Terör, Kanser Hastalarını da Vurdu
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, teröristler ile güvenlik güçleri arasında süren çatışmalar nedeniyle kanser hastaları tedavilerini sürdürmekte güçlük çekiyor.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 19 gündür teröristler ile güvenlik güçleri arasında neredeyse aralıksız yaşanan çatışmalar, çatışma bölgesinin yaklaşık 500 metre karşısında tedavi gören kanser hastalarını da vurdu. En büyük ilacı "moral" olan kanser hastaları, çatışmalar yüzünden büyük huzursuzluk yaşıyor.
ÇATIŞMALAR SORUNLARI BERABERİNDE GETİRDİ
Doğu ve Güneydoğu'daki birçok ilçede hendek ve barikatlar ile gerçekleştirilen terör eylemleri yüzünden ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve beraberinde yaşanan çatışmalar, sadece insanları yerinden edip, ekonomik sorunlara neden olmadı. Çatışmalar ve terör eylemleri beraberinde birçok sorunu da getirdi.
KANSER HASTALARI BÜYÜK SIKINTILAR ÇEKİYOR
Sivil toplum kuruluşlarının araştırmalarına göre, yaklaşık 25 bin insanın göçtüğü, yüzlerce esnafın kepenk kapattığı, yüzlercesinin ise iş yerini günlerdir açamadığı Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki çatışmalar, "kanser hastalarını" da vurdu. İlçede yasağın kapsadığı ve 19 gündür neredeyse aralıksız çatışmalar yaşanan 6 mahallenin yaklaşık 500 metre karşısında bulunan Dicle Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören hastalar, çatışmalar yüzünden büyük zorluklar yaşıyor.
HASTALAR EN BÜYÜK İLAÇLARI MORALDEN MAHRUM
Silah ve patlama sesleri nedeniyle geceleri gözlerine uyku girmeyen hastalar, uzmanların en büyük ilaçları olarak gösterdiği "moral" olgusundan mahrum kalıyor. Bu da tedavilerine olumsuz yansıyor.
"HASTALAR GELİP, GİTMEYE ÇEKİNİYORLAR"
DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, çatışmalar yüzünden hastaların ve hasta yakınlarının ciddi zararlar gördüğünü belirterek, çatışmaların bir an önce durmasını istedi. Hastanede sadece Diyarbakır değil, birçok ilden hastaların bulunduğuna dikkat çeken Alan, "Burada çatışmalarda bulunan kişilerin bir an önce gitmelerini istiyoruz. Çünkü hastalarımızın gelip, gitmeleri sıkıntı oluyor. Bazı hastalarımız tedavi olmaya çekiniyor. Bazılarının da tedavileri gecikiyor" dedi.
Hastalarının moralini düzeltmek için yoğun çaba gösterdiklerine de vurgu yapan ve hastalara karanfil ile tarihi 4 Ayaklı Minare'nin maketini armağan eden Alan, bu gibi çalışmalar yaparak, hastalara moral vermeye çalıştıklarını aktardı.
"SESLERLE SARSILIYORUZ"
Kanser hastası Ahmet Sartık ise, silah ve patlama seslerinden çok kötü etkilendiklerini belirterek, sesler yüzünden sarsıldıklarını kaydetti. Tarihi Kurşunlu Camii ile 4 Ayaklı Minare'nin de zarar gördüğüne dikkat çeken Sartık, bunların kendilerini üzdüğünü dile getirdi.
"ÇOK YÜKSEK SESLER GELİYOR"
Siirt'ten gelerek, hastanede tedavi gören kanser hastası Şükrü Avcı da, olumsuz etkilendiklerini vurguladı. Avcı, sesler yüzünden sabaha kadar uyuyamadıklarını anlatarak, "Çok yüksek sesler geliyor. Her gün çatışma var" diye konuştu.