Haberler

Özpetek: "Türkiye'de Tematik Filmlere Bir Kısıtlama Yok"

Abone Ol

Esma ÇAKIR - ROMA / DHA - İTALYA'da yaşamını sürdüren Yönetmen Ferzan Özpetek, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Roma Türk Film Festivali'nin basın toplantısındaki "Türkiye'de tematik filmlere bir kısıtlama var mı?" sorusuna, "Hayır, Türkiye'de hiçbir sorun yaşamıyorum" diye karşılık verdi.

Esma ÇAKIR - ROMA / DHA -

İTALYA'da yaşamını sürdüren Yönetmen Ferzan Özpetek, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Roma Türk Film Festivali'nin basın toplantısındaki " Türkiye'de tematik filmlere bir kısıtlama var mı?" sorusuna, "Hayır, Türkiye'de hiçbir sorun yaşamıyorum" diye karşılık verdi. Festivalin bu akşamki galasında açılış filmi olan Unutursam Fısılda'nın yönetmeni Çağan Irmak ve başrol oyuncularından Mehmet Günsür ve Hümeyra ile Festival Onursal Başkanı Ferzan Özpetek bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin'in de katıldığı toplantı, aynı zamanda 16-19 Nisan arasında gerçekleştirilecek olan festivalin mekanı da olan Roma'nın en eski salonlarından Barberini Sinemaları'nda yapıldı. BÜYÜKELÇİ: "TÜRK SİNEMASININ GELDİĞİ AŞAMAYLA İFTİHAR EDİYORUZ"

Büyükelçi Aydın Sezgin, bu festivali gerçekleştirmekten duydukları mutluluğu ifade ederken, "2011'de başlattığımız Roma Türk Film Festivali projesi gayet başarılı olurken, izleyici sayısını artırarak, özlenen bir etkinlik haline gelmiştir. Uluslararası planda bir Türk sineması gerçeği şekillenmektedir ve Türk sinemasının geldiği aşamayla iftihar ediyoruz" diye konuştu.

Söz konusu festivalin artık kurumsal bir kimliğe kavuştuğunu söyleyen Sezgin, bu etkinliği İtalya'nın diğer şehirlerine de yaymak için çalışacaklarını dile getirdi.

Sezgin ayrıca, Türk ve İtalya sinema çevrelerini bir araya getirmenin, aslında Türkiye ile İtalya'yı, Türklerle İtalyanları buluşturmak, iki toplum arasındaki dostluğu pekiştirmek anlamına geldiğini de belirtti. ÖZPETEK: "BEN HER İKİ ÜLKEDE DE YABANCIYIM ASLINDA"

Büyükelçi Sezgin, konuşması sırasında Ferzan Özpetek'in adını yanlışlıkla "Ferhan" diye telaffuz etti. Bunun üzerine ünlü yönetmenin mikrofonu alıp, gülerek, "Aslında ben her iki ülkede de yabancıyım" sözleri üzerine Sezgin'in, "Benim diksiyonumda 'h' ile 'z' harflerini karıştırmamdan kaynaklanıyor bu" demesi salondakileri güldürdü. Özpetek bir gazetecinin, "Tematik filmlere ilişkin Türkiye'de bir kısıtlama var mı?" sorusuna, "Öncelikle şu önemli noktayı vurgulayayım: ben filmlerime tematik unsur koymuyorum, diğerleri filmlerinde bunu kullanmıyor. Ben hayatta olan her şeyi anlatıyorum, ama diğer yönetmenler bunu yapmıyor. Zannediyorum eşcinselliği kastediyorsunuz!" diye konuştu.

Söz konusu gazetecinin, "Hayır düşündürücü filmleri kastetmiştim" diye sorusunu açıklığa kavuşturması üzerine Özpetek, "Hayır, Türkiye'de bunu gerçekleştirirken hiçbir sorun yaşamıyorum. Aksine bir sonraki filmimi Eylül ayında İstanbul'da çekeceğim. İlk filmim Hamam ve ikinci filmim Harem Suare'yi Türkiye'de çektim ve çok fazla ilgi gördü bunlar. Özellikle Hamam, çok geniş bir kitle tarafından ilgiyle karşılandı. Bu beni çok memnun ediyor. Tüm filmlerim Türkiye'de altyazılı olarak gösterime girdi" şeklinde konuştu.

YÖNETMEN ÇAĞAN IRMAK: "MÜZİĞİ SİNEMADAN DAHA ÇOK SEVİYORUM"

Çağan Irmak ise, İtalya ile ilişkisinin sorulması üzerine, bunun çocukluktan geldiğini anlatarak, bu ülkenin adını duyunca aklına, kokular ve gülümseyen insanlar geldiğini söyledi.

