(Özel Haber) Lösemi Hastaları ve Yakınları 22 Şubat Mağduru Olmak İstemiyor
İzmir'deki kan merkezlerinin, ruhsat sürelerinin dolması sebebiyle kapatılacak olması ve Kızılay'ın devreye girmesi hasta yakınlarında endişeye neden oldu.
İzmir'deki kan merkezlerinin, ruhsat sürelerinin dolması sebebiyle kapatılacak olması ve Kızılay'ın devreye girmesi hasta yakınlarında endişeye neden oldu. Aileler konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunurken, Medical Park Hastanesi Kemik İliği Nakli Sorumlusu Prof.Dr. Seçkin Çağırgan durumu; "Biz de burada trombosit süspansiyonlarımızı ve diğer kan ürünleri ihtiyaçlarını Kızılay'dan temin ediyoruz ama zaman zaman bazı aksama ve gecikmeler olabiliyor" dedi.
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde lösemi tedavisi gören oğlu Cenker Efe için gerekli kanın temini sırasında yaşanan kısa süreli gecikmenin sebebini öğrenmek için hastane yetkililerinin kapısını çaldığını söyleyen baba Salih Atlıhan, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 yıllığına verilen ruhsat süresinin 22 Şubat tarihinde biteceğini ve artık ihtiyaca Kızılay'ın cevap vereceği bilgisini edindiğini söyledi. Belirtilen tarihten sonraki sürecin şu an kendileri için bir muamma olduğunu anlatan
baba Salih Atlıhan; şöyle konuştu: "22 Şubat 2013 tarihinde kan merkezlerinin ruhsatların süresi dolacakmış. Bu yüzden kapanacağı belirtildi. Ruhsatlarının yenilenmeyeceği için. 22 Şubat tarihinden itibaren kapanacak. Sıkıntı doğacak. Şu an hizmet veriyor ama teşekküllü olarak hizmet vermiyor. Ruhsatın yenilenmesi için hastane yetkilileri harekete geçmiş ancak henüz bir sonuç alınamamış. Biz kan merkezlerinin kapanmamasını istiyoruz. Şu an Kızılay'dan kanlarımızı temin ediyoruz. Ama Kızılay'da da istenilen alt yapının olacağını sanmıyorum".
"ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI"
Aynı hastanede 12 yaşındaki kızının 80 gündür tedavi gördüğünü ve 22 Şubat mağdurları olmak istemediklerini söyleyen baba İsmail Erdoğan da, kan merkezlerinin kapatılmaması gerektiğini yineledi. Yarın ya da öbür gün bunun sıkıntılarını yaşayacaklarını anlatan Erdoğan; sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü önemli bir hastalık için kan temin ediliyor. Bunun kapanmamasını istiyoruz. Şu an tüm aileler olarak mağdur olacağımızı düşünüyoruz. Acaba 22 Şubat tarihinden sonra Kızılay'da kanlar zamanında gelecek mi? İhtiyaca cevap verecek mi? Gelen tek bilgi kan merkezlerinin kapanacağına yönelik. Kan değerleri düşünce kan lazım olacak. Allah korusun kötü bir durum olursa ne olacak? Elimiz kolumuz bağlı. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuya el atmasını istiyoruz"
Lösemi hastalarına trombosit süspansiyonun belli seviyeye düşmeden en geç 1-2 saat içinde transfer edilmesi gerektiğini hatırlatan Medical Park Hastanesi Kemik İliği Nakli Sorumlusu Prof.Dr. Seçkin Çağırgan aksi bir durumun ciddi yaşamsal kanamalara sebebiyet vereceğini ifade etti. Çağırgan, 22 Şubat 2013 tarihinde kapanması beklenen merkezlerin yerine Kızılay'ın vereceği hizmet tablosunu şöyle anlattı: "Kızılay örgütlenmesi itibari ile gelecekte bütün kan ürünlerinin temini konusunda kendi bünyesinde organize olarak bunu gerçekleştirmek istiyor. Şu an üniversite ve büyük araştırma hastaneleri istasyon olarak kendilerinin Kızılay tarafından ruhsatlanmış birimlerde kan ürünlerini hazırlama ve hastalara sunma şeklinde bir fonksiyonları devam ediyor. Ancak bir takım duyumlar var. Bazı araştırma hastanelerinin ruhsatlarının iptal edileceği konusunda ve Kızılay'ın kendisinin bu hastanelerde gereksinimleri karşılayacağı yönünde. Elbette Kızılay eğer bu ruhsatları iptal ediyorsa bunu kendisinin karşılayacağını taahhüt ediyordur. Böyle bir organizasyonu yeterli düzeyde sağlarsa bu yönde bir adım atılmış diye düşünmek gerekiyor."
Kızılay'a önlem konusunda uyarılarda bulunan Çağırgan; sözlerini şöyle sürdürdü: "Lokal bazda hazırlandığı zaman hasta yakınlarının organizasyonu, merkezin organizasyonu ve hastaya transferi açısından aynı kurum içinde olduğu için daha kısa sürede bu temin edilebilir. Eğer Kızılay'ın elinde hazır böyle bir ürün yoksa o ürünün hazırlanması, bir araçla hastaneye transferi, vericilerin de transferi zaman alabilecek işlemler olarak değerlendirebilir. Bu alandaki aksamalar gecikmeler hastalar açısından önemli bir risk oluşturabilir. Biz de burada trombosit süspansiyonlarımızı ve diğer kan ürünleri ihtiyaçlarını Kızılay'dan temin ediyoruz ama zaman zaman bazı aksama ve gecikmeler olabiliyor. Bu gecikmeleri engelleyebilecek ya da ortadan kaldırabilecek önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor"
Öte yandan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet veren ve 1 yıllık ruhsat tarihleri 22 Şubat 2013 tarihinde sona ereceği ve ruhsatların yenilenmesi için Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile temasa geçildiği öğrenildi. Henüz bir sonuç alınamayan girişimlere ilişkin adı geçen hastanelerin yetkilileri de konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. - İZMİR