Haberler

Saü'lü Doç. Dr. Sağıroğlu, Yeni Bir Bitki Türü Keşfetti

Abone Ol

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, Ocak ayında Osmaniye yöresi Amanos Dağları’ndaki çalışmaları sırasında, halk arasında ‘Kılıç Otu’ olarak bilinen ve ‘Gladiolus Osmaniyensis’ adını verdikleri bitkinin keşfedildiğini ve bunu uluslararası alanda tescil ettirdiklerini söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, Ocak ayında Osmaniye yöresi Amanos Dağları'ndaki çalışmaları sırasında, halk arasında 'Kılıç Otu' olarak bilinen ve 'Gladiolus Osmaniyensis' adını verdikleri bitkinin keşfedildiğini ve bunu uluslararası alanda tescil ettirdiklerini söyledi.

Doç. Dr. Sağıroğlu yeni keşfettikleri Gladiolus Osmaniyensis bitki türünün sadece Osmaniye yöresinde yayılış göstermesinin uluslararası anlamda ve Türkiye açısından önemine değinerek, bitkinin halk arasında romatizmal ağrılarda, kaşıntı ve benzer hastalıklarda kullanıldığını söyledi.

Bitkinin keşif sürecine ilişkin bilgi veren Doç.Dr. Mehmet Sağıroğlu, "Doktora sonrası çalışmalarımıza devam ediyoruz, bu çalışmalar esnasında Türkiye'nin zengin bir flora yapısına sahip olmasından dolayı zaman zaman ilginç bilgiler ile karşılaşabiliyoruz. Bu karşılaştığımız ilginç bilgiler üzerinde değişik araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmalar sonucunda da bunların hem Türkiye için hem de bilim dünyası için zaman zaman yeni türler keşfedebilme durumuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Yani yeni türler keşfedebiliyoruz. Ocak ayında keşfettiğimiz bu türlerden bir tanesi de, bilimsel dergide yayınlanan Türkçesi 'Kılıç Otu' olarak bilinen bir bitki. Latincesi 'Gladiolus Osmaniyensis' olarak biz bu bitkiyi adlandırdık" dedi.

Keşfedilen bitkinin Türkiye'de Osmaniye bölgesinde yayılış gösterdiğini ve bu bitkinin Dünya da toplam 260 civarında türü olduğunu söyleyen Sağıroğlu, "Bizim bulduğumuz bu bitki, yani adı 'Gladiolus Osmaniyensis' olan bu bitki Türkiye'de Osmaniye bölgesinde yayılış gösteriyor, Osmaniye Amanos Dağları'nda. Başka bir bitki üzerine araştırma yaparken bu bitkiyi keşfettik. Bu bitkinin dünyada toplam 260 civarında türü var. Bu türlerin çoğu da özellikle Afrika da tropikal alanlarda yayılış gösteriyor" diye konuştu.

Osmaniye yöresinde yayılış gösterdiğinden dolayı o yörenin adına ithafen 'Gladiolus Osmaniyensis' ismini bitkiye verdiklerini ifade eden Doç. Dr. Sağıroğlu, "Gladiolus Osmaniyensis' adını verdiğimiz bu bitki sadece Osmaniye yöresinde yayılış gösteriyor. Sadece o yörede yayılış gösterdiğinden dolayı o yörenin adına ithafen bu ismi verdik. Halk tarafından değişik amaçlarda kullanılabiliyor, bazen romatizmal ağrılarda kullanılabiliyor, kaşıntı ve benzeri hastalıklarda kullanılıyor. İngiltere örneğinde olduğu gibi lapa yapımında soğanları kullanılıyor. Benzer şeylerde kullanılabiliyor halk tarafından" dedi.

'Gladiolus Osmaniyensis' bitkisinin uluslararası anlamda ve Türkiye açısından önemine değinen Sağıroğlu, "Şimdi bizim bulduğumuz bu bitkinin uluslararası anlamda veya Türkiye açısından önemi şu; dünya da sadece Türkiye de ve Osmaniye yöresinde yetişiyor bu bitki" diye konuştu.

Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu yeni türler keşif edebilmek için çalışmalarını devam ettireceklerini söyledi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Üniversitesi Mehmet Sağıroğlu Osmaniye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title