Haberler

Panayır'da Hem Eğlence Hem de Sorunlara Çözüm Var

Güncelleme:
Abone Ol

3. İzmir Koyun Keçi Panayırı panel ve etkinliklerle devam ediyor.

Koyun Keçi Panayırı'nda etkinlik sahnesinde çeşitli eğlenceler, gösteriler ve konserler düzenlenirken, panel ve seminerlerde sektörün sorunlarının çözümüne yönelik önemli adımlar atılıyor

3. İzmir Koyun Panayırı, 14 Eylül Cumartesi günü Seferihisar'da protokol üyelerinin ve koyun keçilerin kortej yürüyüşü ile başladı. Koyun ve keçilerin, atlı çobanların ve çoban köpeklerinin eşlik ettiği kortej, Seferihisar'ın kent merkezinden panayır alanına kadar halkın yoğun ilgisi ile karşılandı. Korteje İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer öncülük ettiler.

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin öncülüğünde, Seferihisar Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen panayıra, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Mehmet Özgün, AK Parti Milletvekilleri İlknur Denizli ve Hamza Dağ, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Veysel Ayhan, İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen birlik başkanları katıldı. Protokolün alana girişinde kurdele kesilmesinin ardından, koyun kırkım gösterisi yapıldı.

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, yaptığı açılış konuşmasında "Tüm konuklarımıza panayırımıza geldikleri için teşekkür ediyorum" dedi. Koyun keçi sütünün soğuk zincire alınmasının önemine dikkat çeken Türer, Türkiye'de sütü soğuk zincire alan ilk birlik olduklarını belirtti. Özer Türer, İzmir'de süt toplama ve soğuk zincir çalışmaları ile sütün değerini arttırdıklarını vurguladı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, İzmir Birliği'nin yaptığı çalışmalarla öncü olduğunu belirterek Özer Türer ve Birlik yönetimine teşekkür etti. Türkiye'de ilk kez kurulan küçükbaş hayvan pazarının açılışı yapıldı. Panayır sahnesinde halkoyunları gösterisinin ardından, ney dinletisi eşliğinde stantlar gezildi.

Kadınlara büyük destek projesi başlatıldı

3. Koyun Keçi Panayırı'nda, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Seferihisar Belediyesi'nin ortak düzenlediği ve bakanlık destekli kadın yetiştiricileri destekleme projesi de (KAGİSAP) tanıtıldı. İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Özer Türer ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in sahnede tebrik ettiği Afife Küçükbenli, Koyun Keçi Panayırı'nda hayata geçirilen KAGİSAP projesine örnek oldu.

Koyun keçi sağan kadınlara "Pehlivan" dendiğini söyleyen Özer Türer, "Proje için seçilen Ulamış köyünden kadın yetiştirici Tülin Esenli'ye 25 keçi ve 2 teke vereceğiz. Örnek işletmenin karlılığını izleyeceğiz. Bakanlığın da desteğiyle İzmir pilot bölge olacak. Kadınların küçükbaş hayvancılıktaki rolünü artıracak projenin Türkiye çapında yayınlaşması için de adımlar atılıyor. Hayvan başına 700 litre süt alınması hedefleniyor. Ayda 1000-1500 TL kazanç öngörüyoruz. Bu yetiştiriciye hayvanların et ve sütünü birlik olarak satınalma garantisi veriyoruz. Belediyede hayvanların maliyetini üstleniyor" dedi.

Tunç Soyer de, "Bu projede 2 yıl geri ödeme istemiyoruz. Ancak yetiştiricimiz 5 yıl içinde hayvanların parasını bize iade edecek" diye konuştu.

Sıra dışı kadın çoban örnek oldu

Panayır kapsamında düzenlenen "Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kadının önemi" konulu panelde konuşma yapmak üzere Kayseri'nin Yahyalı ilçesinden panayıra gelen koyun ve keçi yetiştiricisi Kadın Çoban Afife Küçükbenli, KAGİSAP'ın tanıtımında sahneye çıkarak kısa bir konuşma yaptı.

Küçükbenli, ilkokul mezunu olmasına rağmen dünyayı gezen, okumayı ve kendini geliştirmeyi seven renkli kişiliğiyle ulusal Türk medyasında haberlere konu olmuştu. Türk edebiyatında tüm eserleri okuyan ve şimdilerde Rus edebiyatına merak saran Afife Küçükbenli, okuma sevgisiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da dikkatini çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından "Yılın Sıra Dışı Okuyucusu" ödülüne layık görülmüştü.

Küçükbenli yaptığı konuşmada, "İlkokul mezunuyum. 3 çocuk annesiyim. Emekli olduktan sonra 1000 Dolar sermayeyle 3 keçi 10 koyun alarak süt hayvancılığına başladık. 10 yıl gönül verdik 150 keçi ve 250 koyunumuz var. Hayvanlarımı çok seviyorum. Tüm kadınlara örnek olsun. İnsan isteyince her işi başarır" dedi.

Küçükbaş yetiştiriciliği kadına uygun

Panayırın ikinci gününe Çamdibi Bandosu'nun müzik dinletisi ile başladı. Ardından Ege TV program yapımcısı ve Hürriyet Gazetesi Tarım Yazarı İsmail Uğural'ın moderatörlüğünü yaptığı Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kadının önemi konulu panel düzenlendi. Uğural, Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer'in vizyoner, girişimci yapıları ve örnek işbirlikleri sonucunda Seferihisar ilçesini marka haline getirdiklerini söyledi. Uğural, "İzmir küçükbaş hayvancılıkta Türkiye için önemli bir hale geldi. Koyun keçi sütü fiyatını İzmir belirler hale geldi. Bunun için birliğin çalışmalarını kutlamak lazım" dedi.

Kayserili kadın yetiştirici Afife Küçükbenli'nin sunumunun ardından, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Funda Erdoğan Ataç yaptığı konuşmada, küçükbaş hayvancılığın küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin kadınlar için uygun bir meslek olduğunu vurguladı.

Panayır, etkinlik sahnesinde renkli etkinlikler ve konserlerle devam ederken, Belediye'nin Kültür Merkezi'nde İzmir'de kırmızı et üretimi ve tüketimi üzerine Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı'nın sunumu ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde aşım zamanı ve besleme konulu Prof. Dr. Ahmet Alçiçek'in sunumu yapılacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Seferihisar Hamza Dağ Türkiye Denizli Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title