Haberler

Pakistan'da Taliban'a Yönelik Operasyon

Abone Ol

Pakistan'ın-Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan bölgesinde Taliban militanlarına karşı devam eden askeri operasyonda 11 örgüt üyesi daha öldürüldü.

Pakistan'ın- Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan bölgesinde Taliban militanlarına karşı devam eden askeri operasyonda 11 örgüt üyesinin daha öldürüldüğü bildirildi.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, askeri jetler tarafından Kuzey Veziristan bölgesindeki Shawal Vadisi'ne hava operasyonu yapıldığı bildirildi. 3 hedefin vurulduğu belirtilen açıklamada, 11 militanın öldürüldüğü belirtildi.

'Zarb-e Azb' operasyonun başladığı 15 Haziran'dan bu yana Shawal Vadisi'ne ilk kez operasyon yapıldığı ifade edildi.

Bu saldırı ile öldürülen militan sayısı 400'e yaklaşırken, şimdiye kadar operasyonlarda hayatını kaybeden asker sayısı ise 19 oldu.

-Bölgeden kaçış sürüyor-

Operasyondan kaçarak ülke içi mülteci konumuna düşen bölge halkı ise Kuzey Veziristan sınırındaki Bannu iline sığınmaya devam ediyor. Nüfusu 1 milyon olarak belirtilen Bannu'da nüfusun neredeyse iki katına yaklaştığı yetkililer tarafından ifade edildi.

Ulusal Veritabanı ve Kayıt Otoritesi (NADRA) kurumu, bölgeden kaçan kişilerin sayısını 751 bin olarak açıkladı.

Her şeylerini geride bırakarak kaçan bölge halkı arasından Peşaver, Ketta gibi şehirlerdeki yakınlarının yanlarına sığınanlar olduğu gibi mültecilerin çoğunluğunun yeni adresi Bannu oldu.

-Kaçanlar akrabalarına veya okullara sığınıyor-

Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), kentteki Ziyad Ekrem Durani stadına kurdukları iki büyük yardım çadırı ile mültecilerin gereksinimlerini gidermeye çalışıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Dünya Gıda Programı tarafından içerisinde 50 kiloluk un, 25 kilo yemeklik yağ, 4 kiloluk mercimek gibi gıda ürünlerinin bulunduğu yardım ürünleri her gün yaklaşık 500 aileye dağıtılıyor. UNHCR tarafından her gün yaklaşık bin 500 aileye ise hasır, battaniye, mutfak ve temizlik malzemesi gibi gereçler veriliyor.

Bir anda mülteci konumuna düşen aileler ise zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Ordu tarafından Baka Khel bölgesinde kurulan mülteci kampına çadırların aşırı sıcak olması ve Taliban tehdidi nedeniyle sadece 45 aile kalırken, aileler çoğunlukla ya Bannu bölgesindeki akrabalarının yanında ya da boş okullara yerleşiyor.

-Çocuklara aşı yapılıyor-

Taliban tehdidi nedeniyle girilemediği için daha önce çocuk felci aşısı yapılamayan Kuzey Veziristan bölgesinden gelenlere aşı yapılıyor. Şu ana kadar yaklaşık 200 bin kişiye çocuk felci aşısı yapıldığı belirtilirken, sağlık çalışanları okulları teker teker dolaşarak aşı yapıyor.

Her sabah erken saatlerde binlerce kişinin yardım alabilmek için sabahın ilk ışıklarında sıraya girdiği stadyum önünde uzun kuyruklar oluşurken zaman zaman arbede yaşanıyor. Gıda dağıtımının yapıldığı Durani Stadı'nda aynı zamanda hükümet tarafından dağıtılacağı açıklanan 400 dolarlık nakdi yardım için de kayıtlar yapılıyor.

Ordu tarafından kurulan mülteci kampında ise Bannu il merkezindeki karmaşadan ziyade sessizlik hakim olduğu görülüyor. Sadece 45 ailenin barındığı kampın sessizliğin ise oyun oynayan çocukların çığlıkları bozuyor. Kamp içerisine kurulan oyun parkında çocuklar tüm olan bitenden habersiz olarak oyunların oynayarak bir nebze olsun mutlu olmaya çalışıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Veziristan Pakistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title