyordum" dedi. Evden okula giderken ailesinin yardımcı olduğunu ifade eden Ümran Sevinç, dönüşlerde de arkadaşlarının yardımcı olduklarını söyledi.
3 SENEDİR DİYALİZE GİDİYOR
Okula başladıktan bir yıl sonra böbrek yetmezliği başladığını belirten Ümran Sevinç, "3 senedir diyalize gidip geliyorum. İlk olarak Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gördüm. Sonra Bornova'da tedaviye devam ettim. Aynı zamanda Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde böbrek için sıra bekliyorum. Hastanede 6 ayda bir kayıt tazeliyoruz. Henüz haber çıkmadı onunla ilgili. Tedavime devam ediyorum aksatmadan" dedi. Böbrek yetmezliği nedeniyle uda geçtiğini ifade eden Ümran Sevinç, "Birinci sınıfta keman çalışıyordum. Uda geçme sebebim diyalize girmemdendi. Çünkü kemana baskı yaptığım omuz kısmımda kateter vardı oradan giriyorum diyalize. O beni engelleyecek diye kemanı değiştirerek uda geçtim. Ama çok daha memnunum, yaylı enstrüman gerçekten çok daha zor. Daha önce bağlama gitarda çaldığım için udu kullanmam daha kolay oldu" dedi.
ALBÜM ÇALIŞMASI VAR
Albüm çalışması içerisinde olduklarını belirten Sevinç, "Şuanda tanıtım albüm projemiz var. 14 tane çalgısal eser belirleyeceğiz. Ben hocama liste verdim onların arasından seçeceğiz. Bunları kayıt altına alıp bu şekilde tanıtım albümü yapacağız. Olayın içine tam girmedik geçen hafta sadece bir ön kayıt yaptık. Ön kayıttan sonra belli bir çalışma günü belirleyeceğiz ve çalışma günlerinde diğer eserleri kayıt edeceğiz. Önümüzdeki günlerde çalışmaların sonlandırılmasıyla inşallah tanıtım albümü çıkacak. Albümün ismi daha belli değil. Çalışmayı bitirdikten sonra albümün ismini koyacağız" dedi.
PROF. DR. HAKAN CEVHER: "ÜMRAN'A 150 VERMEK İSTERDİM AMA EN FAZLA 100 VEREBİLİYORUZ"
Ümran Sevinç'in hocalarından Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Cevher, Ümran'dan övgü dolu sözlerde bulunarak, "Ümran musiki bakımından fevkalade yeterli. Verdiğimiz ödevleri yerine getiren hem aile terbiyesi ile hem de kişisel olarak çalışkanlığıyla çok güzel bir şekilde eğitim dönemi geçirdi. Verilen ödevlerin bütünün yerine getirerek çok iyi notlar aldı. Doğrusu ben Ümran'a 150 vermek isterdim ama en fazla 100 verebildim. Çünkü bunu fazlasıyla hak etti. İstenen her şeyi yerine getirdi. Bundan sonra inşallah daha güzel şeyler yapacak. Bir görme engelli olarak musikinin engeli nedeniyle yasak olmadığını hatta daha daha iyi olduğunu ispat edeceğiz herkese. Önümüzde bir albüm çalışmamız var. Bu çalışmayı da tamamladığımızda herkes görecek ki görme engelli arkadaşımızda başarabiliyor" dedi.
GÖRME ENGELİ MUSİKİ İÇİN AVANTAJ
Musiki için görme engelli bir bakıma avantaj olduğunu belirten Prof Dr. Cevher, "Görme engelli arkadaşlarımızın 2 gözü, 2 kulak daha oluyor ve 4 tane kulakları oluyor. Gören birinden çok daha iyi musiki yapabiliyorlar. Çok daha iyi algılayabiliyorlar ve çok daha iyi yorum yapabiliyorlar. Biz bunun örneği olarak Ümran'da bunu gördük ve hiç sıkıtı çekmedik. Ümran hiçbir dersinde sıkıntı çekmedi. Öte yandan görme engelli öğrencilerimiz için pek çok girişim içindeyiz. Onların bir takım bilgisayar programı var onları satın alıp okulumuza getiriyoruz. Eksiklerimizi giderince görme engelli öğrencilerimiz daha iyi eğitim alacak ve sorun yaşamayacaklar. Okulumuzda görme engellilerin eğitimlerini sürdüremeyecek hiçbir sıkıntı yok. Biz onları ayrı bir kategoriye koymuyoruz. Görme engelli olarak görmüyoruz her öğrenci gibi davranıyoruz" dedi. - İZMİR