Haberler

Kestane Kebap, Toplaması Azap

Abone Ol

Kış aylarının gelmesi ile birlikte en çok tüketilenler arasında yer alan kestane, tezgahları süslemeye başladı.

Kış aylarının gelmesi ile birlikte en çok tüketilenler arasında yer alan kestane, tezgahları süslemeye başladı. Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestanenin ağaçtan sofralara gelene kadar olan zorlu yolculuğu ise üreticiyi bir hayli zorluyor.

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber kestane üreticilerini de telaş sardı. Kış aylarında hemen hemen her kesimden insanın tükettiği kestanenin sofralara zorlu yolculuğunu ise İhlas Haber Ajansı (İHA) araştırdı. Bergama ilçesine bağlı Oruçlar Mahallesi'nde yaşayan ve geçimlerini kestane üretimi ile sağlayan mahalle sakinleri, kestaneyi pazarda tüketici ile buluşturmak içinse sabah çok erken saatlerde evlerinden çıkıyor.

Eşeklerle zorlu yolculuk

Sabahın erken saatlerinde eşeklerine binen üreticiler 3 kilometrelik yolculuğun ardından kestane ağaçlarının bulunduğu bölgeye ulaşıyor. Üreticiler, kestane ağaçlarının olduğu bölgenin dağların dik yamaçlarında bulunması ve yol olmaması nedeniyle eşekleri tercih ederken, kestanenin sofralara gelmesi pekte kolay olmuyor.

Ağaçlara çıkıp sırıklarla kestaneyi düşürüyorlar

Kestaneler, üreticiler tarafından sırıklar yardımıyla ağaçtan düşürülüyor. Kestanenin ağaçtan düşürülmesi ise pekte kolay değil. Ağaçtan düşme gibi yaşanabilecek herhangi bir kaza veya ölümlere karşı önlem alan üreticiler, kısa sürede düşen kestaneleri toplayarak çuvallara dolduruyor. Kestanenin dikenleri kimi zaman elleri yaralasa da, üreticiler eldivenler yardımıyla bu sorunun önüne geçiyor.

Oruçlar Mahallesi'nde yaşayan ve aynı zamanda kestane üreticisi olan mahalle muhtarı Salih Özlü, mahallesinin 520 nüfusa sahip olduğunu anlattı. Kestanenin toplanması hakkında bilgi veren Özlü, "Mahallemiz sakinleri geçimlerini kestane, badem ve ceviz ile sağlamaktadır. Bunun dışında mahalle sakinlerimizden bir bölümü Bergama Ovası'na yevmiyeci olarak gitmekte. Mahallemize 3 kilometre uzaklıkta Madra Dağı'nda kestane topluyoruz. Hayvanlarla gelip ağaçtan kestaneyi indiriyoruz" dedi.

Eşeklerle tekrar mahalleye taşınıyor

Özlü, tarladan sofraya gelen 'kebap' olarak bilinen kestanenin zorlu yolculuğunu ise şu sözlerle anlattı:

"Çuvallara koyup tekrar hayvanlara sarıp mahalleye götürüyoruz. Ağaçlarımız yüksek olduğundan zorla çıkıp sırıkla indiriyoruz kestaneyi. Dikenleri elimize battığı için de eldiven kullanıyoruz. Kestaneyi koyduğumuz çuvalları omzumuzda taşıyıp yamaçtan aşağıda düz bir alanda beklettiğimiz hayvanlara sarıyoruz. Kestane kebabı aşı kestanesinden yapılır. Bahçe kestanesi ise kaynatmalık olur. Topladığımız kestaneyi kobalakları (dikenli kabuklar) ile birlikte eğrelti otu dediğimiz bir ot ile bastırıp bir ya da bir buçuk ay beklettikten sonra kestane kobalakları yumuşuyor. Dolayısıyla hem kobalağın içerisinden kestaneyi çıkarması daha kolay oluyor hem kestaneyi besliyor. Böylelikle daha lezzetli oluyor."

Türkiye dünyada 2. sırada

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, dünyada kestane üretiminde Çin en büyük üretici durumunda ve 1,7 milyon ton üretimle ilk sırada yer alıyor. Türkiye, 60-70 bin ton kestane üretimi ile de dünyada ikinci sırada yer alıyor. Ülkemiz bu verilerle, dünya kestane üretiminin yaklaşık yüzde 3 ihtiyacını karşılıyor. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İhlas Haber Ajansı Türkiye Bergama Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title