Pakistan Yeni Cumhurbaşkanını Seçiyor
Güneydoğu Asya'nın önemli ülkelerinden Pakistan'da Federal Meclis, Senato ve eyalet meclisleri, Asıf Ali Zerdari'nin yerine gelecek 12'nci cumhurbaşkanını seçmek için gizli oylama yapacak.
Pakistan Yüksek Seçim Komisyonu tarafından 30Temmuz olarak ilan edilen cumhurbaşkanlığı seçimi için nefesler tutuldu. Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) seçim tarihini boykot edeceğini ve aday göstermeyeceğini açıklamasının ardından, iktidarda bulunan Navaz Şerif'in Pakistan Muslim League-N Partisi'nin desteklediği Memnun Hüseyin'in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Pakistan Yüksek Seçim Komisyonu'nunca 17 Temmuz'da ilan edilen cumhurbaşkanı seçimi için tanınan süreyi yetersiz bulan muhalefet, bu sürenin uzatılmasını istemişti. Bunun üzerine başvuru tarihini üç gün daha uzatan komisyon, nihai olarak 30 Temmuz'da seçim yapılmasına karar vermişti. Ancak bu süreyi de kısa bulan ana muhalefet, bu durumu iktidarın bir oyunu olarak değerlendirdiklerini belirterek, salı günü yapılacak parlamento oturumuna İslamabad ve eyalet meclislerindeki oylamaya katılmayacağını duyurdu.
Gizli oylama yöntemi ile yapılacak seçim, yerel saatle 10.00'da başlayacak ve 15.00'de sona erecek. Seçimleri İslamabad ve eyaletlerde mahkeme başkanları yönetecek.
Resmi sonuçlarınsa aynı gün içerisinde ilan edilmesi öngörülüyor. Ancak Yüksek Seçim Komisyonu isterse bir gün sonra da ilan edebiliyor,
-Seçime girecek adaylar -
Ülke tarihinin 12. cumhurbaşkanını belirleyecek seçim için kesinleşmiş iki aday bulunuyor. Bunlardan ilki 11 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde güçlü bir şekilde iktidara gelen Başbakan Navaz Şerif'in partisinin desteklediği Memnun Hüseyin. Diğer aday ise parlamentoda üçüncü güç konumundaki Pakistan Tahrik-i İnsaf Partisi'nin adayı Vacihuddin Ahmed.
Pakistan Halk Partisi'nin adayı Mian Rıza Rabbani ise parti olarak seçimi boykot ettikleri gerekçesiyle adaylıktan çekilmişti.
Seçimde 340 sandalyeli Pakistan Federal Meclisi'nin yanı sıra 100 sandalyeli Pakistan Senatosu ve diğer dört eyaletten toplam 704 parlamenter ve senatör oy kullanacak.
Pencap Meclisi 370, Sind Meclisi 168, Belücistan Meclisi 65, Kuzeybatı Vilayetleri KPK Meclisi 124 oy hakkına sahip. Pakistan Muslim League'in sandalye sayısı senatoda Pakistan Halk Partisi'nin gerisinde olmasına rağmen federal ve eyalet meclislerinde çok daha fazla oy hakkına sahip bulunuyor.
-Memnun Hüseyin kimdir -
Pakistan Muslim League Partisi'nin önemli figürlerinden Memnun Hüseyin, 1940 yılında, bugün Hindistan toprakları içerisinde bulunan Agra kentinde dünyaya geldi. Tekstil alanında faaliyet gösteren bir işadamı olan Hüseyin, aynı zamanda dini ilimler üzerine medrese eğitimi almış bir isim.
Daha önce kısa süre Sind eyaletinin valliğini yapan Memnun Hüseyin'in bu görevi 1999'da askeri darbeyle sona ermişti. Halen Pakistan Muslim League Partisi'nde yönetici pozisyonunda bulunan Hüseyin, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde partisinden istifa edeceğini açıkladı.
Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, görevi kısa sürede Asıf Ali Zerdari'den devralması bekleniyor. - İslamabad