Haberler

Ramazan Öncesi Osmanlı Şerbetleri Hazır

Abone Ol

Bilecik’te, Ramazan ayında Osmanlı geleneklerini sürdürmek amacı ile Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Bölümü öğrencilerinin gönüllü olarak hazırlıkları ve yine yöresel kıyafetler giymiş öğrenciler tarafından teravih namazı sonrası dağıtılacak özel şerbetler hazırlandıBilecik Belediyesi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen proje ile asırlık gelenek sürdürülecek.

Bilecik'te, Ramazan ayında Osmanlı geleneklerini sürdürmek amacı ile Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Bölümü öğrencilerinin gönüllü olarak hazırlıkları ve yine yöresel kıyafetler giymiş öğrenciler tarafından teravih namazı sonrası dağıtılacak özel şerbetler hazırlandı

Bilecik Belediyesi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen proje ile asırlık gelenek sürdürülecek. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Bölümü öğrencilerinin gönüllü olarak hazırlıkları Osmanlı şerbeti yine gönüllü olarak yöresel kıyafetler eşliğinde Ramazan ayı boyunca her gün çeşitli camilerde teravi namazı sonrası cemaate dağıtılacak. İHA kameraları için özel şerbet yapımı gerçekleştiren bölüm öğrencileri Arzu Bilgeli ve Fırat Acar şerbet yapımının detayları anlattı.

"200 ÇEŞİTE YAKIN OSMANLI ŞERBET ÇEŞİDİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

Yaptıkları şerbet hakkında bilgi veren Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Bölümü Öğrenim Görevlisi Mesut Kaplan, Osmanlı şerbetinin çok eski tarihlere varan bir tarihçesinin olduğunu belirterek, "Selçuklular döneminde belki daha eskisinde de şerbetin ikram edildiği şerbetin içildiği biliniyor. Bu tarihsel gelişimi açısından çeşitli bilişimler ve bölgedeki yetişen ürünlere bağlı olarak bilişimi zaman zaman değişmiş bu yüzden 150 den fazla 200'e yakın şerbet çeşidi olduğunu biliyoruz. Biz yapmış olduğumuz çalışmalarda 50'den fazla bileşimi denedik ve bu bileşimlerden 8 tanesini bölgemize uygun olarak tespit ettik. Bilecik Belediyesiyle beraber ortaklaşa çalışarak tescil ve markalama işlemlerine başladık, tamamlamak üzereyiz. Şuanda 8 çeşidimiz den 2 tanesine uyguluyoruz" dedi.

"OSMANLI ŞERBETİNİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ İKLİME GÖRE BİLİŞİMİNİN DEĞİŞMESİ"

Osmanlı şerbetinin en önemli özelliği iklime göre bilişiminin değişmesi olduğunu ifade eden Kaplan, "Yaz şerbeti ve kış ayında tüketilen şerbetin özellikler farklı farklı özellikte oluyor. Ona göre lezzetini dengelemek gerekiyor. Havanın koşuluna göre oluşturmak dengelemek gerekiyor. Yapmış olduğumuz şerbeti geleneksel hale getirip özellikle ramazanda teravih namazlarından sonra dağıtımını yapıyoruz. Buna çok ilgi duyuluyor. Halkımız tarafından taktir edilmeye başlandı. Dağıtımı öğrencilerimiz tarafından gerçekleştiriliyor, Bilecik Üniversitesi Gıda Bölümünde bulunan öğrencilerimizle beraber gönüllü olarak yapıyoruz bu çalışmayı" dedi.

"KESİNLİKLE HİÇ BİR KATKI MADDESİ KULLANMIYORUZ"

Osmanlı şerbetinin hiç bir katkı maddesi kullanmadan tatlandırıcı kullanmadan güzel bir lezzet oluşturduklarını belirten Kaplan, sözlerine şöyle devam etti.

"Yapmış olduğumuz Osmanlı şerbetinde bileşim olarak bölgede yetişen meyveler ve çeşitli baharatlar kullanıyoruz ve kesinlikle hiç bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Bu çalışmalarımızın sonunda Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezinde ve üniversitemizin iş birliği içerisinde yöresel ürünlerimizin geliştirilmesiyle ilgili bir proje başlattık. Osmanlı şerbetiyle beraber Bilecik yöresine has olan çok sayıda ürünü geliştirme fırsatı bulacağız. Bunların ticari değerini artırmaya çalışacağız".

HALILAR YIKANARAK CAMİLER RAMAZANA HAZIR HALE GETİRİLDİ

Ayrıca, yapılan şerbet gönüllü öğrencilerinin giydiği yöresel kıyafetler eşliğinde vatandaşlara ikram edilirken, Bilecik Belediyesi tarafından merkezde bulunan camilerde halılar yıkanarak Ramazana hazır hala getirildi. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mesut Kaplan Bilecik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title