Haberler

Zonguldak'ta İlk Defa Üretilen Lale Soğanlarının Sökümü Yapıldı

Abone Ol

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, çiftçi Cem Cemal Ünal’ın bahçesinde ilk defa üretilen lale soğanlarından iyi derecede üretim sağlandı.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, çiftçi Cem Cemal Ünal'ın bahçesinde ilk defa üretilen lale soğanlarından iyi derecede üretim sağlandı.

Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Mestanlar Mahallesi'nde lale üretimi konusunda bilgi alan çiftçi Cem Cemal Ünal, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde lale ve zambak ekimini başlattı. İlk olarak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, daha sonra da İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvuran çiftçi Ünal, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gelen yetkililerin arazide araştırma ve inceleme yapması sonucunda topraktan analiz yapılmasının ardından sonuçların iyi çıkmasıyla lale soğanları dikildi. Lale soğanlarının dikilmesinin sonra laleler bordo, kırmızı ve Hakkari Şemdinli lalesi olmak üzere çeşit çeşit lalelerin kesimleri yapıldı. Aynı araziye de deneme amaçlı mis zambak çiçeği de yerleştirildi ve ondan da iyi sonuç alındı. Alınan lale soğan yavrularından bire dört ve bire beş olmak üzere iyi derece de verim sağlandı.

Çiftçi Cem Cemal Ünal'ın kayınpederi Mevlüt Çarşanbalı, kayınvalidesi Hatice Çarşanbalı'nın arazisinde bulunan lale soğanlarının hasatına; İlçe Tarım Müdürü Özgür Uslubaş, Ziraat Mühendisleri Nurşen Durak, Didem Özkan, Suna Güncan, Neslihan Avcı, Asiye Şenbaş ile Kayıkçılar Kooperatifi Başkanı Bayram Cura ve Er Çiçekçiliğin sahibi Mustafa Erçelik, Er Çiçekçiliğin ortaklarından aynı zamanda Müdürü Meryem Eroğlu katıldı.

Arazide yapılan inceleme ve araştırmalardan sonra lale soğanları söküldü. Lale soğanlarının sökümü sırasından soğanlardan yavrulanmış şekilde bire dört, bire beş ve bire yediye kadar yavru elde edildi. Lale üretimini ilk defa Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde denediğini belirten Çiftçi Cem Cemal Ünal, mutlu olduğunu ve ilk defa böyle bir işin Batı Karadeniz Bölgesi'nde denediğinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Çiftçi Ünal, "Lale bahçesi kurduğum için çok mutluyum. Bu bölgede ilk defa böyle bir şey yaptık. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yapacağımızdan bu yana bütün ümitlerim vardı. Arkadaşlarımız ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızla, şirket sahibi Mustafa Bey ve İlçe Tarım Müdürümüzle beraber bunun olabileceğini düşündük ve hep istedik. İstemek yapmanın hemen hemen yarısıdır diye düşündüğümüz için baktık bugüne kadar yaptıklarımızın her şeyini gördük. Buradan aldığımız ürünün bire üç diyorduk ama bire beş seviyesine kadar çıktığını görüyoruz. Bu da ürünün ne kadar güzel bu bölgede yetiştiğini gösteriyor. Normal standartların daha üzerine çıktığını görüyoruz. Tüm çiftçi kardeşlerime tavsiye ediyorum" dedi.

Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Mestanlar Mahallesi'nde çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren Er Çiçekçiliğin sahibi Mustafa Erçelik ise çiftçi Cem Cemal Ünal'ın bölgesinde görev yaptığını ve kendi bölgesi olan Çaycuma ilçesinde de bu işi yapması üzerine iyi bir verim aldıklarını kaydetti. Erçelik, " Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Mestanlar Mahallesinde ikamet etmekte ve orada üretimler yapmaktayız. Balıkesir de Er Çiçekçilik adına firmamızı kurduk. İthalat ve ihracatımızı Balıkesir'den yapıyoruz. Üretimlerimiz devam ediyor. Çiftçimiz Kepsut da görev yapmıştı. Onun isteği üzerine buraya temel attık. Lale üretimi denedik. Çiçek döneminde de gelmiştik. İl ve İlçe Tarım Müdürlerimiz de sürekli denetimleri yapıyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. Çiçeklerimizi kestik. Hasat zamanındayız. Bir hafta içerisinde de haşatımız gerçekleşecek. Beklediğimizden çok fazla bir verim aldık. Biz bire üç beklerken, bire dört ve beş verim aldık. Yavru oluşmuş durumda. Çiftçilerimizle beraber Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bu işi büyütmeye gayret göstereceğiz" dedi.