Özpetek'in filmlerinin, iki ülke arasında bir köprü olduğunu ve onun filmlerinin kimliksiz olduğunu belirten Irmak, "Ferzan bütün kimliklerinden sıyrılmış, gerçek bir dünya vatandaşı" dedi.

Umutursam Fısılda'nın aslında 10 yıl önce yazdığı bir senaryo olduğunu anlatan Irmak, "Başından beri aslında hep bir müzikal, müziğin olduğu bir film yapmak istiyordum aslında. Çünkü itiraf etmeliyim ki ben müziği sinemadan daha çok seviyorum" diye konuştu.

"TÜRK SİNEMASININ EN BÜYÜK EKSİĞİ ANA AKIM"

Bir soru üzerine Türk sineması ile genel tek bir kaygısı olduğunu dile getiren Irmak, "Aşırı uçlarda; yani kişisel ve gişe filmlerine ilişkin çok fazla şey yapılıyor, ama ana akım sinema adına çok az şey yapılıyor. Türkiye'de bu eksiklik var. Mutlaka ve mutlaka sinemanın kendi çarkını döndürmesi için ana akım sinemaya ihtiyaç var" uyarısında bulundu.

ÖZPETEK: "MEHMET GÜNSÜR ÜNÜNDEN DOLAYI ARTIK İSTANBUL'DA HUZURLA YAŞAYAMIYOR"

Mehmet Günsür ise, 1998'den beri İtalya'da yaşadığını hatırlatarak, 5 yaşından beri İtalya hayranlığı olduğunu, Ferzan Özpetek'in 1996'da çektiği ve kendisinin başrolünde oynadığı 'Hamam' filminin ardından İtalya kapılarının kendisine inanılmaz bir şekilde açıldığını söyledi.

Özpetek de bunun üzerine gülerek, "Mehmet Türkiye'de artık çok meşhur bir oyuncu. İtalya'da yaşamaya karar verdi, çünkü artık ününden dolayı İstanbul'da huzur içinde yaşayamıyor" dedi. HÜMEYRA: "İTALYAN MÜZİĞİ VE SİNEMASININ FAYDASINI GÖRDÜM"

Hümeyra ise buna ilişkin şöyle konuştu: "Beni etkileyen, sanatımda çok faydasını gördüğüm anlar vardır. Bunlardan bir tanesi, İtalyan müziği, ikincisi de İtalyan sineması. Hayalperest bir genç kız olarak hep, 'Bu filmlerde ben de oynasam, bu şarkıları ben de söylesem' demiştim. Çok sevdiğim bir şehirde, benim için anlamlı bir şehirdeyim. Burası Anna Magnani'ninin, Antonioni'nin, Fellini'nin şehri. Onlar benim akrabam, ailem. Onun için çok mutluyum ve minnettarım."

"İTALYANLAR TÜRK FİLMERİNİ ANLIYOR VE GÜLÜYOR"

Bir gazetecinin, "Almanlar Türk filmlerini ve şakalarını çok fazla anlamıyor. İtalyanlar anlayabiliyor mu?" diye sorması üzerine Özpetek, "Evet gayet iyi anlıyorlar ve mesajı alıyorlar" diye karşılık verdi.

Çağan Irmak ise, yönetmenliğini yaptığı 'Babam ve Oğlum' filmine Türklere en yakın tepkiyi İtalyanlar ve Yunanlıların verdiğini söyledi.

"YOĞUN İLGİDEN DOLAYI KÜÇÜK SALONLARDAN BÜYÜKLERE GEÇTİK"

Festival Başkanı Serap Engin de, şimdiye kadar Roma'da gösterdikleri Türk komedi filmlerine, kahkaha ile gülündüğünü söyleyerek, Akdeniz kuşağında olan iki ülkenin, kültür, yaşam biçimi ve espri anlayışının benzerliğine dikkat çekti.

Daha önce festivalin Roma'daki küçük salonlarda yapıldığını hatırlatan Engin, "Çok yoğun ilgiden dolayı uzun kuyruklar oluyordu ve bu nedenle artık festivali büyük salonlarda yapıyoruz. Bu bizi mutlu ediyor" dedi.

Serap Engin başkanlığındaki Srpistanbul tarafından 16-19 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Roma Türk Film Festivali bu yıl dördüncü kez İtalyan sinema seyircisi ile buluşuyor.

Festivalin açılışı Cuma akşamı, Roma'nın ünlü Barberini Sinemaları'nda, Çağan Irmak'ın yönettiği ve başrollerinde Farah Zeynep Abdullah, Mehmet Günsür ve Işıl Yücesoy gibi isimlerin yer aldığı "Unutursam Fısılda" filmiyle yapılacak. Gecede Hümeyra'ya "Onur Ödülü" de verilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ferzan Özpetek Türkiye İtalya Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title