Haberler

(Özel Haber) Uzmanlar Kürtaj Konusunda Uyarıyor

Abone Ol

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Dr.

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Dr. Nihan Yerlikaya, 2012 yılında kentte 600 kadının kürtaj yaptırdığını bildirdi.

10 haftadan sonra yapılan kürtajın cinayet olduğunu belirten Yerlikaya, bu durumun anne için ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlara neden olabileceğini söyledi.

Kürtajın kesinlikle bir aile planlaması modeli olarak düşünülmemesi gerektiğini ve kürtajın tıp literatüründeki açılımının gebeliğin sonlandırılması olduğunu anlatan Yerlikaya, şöylekonuştu: "Kürtaj, rahim içinde yeni oluşan bebeğin yani embriyonun tahliye işlemidir. 10 haftaya kadar kürtaj ülkemizde yasal. Ama 10 haftanın üstünde kişinin kendi ya da ailenin isteği ile yapılması yasal değil. Ancak, 10 haftanın üstünde tıbbi gerekçeler olursa gebeliğin sonlandırılması için, bebekte bir takım rahatsızlıklar olursa örneğin doğduktan sonra ölümüne neden olacak rahatsızlıklar gibi o zaman tıbbi nedenlerle de 10 haftanın üstünde kürtaj yapılabilir. 10 haftanın üstünde embriyo artık bebek şeklini aldığı için bu bir cinayet olarak adlandırılıyor. Dolayısı ile kürtajın 10 haftanın üzerine bırakılmaması gerekiyor."

'Afyonkarahisar'da 10 haftanın üzerinde kürtaj yapılmıyor mu?' sorusuna ise Yerlikaya, "Hayır yapılmıyor, müdürlük olarak bununla ilgili herhangi bir işlemde yapmadık" yanıtını verdi.

Türkiye'de kürtaj oranının yüzde 10'larda, Afyonkarahisar'da ise bu oranın yüzde 4 seviyelerinde olduğunu dile getiren Dr. Nihan Yerlikaya, kürtaj rakamlarının Afyonkarahisar'da Türkiye'ye göre düşük olduğuna dikkat çekti. Afyonkarahisar'da kürtaj oranlarının düşük olma nedenini açıklayan Yerlikaya, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim nüfusumuz hareketli bir nüfus değil. Geçmiş yıllara da baktığımız zaman nüfusumuz hep aynı oranlarda kalıyor. Yıllık doğan bebek sayısı aynı, hatta son yıllarda düşmeye bile başladı. İnsanların artık isteyerek düşük yapmalarına gerek yok. Çünkü çevre koşulları ve genetiği değiştirilmiş ürünler istenilen bebeklerinde düşmesine neden oluyor. Dolayısı ile kürtajda o kadar yukarıda değiliz"

Ailelerin neden kürtaj yaptırdıkları konusuna da açıklık getiren Yerlikaya, şunları söyledi: "Ailelerin neden kürtaj istedikleri yönünde hekim arkadaşlar ile yaptığımız görüşmelerde, bunların zaten istenmeyen gebelikler ve iyi bir aile planlaması yapamamalarından kaynaklanan bebekler olduğu sonucu belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor. Bazen de ileri yaştaki gebelikten dolayı kürtaj tercih ediliyor. Doğurganlık yaşı ilerlemeye, 29-30'lara çıkmaya başladı. Tabi bu yaşlarda ortaya çıkan gebeliklerde bir takım sıkıntılar olabiliyor ve bu yüzden kürtaj tercih ediliyor. Yine şunu söyleyeyim isteyerek kürtaj yaygın değil."

KÜRTAJ UYGUN KOŞULLARDA YAPILMALI

Özel Telek Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ve Tüp Bebek Merkezi Sahibi Op.Dr. Mehmet Telek ise kürtaj konusunda yaptığı açıklamada, 10 haftadan sonra yapılan kürtajların tıbbi sakıncaları olduğunu kaydederek, kürtajın hiçbir zaman aile planlaması olarak düşünülmemesi gerektiğini dile getirdi. Kürtajın cerrahi bir müdahale olduğundan bahseden Telek, "Her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da ölüm dahil çeşitli komplikasyonları vardır, o yüzden uygun şartlarda yapılması daha doğru olan bir işlemdir" dedi.

ÇOCUKLARINIZI GEÇİM KORKUSU DÜŞÜNCESİYLE ÖLDÜRMEYİNİZ

Kürtaj konusunun İslam dinince de tasvip edilmeyen ve hoş karşılanmayan bir durum olduğunu söyleyen din adamları ise, hekimlerle aynı fikri paylaşarak, kürtajın bir aile planlaması yöntemi olarak seçilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Kürtaj konusunun İslam dinindeki yeri hakkında konuşan Afyonkarahisar İl Müftü Vekili İsmail Yıldırım, şunları söyledi:

"Kürtaj, dinimizin tasvip etmediği bir konudur. Hayatı lütfeden Allah'tır. Anne ve baba her ne kadar yavrunun dünyaya gelmesine sebep ise de asıl hayatı lütfeden Allah'tır. Aile planlaması caizdir, yani gebe kalınmaması için önceden tedbir alınabilir. Ama anne rahmine düşmüş bir yavruyu düşürmek dinimizce hoş görünmez tasvip edilemez. Bununla ilgili Kur'an-ı Kerim'de de bir ayet vardır 'Çocuklarınızı geçim korkusu ile besleyemem düşüncesi ile kesinlikle öldürmeyiniz. Sizi rızıklandırdığımız gibi onlarında rızkını biz yaratacağız' bu ayet ile kürtajın dinimizdeki yeri net bir biçimde gözükmektedir." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Telek Türkiye Bebek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title