Haberler

Pala TRT'de Bursa Kent Konseyi'ni Anlattı

Abone Ol

Pala; "Sadece Bursa'ya değil, ülkemizde örnek olacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, 2,5 yıl içerisinde 3200 etkinlik gerçekleştirerek Türkiye'ye örnek çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

TRT'nin çeşitli kanallarında yayınlanacak "Gerçek Gündem: Kalkınma" programına konuk olan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, konsey çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi.

"2,5 yıl içerisinde 3200 etkinlik gerçekleştirdik"

Türkiye'nin en aktif kent konseyi olduklarını söyleyen Pala, 2,5 yıllık sürede yaklaşık 3200 etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bursa konuşuyor toplantıları, eğitim çalışmaları, konferans, seminer, panel, konser gibi birçok konuda gönüllülerle beraber çalıştıklarını anlatan Pala, konseyin kentteki sosyal ve kültürel hayatın merkezi olduğunu vurguladı. Her dünya görüşünden gönüllülerin katılımcı olduğu bir ortamı oluşturduklarını söyleyen Pala, "Bursa Kent Konseyi çok güçlü bir yapıdır. Bu güç sayesinde şehir ve kent hayatı ile ilgili en zor konuların bile üstesinden geliyoruz. Bunları anlatıyoruz ki, çalışmalarımız ülkemize ve diğer kentlere de örnek olsun. Bursa çok büyük bir kenttir. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise İstanbul'dan sonra en güçlü belediye konumundadır. Bursa için Büyükşehir Belediyemiz ile güzel bir ortaklık gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

" Türkiye'ye örnek çalışmalar gerçekleştiriyoruz"

Türkiye'de ilk kez birçok çalışmanın Bursa Kent Konseyi bünyesinde gerçekleştirildiğini söyleyen Pala, 6 ay kadar süren Bursa 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni Planı Çalıştayı'nı gerçekleştirdiklerini de hatırlattı. Çevre düzeni planının tüm illerin anayasası konumunda olduğunu vurgulayan Pala, "Yaklaşık 6 ay süren çalışmada akademisyenler, meslek odaları, üniversiteler ve kurumlar bir araya gelerek 55 maddelik tavsiye niteliğinde kararlar oluşturuldu. Bu kararlar daha sonra Büyükşehir Belediye Meclisi'ne ve İl Genel Meclisi'ne sunuldu. Bu ilke kararları doğrultusunda şu anda 1/100.000 ölçekli planlar gerçekleştiriliyor. Çalışmaları yakından takip ediyoruz. Kent konseyleri bünyesinde Türkiye'de ilk ve tek olan çalışmalardır. Bu konuda da diğer kentlere yardımcı olmaya hazırız" dedi.

Bursa'da 60'a yakın kent konseyinin katıldığı 'Kent Konseyleri Bursa Buluşması'nı düzenlediklerini de ifade eden Pala, yıllar içinde edinilen bilgi ve deneyimleri bu toplantıda diğer kentlere aktardıklarını belirtti.

Türkiye'de ilk defa 'Kent Konseyleri Sempozyumu'nun da Bursa Kent Konseyi bünyesinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Pala, "23 kişilik bilim kurulu oluşturuldu. 20 üniversiteden 48 akademisyen, 38 ilden 60 kent konseyi katıldı. Kent konseyi gönüllüleriyle akademisyenler bir araya geldi ve kent konseyi kavramı üniversitelerin gündemine girdi. Artık bu konularda akademik olarak tartışılıyor" dedi.

Bursa Kent Konseyi'ne bağlı meclislerin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Pala, "Bizim çok aktif meclislerimiz var. Bunlardan biri de Engelliler Meclisi'dir. Kamu binalarının denetlenmesi ile ilgili Bursa Valiliği'ne yazı yazdık. Çünkü çok yakında tüm kamu binalarının engelli vatandaşlara uygun hale getirilmesi gerekiyor. Yasa var, engelliler için düzenleme yapılması gerekiyor. Merdivenlerin girişlerin ve çıkışların, tuvaletlerin daha birçok konunun düzenlenmesi gerekiyor. Bursa'daki 230 kamu kurumu binası denetlendi. Valimize de verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. İyi bir işbirliği örneği sergiledik. Yani valilikler ve kent konseyleri istendiği zaman neler yapabiliyorlar güzel bir örnek oldu.

Ayrıca yeni bir kavram getirdik. Engelsiz alan bayrağı veriyoruz. 119 kriteri var. Hepsi bizim kendi insanımızın kendi gönüllülerimizin geliştirdiği etkinlikler" diye konuştu.

