Haberler

Paraşütçülerin Rekor Hayali Barışa Kaldı

Abone Ol

Çözüm süreci ile birlikte rağbet gören ve bu sayede birçok bakir alan keşfedilen bölgede yapılan doğa sporları teröre takıldı.

Çözüm süreci ile birlikte rağbet gören ve bu sayede birçok bakir alan keşfedilen bölgede yapılan doğa sporları teröre takıldı.

Dicle Üniversitesi Havacılık Kulübü Başkanı Veysel İpek, yeniden uçmak için barışı beklediklerini kaydetti. Otuz yıl terör olayları ile gündeme gelen güneydoğu'da, çözüm süreci ekonomi ve turizm başta olmak üzere birçok alanda olduğu gibi sosyal faaliyetleri güçlendirdi. Bölgede gençler doğa sporlarına yönelirken birçok kulüp kuruldu. En çok rağbet gören sporlardan biri yamaç paraşütçülüğü oldu. Bakir uçuş alanları keşfeden paraşütçü gençler, yıllarca kanların döküldüğü terör eylemlerinin yapıldığı çatışmaların yaşandığı bölgeleri gökyüzünden izledi. Gençler önlerine bir hedef koyarak, Brezilya'nın elinde bulunan dünya rekorunu güneydoğuda kırmanın hayallerini kurdu. Ancak paraşütler, 7 Haziran sonrası yaşanan olaylar nedeniyle terörün dikenli tellerine takılırken, gençlerin hayali umuda kaldı. Bu arada düzenlenmesi planlanan festivaller iptal edildi.

"FESTİVALLER İPTAL EDİLDİ"

Dicle Üniversitesi (DÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Vedat Çelik, Sivil Havacılık Yüksekokuluna bağlı havacılık kulübünün bulunduğunu ve yaklaşık 5 yıldır Dicle Üniversitesinde aktif olarak hizmet ettiklerini belirtti. 4 kurs düzenlediklerini ve bunların içerisinde yamaç paraşütçülüğünün en çok rağbet gördüğünü anlatan Çelik, "Bunun akabinde yelken kanat ve model uçak kursları düzenlendi. Yamaç paraşütü üzerinde kulüp bayağı iddialıdır. Sertifikalandırılmış uluslararası geçerliliğe sahip 67 yamaç paraşütçüsü yetiştirdik. Burada bu bölgenin değişik tepelerinde uçuşlara rüzgarın uygun olduğu atlayış tepeleri keşfedildi. Bunlardan bazıları Hani ve Dicle ilçelerinde son etapta ciddi bölgeler tespit edildi. Bunlara oranla iki ilçemizde festival gerçekleştirdik. Türkiye'nin değişik illerinden 150 sporcu burada konakladı. Bölgeleri gezerek incelemelerde bulundu" dedi.

"ÖĞRENCİLER DEŞARJ OLAMIYOR"

Yaşanan olaylar nedeniyle öğrencilerin deşarj olamadıklarını anlatan Çelik, şunları söyledi: "Hani ve Dicle ilçelerinde çok güzel yerler var. Dışarıdan gelenlerin katılacağı bir festival planlamıştık. Ancak festivalleri iptal ettik. Bunu öğrenciler olumsuz karşıladı. Dışarıdan gelecek olan sporcular sıkıntıya girdi. Bunun yanında havacılık kulübümüz bölgeye hitap ediyordu, çatışmasızlık süresi öncesinde. Batman, Siirt, Mardin ve Elazığ illerine gidip oradan değişik uçuşlar yapıyorduk. Şu an uçuşlar yapamayınca değişik faaliyetler kendilerini meşgul etmek için ilgileniyorlar."

"İKİ AYDIR UÇAMIYORUZ"

Yaklaşık 5 yıldır yamaç paraşütü ve model uçak ile yelken kanat gibi branşlarda faaliyet gösteren Dicle Üniversitesi Havacılık Kulübünün başkanlığını yapan yamaç paraşütü eğitmeni Veysel İpek ise, uluslararası geçerliliği olan 67 pilot yetiştirdiklerini belirtti.

Diyarbakır'da bu tür faaliyetleri yaparken çatışmasızlık sürecinden çok faydalandıklarını anlatan İpek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çatışmasızlık sayesinde rahat rahat gidip Diyarbakır ve çevrede bulunan dağlarda faaliyet yapabiliyorduk. Yeni yeni uçuş tepeleri keşfettik. Tabi yaşanan olumsuzluk neticesinde yaklaşık iki aydır uçuş yapamıyoruz. Farklı branşlara yönelme söz konusu oldu. Dicle ve Hani ilçesinde çok güzel dağlar keşfettik. Orada mesafe yarışmaları düzenleyecektik. Bu yarışmalar aynı zamanda uluslararası kategoride olacak. Keşfettiğimiz tepelerin durumu elverişliydi. Yerel idari ve mülki amirlerle görüşmeler sağlandığında bu tür faaliyetler konusunda destek olacaklarını belirttiler. Tabi bu yaşanan süreçten dolayı bu yıl yapmayı planladığımız 3'üncü havacılık festivalini ertelemiş bulunmaktayız. İnşallah bu çatışmasızlık sürecinin tekrar eski haline dönmesini temenni ediyoruz. Bir rekor kırmayı hedefliyorduk. Güneydoğu termal hava akımlarının en fazla yaşandığı bir bölgedir. Türkiye'de en fazla akımın yaşandığı yer burasıdır. Diyarbakır, Mardin ve Batman üçgenidir. O yüzden bu rekoru başka bir yerde kıramayız. Dünya rekoru Brezilya'da kırılmıştı. O yüzden rekor için bu çatışmalı sürecin bitmesini arzu etmekteyiz." - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dicle Üniversitesi Vedat Çelik Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title