Haberler

Su Ürünleri Mühendisleri İşsizlikten Dert Yakınıyor

Abone Ol

Türkiye’de, her yıl çeşitli üniversitelerden mezun olan Su Ürünleri Mühendisleri, işsizlikten yakınarak seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışıyor.

Türkiye'de, her yıl çeşitli üniversitelerden mezun olan Su Ürünleri Mühendisleri, işsizlikten yakınarak seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışıyor.

Son yıllarda revaçta olan Su Ürünleri Mühendisliği mezunu gençler, bugünlerde iş bulamadıkları için sıkıntılı günler geçiriyor. Her yıl çeşitli üniversitelerden mezun olan mühendisler, akademik bilgilerini icra edememeleri ve branşlarına uygun çalışamamalarından dolayı başka sektörlere yöneliyor. Seslerini duyurmak isteyen genç mühendisler, sosyal medya üzerinden açtığı hashtag'larla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na "Artık bizi de fark edin" çağrısında bulunuyor.

Aliağalı Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Reşat Demir de, su ürünleri mühendisleri olarak işsiz kaldıklarını vurguladı. Demir, her yıl üniversitelerden büyük umutlarla mezun olan mühendislerin iş bulamadıklarını, bulsalar da farklı işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Mühendis Mehmet Reşat Demir, herkesin kendi işini yapması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirterek "Kendi sektörün de iş bulamayan Su Ürünleri Mühendisleri farklı sektörlere yönelmek zorunda kalıyor. Üniversitede hocalık yapan bir eğitmen Su Ürünleri Fakültelerine neredeyse öğrenci başvurmadığını belirterek yurt dışından ithal mühendisler geleceğini söylemiş. Bunu okuduğumda içim yandı. Sırf kendilerine öğrenci toplamak için yanlı bilgilendirme yaparak var olan mühendisler iş bulamazken, yeni öğrencileri bu fakültelere yönlendirmenin iyi bir niyet olmadığını düşünüyorum" dedi.

"BÖYLE GİDERSE TÜKETİCİ BALIK TEMİN EDEMEYECEK"

Türkiye'nin su ürünleri zenginliği açısından büyük potansiyele sahip olduğunu; ancak bu potansiyelin bilinçsizlik nedeniyle doğru bir şekilde değerlendirilemediğini ileri süren Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Üç tarafı sularla kaplı bir ülkede yaşıyoruz. İç sularımızdaki kaynakları da verimli şekilde değerlendiremiyoruz. Su ürünleri mühendislerine önem verilmediği takdirde, önümüzdeki 10 yıl içerisinde balık temini noktasında sıkıntı yaşanacak. Balığın değerini anladığımız zaman işi meslek edinmiş insanlarımızın da acısını da anlamış oluruz. Balığın korunması, çoğaltılması ve mevcut stokların ileriye taşınması için meslek erbapları ile birlikte sahada çalışması gerekiyor."

SLOW FISH'İN İZMİR DELEGESİNDEN DESTEK

Uluslararası Slow Fish örgütünün İzmir Delegesi olan Hasan Eser de, Su Ürünleri Mühendislerine destek olunması gerektiğini belirtti. Türkiye'de balıkçılığın sürdürülebilir bir şekilde yapılması adına Su Ürünleri Mühendislerinden aktif olarak faydalanılması gerektiğini belirten Hasan Eser, şöyle konuştu: "Türkiye'de 17 su ürünleri fakültesinden her yıl yaklaşık 700 kişi su ürünleri mühendisi olarak mezun olmaktadır. Ancak bu genç mühendislerimiz okullarında aldıkları eğitimi hayata geçirmek isteği ile yanıp tutuşurken, yüzde 95'i aldığı eğitimle alakası bulunmayan vasıfsız işlerde çalışmak zorunda kalmaktadır."

Türkiye'de 523 su ürünleri kooperatifi olduğunu anlatan Eser, sözlerini şöyle tamamladı: "Birkaç kooperatif dışında su ürünleri mühendisi istihdam eden yok haklı olarak. 'Haklı olarak' diyorum zira kooperatifler bilinen meslek odaları gibi ekonomik anlamda güçlü değil. Bugün siz esnaf olmaya karar verseniz, meslek odanıza kayıt olmadan dükkanınızı açamazsınız. Kooperatiflerde ise üyelik gönüllülük esasına dayalıdır. Bu bağlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza yine görev düşmektedir. ya Su Ürünleri Kooperatifleri önce Esnaf Odaları gibi güçlendirilmeli, Su Ürünleri Mühendisi istihdamı gibi eğitime ve kontrole yönelik bazı zorunluluklar getirilmeli ya da Su Ürünleri Mühendislerimiz bakanlığımız bünyesinde kooperatiflerimizde görevlendirilmelidir. Su Ürünleri Mühendislerinin kooperatiflerde istihdam edilmesiyle kayıt dışılık önlenir, bununla birlikte ekonomimize ve balıkçılık sektörüne katkı ve sürdürülebilirlik sağlanmasına büyük fayda sağlar diye düşünüyorum." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hasan Eser Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title