Kent konseyleri ölçeğinde ilk kez mavi kapak toplama kampanyasını da Bursa Kent Konseyi'nin başlattığını belirten Pala, bilinçli bir şekilde toplanan kapakların geri dönüşümü ile elde edilen gelirden 10 adet engelli aracı aldıklarını ve ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara teslim ettiklerini söyledi. Bu projede 100 aracı hedeflediklerini vurgulayan Pala, "Gençlik Meclisi de Türkiye'nin en iyi gençlik meclisi ödülünü aldı. Ayrıca geçtiğimiz yıl da önemli bir etkinliğe imza attı. Bütün okullarımızda öğrenci meclis başkanları var. Bursa'nın 17 ilçesinde bulunan tüm liselerin öğrenci meclis başkanlarını topladık. Geniş bir katılımla 'Bursa Lise Temsilcileri Buluşması'nı gerçekleştirdik" dedi.

"Sivil toplum kuruluşlarının kapasite gelişimine de destek oluyoruz"

Bursa Kent Konseyi bünyesinde birçok katılımcı kuruluş olduğunu söyleyen Pala, AB ve çeşitli kuruluşların hibe programları konusunda derneklere yardımcı olduklarını vurguladı. Bursa Kent Konseyi'nde Sivil Toplum ve Projeler Ofisi olduğunu söyleyen Pala, "Derneklerin fonlardan yararlanması, proje yazması ve sürdürülebilirliğini sağlaması için destek oluyoruz. Bu süreç zarfında yaklaşık 8 proje alındı ve sonuçlandırılıyor. Bizler de Bursa Kent Konseyi olarak sivil toplumun güçlendirilmesi konusunda yardımcı oluyoruz" dedi.

Bursa Kent Konseyi ve Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'de ilk defa Fotofest, Uluslararası Fotoğraf Festivali'ni Bursa'da gerçekleştirdiklerini söyleyen Pala, festival kapsamında 41 ülkeden fotoğraf sanatçılarının geldiğini, 32 sergi ve 120 fotoğraf gösterisi gerçekleştirildiğini vurguladı. BUİKAD İş Kadınları Derneği tarafından "Kadın İstihdamına En Değer Veren Kamu Kurumu Ödülü" aldıklarını hatırlatan Pala, kadınlara yönelik ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bir örnek çalışmanın da Hemşehri Dernekleri Bursa'daki Türkiye Buluşması ve Bildirisi olduğundan bahseden Pala, konsey bünyesindeki Hemşehri Dernekleri Dayanışma Çalışma Grubu'nun 81 ile ait hemşehri derneklerini bir araya getirdiğini ve 'Kardeşlik Bildirisi'ni yayınlandıklarını söyleyerek, "Bursa'daki Türkiye" diye tarihe geçecek bir fotoğraf çektirdiklerini söyledi.

Sivil toplum ve kamu kuruluşları katılımı ile Geleneksel Bursa buluşmaları gerçekleştirdiklerini anlatan Pala, Bursa Kent Konseyi'nin çatı kuruluş vazifesi gördüğünü anımsattı. Bursa Kent Konseyi bünyesinde Yabancılar Çalışma Grubu'nun olduğunu da söyleyen Pala, Bursa'da yaşayan, evlenen ya da çalışan, yabancı kökenli insanların grubu oluşturduğunu anlattı. Yabancılar Çalışma Grubu tarafından Yabancılar Buluşması gerçekleştirildiğini dile getiren Pala, buluşmaya Bursa'da çeşitli nedenlerle yaşayan 31 ülkeden 500 katılımcının geldiğini anlattı. Pala, geçen hafta da Bursa'da deprem gerçeği üzerine Bursa Konuşuyor toplantısı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Başbakanlık'tan, TOKİ'den, üniversitelerden, akademik odalardan ve çeşitli kurumlardan konuşmacıların geldiği toplantıda Yabancılar Çalışma Grubumuzun temsilcisi Anya McKee, yabancı gözüyle depremde nelere baktıklarını ve ne istediklerini anlattı" diye konuştu.

Bursa'nın geleceği ile ilgili 11 büyük konsey toplantısı gerçekleştirdiklerini de anlatan Pala, "Bütün sivil toplum kuruluşlarının fikirlerini söylediği toplantılar gerçekleştirdik. Bursa Kent Konseyi toplantılarında herkes dilediğince konuşabiliyor. Şunu da hatırlatmakta fayda görüyorum, mikrofonu kimseden esirgemeyeceksiniz. Demokrasi budur. Ama siz engel koyarsanız ve insanları kutuplaştırırsanız demokrasiden uzaklaşmış olursunuz" dedi.

Pala, Bursa Kent Konseyi çalışmalarının bu noktaya gelmesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin önemli payı olduğunu da ifade ederek Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Semih İstanbul Türkiye Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title