Özince Egeli İş İnsanları İle Bir Araya Geldi
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği'nin konuğu olan Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, dünya ekonomisinin hızla el değiştirdiğini söyledi.
Türkiye'nin bu değişimde yer alabilmesi için bazı değişikliler yapması gerektiğini aktaran Özince, "Global bir politikamız ve iyi bir stratejimiz mutlaka olmak zorunda" dedi.
Reformlar süratle hayata geçirilmeli
Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri ekonomide birçok parametrenin çok hızlı değişmesiyle belirsizliğin ve endişelerin de artmaya başladığını söyledi. İç ve dış olayların gündeme etkisinin devam ettiğini belirten Sivri, "Hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı, toplumsal barış ve güven ortamının yeniden oluşması, sosyal yapının rayına oturması adına yapılması gereken reformları eskisinden daha da süratle ele almamız gerekliliği giderek kaçınılmaz hal almaktadır." dedi.
Sivri, konuşmasında OHAL ile ilgili olarak, "Ülkemiz, içerisinde bulunduğu güvenlik endişelerinden sıyrıldığında, terör örgütlerinin dayatmaya çalıştığı zorlu şartlar önemli ölçüde aşıldığında, OHAL düzenlemelerini belli bir sistem içerisinde kaldırmayı hedefleyen bir yönde ilerlenmesi uygun olacaktır." dedi.
Yerlileşme projeleri önemli
Savunma sanayii örneğinden hareketle yerlileşme projelerine değinen Sivri, "Yerlileştirme projeleri bu anlamda çok önemli. Savunma sanayinde bu yöndeki olumlu hızlı gelişmelerin, benzer modellerle bölgemizin geleceği olarak tanımlanan yenilenebilir enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri, sağlık biyoteknolojisi, havacılık ve savunma sanayii gibi rekabetçi sektörlerde uygulanabilmesine imkan sağlanmasını bekliyoruz. Bunun hem cari açığı azaltma hem de büyüme üzerine önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Geleneksel üretim yöntemleri de yeni teknolojilerle birleştirilmeli" diye konuştu. Cari açık ve finansmanı konusunda da değerlendirmeler yapan Sivri, "Giderek daha fazla oranda yurt içinde üretimi gerçekleşen ara malların çeşitliliğinin artırılması, 27 Milyar doları bulan makine ithalatımızın azaltılması cari açık üzerinde önemli bir etki yaratacaktır. Ek olarak, cari açığı düşürme amacıyla, üretimin artırılması yoluyla artan tarım ürünleri ithalatının düşürülmesi hedeflenmelidir. Örneğin, 2016 yılında enerji hariç 8.7 milyar dolar cari açığımız var. Aynı yıldaki tarım-hayvancılık ithalatımız ise 6.9 milyar dolar. Tarımsal üretimi arttırıp buna ilaveten hammadde-ara mallarında ülkemizde yapılan ve yapılabilir olanlara yönelik yerlileşme politikasının izlenmesi cari açığı azaltmakta önemli bir çözüm olanağı sunuyor." diye konuştu. Sivri ayrıca, bu kapsamda ilgili Bakanlığın bir Yatırım Bankası kurulması fikrinin hızla hayata geçirmesi ile gerekli sermayenin teknoloji üretimine kanalize edilebilmesinin önünün açılması gerekliliğine vurgu yaptı.
Konuşmasında, yakın geleceğin ürün ve hizmetleri ile üretim teknolojilerinin bugünden son derece farklı olacağını, bu anlamda geleceğe dönük bakış açılarının artık hayalcilik olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Sivri, "Bu konuların daha üst boyutta tartışılması ve gereken stratejik dönüşümün şimdiden başlatılması gerekmektedir." dedi.
Yörenin çocuğuyum
Toplantıda işadamlarına "Türkiye ve dünya ekonomisinde mevcut durum, öngörüler ve ekonomide gereken yapısal reformlar" konularında değerlendirmeler yapan Özince, yörenin bir çocuğu olarak konuşacağını söyledi. Özince, insanlar mutluysa ve refah sahibiyse ekonominin iyi olacağını ama aksi durumda ekonominin iyi olduğunun söylenemeyeceğini vurguladı.
Toplumsal mutabakat şart
İzmir Türk Koleji'nde okurken bile ekonomi ağırlıklı yayınları tercih ettiğini söyleyen Özince, "Geçtiğimiz günlerde Financial Times gazetesinde dünya ekonomisinin el değiştireceği yazıyordu. Ama asıl sorun biz Türkiye olarak bunun neresindeyiz. Öncelikle global bir politikanız mutlaka olmalı. Bu politikanın sadece devlette olması gerekmiyor. Hepimizin yani her şirketin global bir politikası ve stratejisi olmalı" diye konuştu. Ekonomi için toplumsal mutabakat sağlanması gerektiğini de belirten Özince, "Bunun için de sürdürülebilir bir strateji şart. Ama bunu dünyayı anlayan politikalarla belirleyebiliriz" dedi.
" İzmir'de gördüm, mutlu oldum"
Strateji işinin mukayeseli üstünlük geliştirmeyle ilgili olduğunu açıklayan Özince, "Bunun için de global düşünmek gerek. İzmir bunu yapabilen kentlerin başında geliyor. Elektrikli otobüsü İzmir'de gördüm ve çok mutlu oldum. İzmir ve diğer illerin üstünlüklerini avantaja çevirip belli bir alanda en iyi noktaya gelmesi oldukça mümkün. Ama siz bugün satranç şampiyonu olan gençlerin kafasını bu gündemlerle meşgul etmemelisiniz" diye konuştu.
Toplantının sonunda ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Ersin Özince'ye toplantıya konuşmacı olarak katılımı için teşekkür etti ve günün anısına bir plaket ile İzmir 1900 kitabı takdim etti.