Özel Maden İşletmelerinin Üretimi Durdurması
Zonguldak’ta, gece yarısından itibaren özel maden ocaklarında üretim durdu.
Zonguldak'ta, gece yarısından itibaren özel maden ocaklarında üretim durdu. Özel İşletme sahipleriyse TSO da düzenlenen basın toplantısı ile gelişmeleri aktardı.
Zonguldak'ta dün gece yarısından itibaren üretimi durdurma kararı alan özel maden işletmecileri, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir başkanlığında basın toplantısı düzenledi. TSO binasında düzenlenen toplantıda, onaylanan Torba Yasa konuşuldu. Madencilerin çalışma şartları, tatil günleri ve emeklilik yaşı ile ilgili gelişmelerin ardından işletmeciler yeni kanunun ek maliyet getireceğini bildirdi. Yükün altından kalkamayacakları sebebiyle üretimi durdurma kararı alan özel işletmeler, 5 bine yakın maden işçisini son vardiyalarının ardından evlerine gönderdi.
İşçi maliyetlerinin iki katına çıktığını ifade eden Demir, şöyle konuştu: "Öncelikle onaylanan yasayı hepimiz biliyoruz. Bu konuyla ilgili bir açıklama yaptık. Ama bugün diğer redevans sahiplerini toplayarak bir açıklama daha yapma gereksinimi hissettik. Sadece işçi maliyetimiz 1074 TL iken 2214 TL'ye yükseldi. Usta maliyetimiz 2 bin 200 TL'den 3 bin 141 TL'ye yükseldi. Bu sebepten dolayı bugün kömür satış fiyatları şartlarında şu an gelecek olan maliyetlerle birlikte kömür üretmemiz mümkün değil. Dün de açıkladığımız gibi satamayacağımız kömürü üretip stoklamanın hiçbir anlamı yok onun için dün akşam itibariyle üretimi durdurduk."
KAÇAK MADEN OCAKLARI
Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, gazetecilerin "Bu yasayla birlikte kaçak madenlerin artış göstereceği ve bunun da iş kazalarının artışına neden olacağı düşünülüyor siz bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Şimdi işçi sağlığı ve iş güvenliği müfettişi arkadaşlarımızdan birisi keşke burada olsa da ona sorsak siz geldiğiniz zaman nereyi denetlersiniz diye. Kaçak bir ocağı denetleyecek halleri yok tabi ki resmi işyerlerini denetleyecekler. Çünkü kaçak ocaklardan haberleri olmayacak. Kaçak ocakları denetleyen iş güvenliği müfettişi görmedim ben. Kaçak ocağa girip de kaç kişi çalışıyor, burada kaç kişi çalışıyor, buradan kaç ton kömür çıkmıştır, buradaki işçilerin sigortası ödeniyor mu ödenmiyor mu, işçi güvenliğine önem veriliyor mu diye teftiş edilen bir kaçak ocak yok. Kaçak ocaklarda iş kazalarının normal ocaklardan daha fazla olduğu görülüyor. Bugünden sonra kaçak ocaklara rağbet daha çok olacağı için nasıl olsa denetlenmiyor diye kaçak ocağın en az yüzde 500-600 artacağını düşünüyoruz. Buna paralel olarak da iş kazalarının çok fazla artış göstereceğini düşünüyoruz."
"TTK ÜRETTİĞİ KÖMÜRÜN YARISINI BİZDEN ALSIN"
Salih Demir, gazetecilerin, "Çözüm için ne olması gerekiyor?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "TTK bunu 480 liraya mal ediyor bunu bizden 240 liraya alsın yarı fiyatına. 1 kalori kömürü kaç paraya mal ediyorsa bizden yarı fiyatına alsın istiyoruz. Hem TTK da bu işten kar eder bizim de madenlerimiz boş durmamış olur. Biz bugüne kadar raporları sunduk. Yol haritası çizmek gibi bir durumumuz yok. Biz daha önce bu konuyla ilgi yol haritamızı, dosyalarımızı sunduk. Bundan sonra devlet büyüklerimiz diyecek. Bize bakın biz bu yol haritasını sunuyoruz kabul ediyorsanız yapın kabul etmiyorsanız kapatın ocakları gidin diyecekler biz de bunu bekliyoruz."
"ZONGULDAK EKONOMİSİ YÜZDE 30 ETKİLENECEK"
Özel işletmelerde üretimin durdurulması ile Zonguldak ekonomisinin yüzde 30'nun bu durumdan etkilendiğini söyleyen Salih Demir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Zonguldak ekonomisine aylık 25 milyon lira girmeyecek. Devlete ödenenlerden bahsetmiyorum, işçilik olarak ödenen 25 milyon lira girmeyecek. Bu da ne demektir. Zonguldak piyasasına giren paranın yüzde 30'u demektir. Demek ki Zonguldak piyasasının yüzde 30'u etkilenecektir. Kuyumcusundan manavına aklına ne geliyorsa herkes etkilenecektir. Sadece redevans sahiplerinin değil bütün Zonguldak'ın meselesidir bu. Ancak, Zonguldak halkı bu konuda biraz duyarsız kaldı." - ZONGULDAK