Papa Seçimleri 12 Mart'ta Yapılacak
16.Benediktus'un 28 Şubat akşamı boşalttığı Papalık makamının yeni sahibi için seçim tarihi 12 Mart olarak belirlendi.5 gündür bu kararı almak için toplanan kardinaller, bu tarihten itibaren Sistine Şapeli'ne kapanarak, bir milyarın üzerinde...
16. Benediktus'un 28 Şubat akşamı boşalttığı Papalık makamının yeni sahibi için seçim tarihi 12 Mart olarak belirlendi. 5 gündür bu kararı almak için toplanan kardinaller, bu tarihten itibaren Sistine Şapeli'ne kapanarak, bir milyarın üzerinde üyesi bulunan Katolik Hıristiyanların 266. ruhani liderini seçene kadar dünyayla irtibatını kesecek.
Kardinaller Koleji'nin Pazartesi sabahından itibaren gerçekleştirdiği 8 oturumluk Genel Kongregasyon'un ardından, tüm dünyanın merakla beklediği tarih açıklandı. Vatikan'daki 6. Paul Salonu'nda, kolejin dekanı Kardinal Angelo Sodano yönetiminde toplanan 153 din adamının yaptığı oylama sonucu, Konklav'a (Papa seçimi) 12 Mart Salı günü başlanmasına karar kılındı. Dünya çapında halihazırda 208 kardinal bulunurken, bunların sadece 115'i Konklav'a katılabiliyor. Çünkü Papa 6. Paul 1970 yılında, sadece 80 yaşın altındaki kardinallerin Konklav'a katılmasını öngören bir kararnameye imza atmıştı. Merak uyandıran seçimlerin kaç gün süreceği ise tahmin edilemiyor. Tarihteki en uzun Konklav'ın, 2 yıl 9 ay sürdüğü biliniyor.
YENİ PAPA NASIL OLMALIYI TARTIŞTILAR
Tarih belirlemenin yanı sıra kardinaller, 5 gün boyunca 2'şer saat süren oturumlarda, seçim hazırlıkları, yeni Papa'nın profili nasıl olmalı, dinler arası diyalog, biyoetik, dünyadaki adalet, Hıristiyan dünyasına verilmesi gereken mesajlar, Katolik Kilisesi'nde kadınların rolü ve Kilise'nin gelecekteki öncelikleri gibi konuları masaya yatırdı. 100'ün üzerinde kardinal söz alarak bu konularda kısa görüşlerini belirtti. Kongregasyonda ayrıca, 16. Benediktus döneminde Vatikan'dan belge sızdırılmasına ilişkin skandal olan 'Vatileaks' konusunda da sert görüşler ortaya konduğu, özellikle ABD'li kardinallerin bu konuda karanlıkta kalan noktaların ortaya dökülmesini talep ettiği gelen bilgiler arasında.
RAHİPLERE TACİZ İDDİASI İNGİLTERE'Yİ TEMSİLCİSİZ BIRAKTI
Öte yandan kolejin, rahiplere yönelik tacizde bulunduğu iddialarının gölgesinde geçen ay St. Andrews ve Edinburgh Başpiskoposluğu görevinden ayrılan Kardinal Keith O'Brien ile sağlık sorunları nedeniyle Emekli Jakarta Başpiskoposu Kardinal Julius Darmaatmadja'nın gerekçelerini kabul etti. O'Brien'ın bu kararının ardından Büyük Britanya'nın, Konklav'da temsilcisi kalmamış oldu.
PAPALIK İÇİN KITALAR YARIŞI
Papa seçimlerine katılacak olan 115 kardinalin yaş ortalaması 72 iken, bunların 8'i 80 yaşın içerisinde. Alman Kardinal Walter Kasper bunların Konklav'ın en yaşlısı, en genci ise Haziran'da 54 yaşına basacak olan Hindistanlı Kardinal Baselio Cleemis Thottunkal. Bunların dışında 60 yaşın altında 3 kardinal daha bulunuyor.
Dini çevreler, bu seferki Konklav'dan, Avrupa kıtasının dışından bir Papa'nın seçilmesi temennileri geliyor. Böylece Katolik Kilisesi'nin evrenselliğinin de tescillenmiş olacağına inanılıyor.
5 kıtadan gelen 115 kardinalin 28'i İtalya'dan olmak üzere 60'ı eski kıta Avrupa'dan. 67 din adamı, Emerit Papa 16. Benediktus'un atadığı kardinaller, 48'i ise onun selefi olan 2. Jean Paul'un bu mertebeye yükselttikleri. Avrupa'yı, Latin Amerika'dan 19, Kuzey Amerika'dan 14, Afrika'dan 11, Asya'dan 10 ve Okyanusya'dan 1 kardinal izliyor.
SEDE VACANTE
Papalıktan önce Joseph Ratzinger adını kullanan 16. Benediktus, 598 yıl aradan sonra görevinden kendi rızasıyla feragat eden ikinci Papa olmuştu. Şu an Roma yakınlarındaki Castel Gandolfo kasabasında bulunan Papalık yazlık ikametgahında dinlenen 16. Benediktus'un, Nisan sonunda Vatikan'a dönerek, kendisi için hazırlanan eski bir manastırda kalacak. 28 Şubat'tan itibaren Papalık makamı boş yani 'sede vacante' olarak adlandırılıyor.