Haberler

Selçuklu ve Osmanlı Hafızası Tehdit Altında

Abone Ol

Bursa’da İnebey Kütüphanesi’ndeki bin yıllık tarihe ışık tutan yüzlerce yazma eser, yok olma tehdidi altında.

Bursa'da İnebey Kütüphanesi'ndeki bin yıllık tarihe ışık tutan yüzlerce yazma eser, yok olma tehdidi altında.

Yıldırım Bayezid döneminde Bursa'nın Tahtakale semtinde yaptırılan İnebey Külliyesi'nde yer alan medrese ve hamam, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine kadar hizmet verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında medrese ve hamam özel mülkiyete satıldı. Medrese bir süre konserve fabrikası olarak faaliyet göstermesinin ardından tarih ve kültür sevdalısı Bursalılar tarafından 1962 yılında satın alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne hibe edildi. Hamam ise İnebey Yazma Eser Kütüphanesi'nin hemen yanında özel mülk olarak halen hizmet veriyor. Katı yakıtla ısıtılarak çalıştırılan hamam uzmanlara göre İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi'ni yangın tehlikesiyle karşı karşıya bırakırken, eserler yüksek derecede ısı, nem ve rutubete de maruz kalıyor. İçerisinde Abbasiler döneminden kalma el yazması Kur'an-ı Kerim sayfasının da bulunduğu, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserlerin yoğunlukta olduğu kütüphanedeki 8 bin 750 el yazması ve 27 bin basma eser, hamamdan her an kaynaklanacak bir yangın tehlikesiyle tehdit altında kalıyor.

Meşhur İslam alimi Biruni'nin de çok önemli tıp kitabının bulunduğu kütüphanenin yok olma tehlikesiyle yüz yüze olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bilal Kemikli, Türkiye ve dünya tarihi açısından çok değerli eserlerin bu kütüphanede muhafaza altında olduğunu belirtti. Bu kütüphanenin gerçek anlamda bir hazine olduğunu ifade eden Kemikli, "İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi mekan olarak çok dar. Keza kütüphanenin bitişiğindeki İnebey Hamamı kütüphaneyi tehdit ediyor. Her an yangın çıkma tehlikesi olmasının yanı sıra rutubet yazma eserlere zarar veriyor" dedi.

Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan ise, "Osmanlı'yı kuran bir şehir olarak Bursa Yazma Eserler Kütüphanesi, ülkemizin ve Bursa'nın hafızasıdır. Bu hafızaya sahip çıkmak ve en iyi şekilde korumak bu şehirde yaşayan, hatta ilimle haşir neşir olan herkesin vazifesidir. İnebey Kütüphanesi'ndeki eserlerin yerli ve yabancı araştırmacıların hizmetine rahatlıkla sunulabilmesi için daha geniş ve sağlıklı ilave mekanlara kavuşturulması elzemdir. Kütüphanedeki yazma eserlerin daha sağlıklı korunması ve değişik kurslar, sergiler ve seminerler, sosyal faaliyetler gibi hizmetlerin de verilebilmesi için geniş bir mekan tahsisi Bursa için bir vefa borcudur. Bu borcu ödemek gerekiyor. Bu iş de mahalli ve merkezi idareciler ile bu şehrin diğer dinamiklerine düşmektedir. Bu iş için elini uzatanları tarih hayır ile yad edecektir" diye konuştu.

Öte yandan, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan İnebey Hamamı'nın kamulaştırılarak İnebey Kütüphanesi'ne katılması konusunda her türlü resmi işlemin tamamlandığı öğrenildi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yıldırım Bayezid Tahtakale Selçuklu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title