Ziraat mühendisi Asiye Şenbaş ise, "Ağustos ayında bize başvuran Cem Bey'in arazisinden bir tahlil aldık. Eylül ayın da gelen sonuçlara göre dikimimizi gerçekleştirdik. Çiçek hasatlarını da yaptık. Cem beyin bahçesinde şimdi de soğan sökümünü gerçekleştiriyoruz. Alımlarımızda soğanların bire yediye kadar yavru yaptığını gördük. Gördüğümüzde yörede lale soğanının çok iyi bir verim verdiği görülüyor. Aynı zamanda da mis zambaklar da da bire atmış olarak görmekteyiz. Batı Karadeniz Bölgesi'nde gelişim gösteren lalenin Türkiye standartları ölçüsünde bir yukarıda olduğunu görüyoruz. Çok güzel bir sonuç aldık. Yöremize örnek olan ve aynı zamanda girişimci olan çiftçimize çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Özgür Uslubaş da yaptığı açıklamada çiftçi Cem cemal Ünal'ın Karadeniz Bölgesi'nin Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yaptığı bu işten dolayı kendisine teşekkür ederek ilk defa bölgede üretilen lalelerin Zonguldak ilinden çıkmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"İl Gıda ve İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğünün ilçemizde gerçekleştirmiş olduğu lale soğanı üretimiyle ilgili üreticilerimize yaptığımız çalışmalarının detayını görmek için araziye geldik. Biz Eylül ayına kadar ki dönemde çiftçimiz Cem bey, Mevlüt Çarşambalı ve eşi Hatice Çarşambalı çiftçilerimiz bahçelerinde lale soğanı üretimiyle ilgili müdürlüğümüze müracaat ettiklerinde üretim yapacağı arazide nemotot ve toprak tahlili için numunelerimizi aldık. Ankara Zirai Araştırma Enstitüsünden gelen sonuçlarda nemotot sonucunda, herhangi bir sorun olmadığı ve toprak yönünden lale üretimi için toprak da da herhangi bir sorunla karşılaşmadan lale üretimi neticesinde Kasım ayında lale soğanlarını teknik arkadaşlarımızla ve üreticimizle birlikte dikimlerini gerçekleştirdiler. Daha sonra periyodik olarak teknik arkadaşlarımız ve elamanlarımız arazide bakım, gözlem ve besleme işlemleri ile ilgili olarak üreticimiz bilgilendirdiler. Nisan ayında soğan üretimin kaliteli bir şekilde gelişebilmesi için çok güzel bir şekilde çiçek açan bordo, kırmızı ve Hakkari Şemdinli lalesi olmak üzere aynı zamanda yine arazide mis zambak denemesi de yapıldı. Bunun sonucunda Nisan ayının sonunda soğan gelişiminin kaliteli olmasıyla tepe kesimlerini İl Gıda Tarım Müdürümüz Necmi Bey ile birlikte kestik. Bundan sonraki zaman da da soğanların başarılı olduğunu gözlemledik. Özellikle teknik olarak lale soğanının bire üç verdiğini bilinmekte olup biz burada başarı oranını bire dört ve bire beş olduğunu gözlemledik. Soğanların kaliteli ve standart olması bizim açımızdan çok iyi olmasından dolayı bizde bu işten gurur ve memnuniyet duyduk." - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cemal Ünal Balıkesir Zonguldak Çaycuma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title