Haberler

Pancarın Şekere "Tatlı" Yolculuğu - Kahramanmaraş

Abone Ol

Türkiye'nin şeker ihtiyacının bir kısmının karşılandığı Afşin-Elbistan Ovası'nda, hasat dönemiyle birlikte, pancarın tarladan sofraya zahmetli yolculuğu da başladı.

KENAN ARAYICI - Türkiye'nin şeker ihtiyacının bir kısmının karşılandığı Afşin- Elbistan Ovası'nda, hasat dönemiyle birlikte, pancarın tarladan sofraya zahmetli yolculuğu da başladı.

Kahramanmaraş'ın Elbistan, Göksun ve Afşin ile Adana'nın Tufanbeyli ilçesinin verimli topraklarında yıllardır ekilen şeker pancarı, fabrikalara gönderiliyor. Bölgede 70 bin 800 dekar alanda üretilen şeker pancarı, Türkiye'nin toplam şeker ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Genellikle modern tarım tekniklerinin kullanıldığı bölgede, kimi çiftçiler ise hala geleneksel yöntemleri tercih ediyor.

Eylül ayı başında hasat edilen, daha sonra çiftçiler tarafından şeker fabrikasına getirilen pancar, ilk olarak ön temizleme işleminden geçiriliyor. Toprak ve çamurdan arındırılan ürün, silolara alınıp kanal vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Kanallarda basınçlı suyla yıkanan pancar, böylece dış etmenlerden temizleniyor.

Kesme makinelerinde belirli oranlarda kıyılan pancar, banttan geçirilerek haşlama bölümüne dökülüyor. Daha sonra şerbetle işlem gören pancar difüzyona gönderiliyor. Şerbetleme işlemlerinin ardından ortaya çıkan şeker, kurutularak eleklerden geçiriliyor ve torbalara doldurularak piyasaya verilmek üzere ambara teslim ediliyor.

Yaklaşık 48 saat işlem gören pancardan elde edilen şeker, tarladan tüketiciye sunulma aşamasına getiriliyor.

"Pancar verimi çok iyi"

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afşin-Elbistan Ovası'nda her yıl ciddi miktarda pancar üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Şeker pancarının yöre çiftçisinin en önemli geçim kaynağı olmaya devam ettiğini belirten Bulut, "Çiftçilerimiz şeker pancarı sökümüne erken başlamaktan şikayetçi. Yağışlar olmadığı için şeker oranı düşük çıkıyor. Pancar verimi çok iyi. Yağış olsaydı daha verimli ve şeker oranı yüksek olurdu. Şeker pancarı, devletimiz ve milletimiz için önemli bir ekonomik kazanç noktasıdır." şeklinde konuştu.

Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Büyük ise "Günlük 3 bin 800 ton şeker pancarını işlemek üzere alıyoruz." dedi.

Şekerin zorlu yolculuğuna dikkati çeken Büyük, fabrikada bu yıl 415 bin ton pancardan 54 bin ton kristal şeker üretileceğini kaydetti.

Çiftçilerden Adem Kancı ise suyu seven şeker pancarını kuraklık nedeniyle yetiştirmekte zorlandıklarını, her şeye rağmen aldıkları verimden memnun olduklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Kahramanmaraş Elbistan Türkiye Göksun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title