Leylek ile Bursalı Balıkçının Hikayesi Film Oluyor
Türkiye’nin Avrupa leylek köyleri ağına üye tek Türk köyü olan Uluabat Gölü kenarındaki Eskikaraağaç’ta bir balıkçı ile leyleğin La Fontaine masallarını aratmayan 6 yıllık dostluğu film oluyor.
Türkiye'nin Avrupa leylek köyleri ağına üye tek Türk köyü olan Uluabat Gölü kenarındaki Eskikaraağaç'ta bir balıkçı ile leyleğin La Fontaine masallarını aratmayan 6 yıllık dostluğu film oluyor. Balıkçının teknesine konup elinden yemek yiyen leyleğin görüntüsü, ziyaretçileri hayrete düşürüyor. 6 aylık ayrılığın ardından ilkbaharla birlikte yeniden Uluabat'a gelen leylek, balıkçının teknesinden bir an bile ayrılmayıp, ikram edilen balıkları havada kapıyor.
Karacabey Eskikaraağaç Leylek Köyü halkı, özlediği leyleklerine baharın gelişiyle birlikte bir bir kavuşuyor. Köyün maskotu haline gelen ve 'La Fontaine Masallarını gerçeğe dönüştüren balıkçı olarak bilinen Adem Yılmaz'ın da dostluk kurduğu leylek, köye gelerek o harika manzaradaki yerini aldı. Havaların ısınmasıyla birlikte güney ülkelerden kuzeye göç eden göçmen kuşlar Türkiye'deki yerlerini bir bir almaya başladılar. Göçmen kuş denilince akla ilk gelen leylekler de Eskikaraağaç'ta baharın müjdesini vermeye başladı.
6 ay sonra yeniden birlikteler
Balıkçı Adem Yılmaz ise son günlerde ayrı bir sevinç yaşıyor. Yılmaz'ın 6 yıldır kayığında eliyle beslediği leyleği de ilk göç ile gelen leylekler arasında. ve 6 yıldır olduğu gibi bu yıl da Yılmaz ile birlikte balığa çıkıp teknesinde balıklarına ortak oluyor.
Köy halkı olarak leylekleri çok sevdiklerini ve onları hayatlarının bir parçası haline getirdiklerini belirten Adem Yılmaz, "Balığa her çıktığımda tekneme konar ve ben de ona tuttuğum balıklardan birazını veririm. 6 yıldır her sabah birlikte balığa çıkıyoruz. Her sonbaharda göç ederken içim burkuluyor. "Acaba seneye gelebilecek mi?" diye. ve her ilkbaharda yine gözümüz yolda onu bekliyoruz. Yolda başına bir şey gelir mi diye endişeleniyoruz. Çok şükür bu yıl da kazasız belasız evine geldi ve yazı bizimle beraber geçirecek. Sonbaharda gittikten sonra 5-6 ay ayrı kalmamıza rağmen beni unutmuyor ve her baharda sadece benim kayığıma konuyor. Yalnız bu yıl diğer arkadaşların kayıklarına da konmaya başladı. Bu köyden ona zarar gelmeyeceğini anladı galiba' dedi.
Öte yandan balıkçı ile leyleğin hikayesini kamuoyuyla paylaşan Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş La Fontaine masallarını aratmayan hikayeyi filme alıyor. Tüydeş yaptığı açıklamada, 'Yaklaşık iki yıldır insanlığa örnek bu hikayeyi filme alıyorum. Bir tarafta "ağlarına veya yakaladığı balıklara zarar veriyor" diye bu hayvanlara kötü davranan insanlar varken bir tarafta da bu güzel tabloya sebep olan güzel insanlar var. Temennimiz bu hikayeyi uygun bir dille kamuoyunda paylaşarak herkesi bu şekilde duyarlı olmaya davet etmek. Bu konuda çeşitli ekipmanlar kullanarak çekimlerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca Adem Amca ve dostu leyleği konu alan bir fotoğraf ile Avrupa Leylek Köyleri Birliği'nin düzenlediği bir fotoğraf yarışmasına katıldık. Belki Adem Amca'nın bu hikayesi bu köye uluslararası bir başarı da getirir' şeklinde konuştu. - BURSA