Haberler

Paris'te 6. Uluslararası Uygur Kadınları Konferansı Düzenleniyor

Abone Ol

Paris'te, Dünya Uygur Kongresi tarafından 6.Uluslararası Uygur kadınları konferansı düzenleniyor.

Paris'te, Dünya Uygur Kongresi tarafından 6. Uluslararası Uygur kadınları konferansı düzenleniyor.

Fransa'da 3 gün sürecek olan Uluslararası Uygur kadınları Konferansı bugün başlıyor. Konferansın açılışı Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir tarafından yapılacak.

Uluslararası Uygur Kadınları Konferansı'na, Orta Asya ülkeleri ağırlıklı dünyanın çeşitli ülkelerinden 100'ün üzerinde kişinin katılması bekleniyor. Önceki konferanslar 2007 yılının Mart ayında Washington, 2008'de Münih, 2009 yılının Kasım ayında Toronto ve Tallin, 2012'de Ankara ve İstanbul'da yapıldı.

Dünya Uygur kongresi Başkanı Rabia Kadir, Paris'te Türk basın mensupları ile bir araya geldi ve soruları yanıtladı. Rabia Kadir, Fransa üst düzey yöneticilerinden özellikle görüşme talebinde bulunmadığını belirtti ve Fransa hükümeti, halkı Çin'in tüm baskılarına rağmen bize kucak açtı. Fransa'yı zor durumda bırakmak istemediğim için üst düzey yönetimden resmi görüşme talebim olmadı dedi.

ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN'DA YAPMIŞ OLDUĞU SOYKIRIMDIR SÖZÜ BİZİM İÇİN YETERLİDİR

Kadir, Türkiye'den nasıl tepki geldiğinin sorulması üzerine 'Doğu Türkistan davası çok zor bir dönemden geçiyor. Türkiye Doğu Türkistanlılara kucak açan, sahip çıkan pozisyonunda. Biz ancak Türkiye'ye teşekkür edebiliriz. Avrupa, Amerika, batıda bize aynı şefkati, himayeyi gösteriyor. Bugün binlerce Doğu Türkistanlı Çin zulmünden kaçarak Türkiye, Avrupa ve Amerika'ya sığınmış durumda. Türkiye Çin'le ilişkilerini ne kadar mükemmel hale getirirse getirsin biz bundan ancak mutluluk duyarız. Türkiye Uygurlar'a hiç bir zaman zarar verecek hiçbir hareketin içinde olmadı. Olmayacak. Uygur halkına sahip çıkacağı ile ilgili bize mesaj vermiştir. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın 5 Temmuz olaylarında, 'Çin'in Doğu Türkistan'da yapmış olduğu soykırımdır' sözü bizim için yeterlidir. Elbette bundan sonra da başbakanımızın Uygur davasına sahip çıkacağına, himaye edeceğine inanıyorum. Siyasi olarak hükümetler sahip çıkamasalar bile Türk Milletinin, Türk halkının Doğu Türkistanlılara sahip çıkacağından hiçbir zaman şüphem olmadı.

24 Nisanda göreceksiniz Bastille Meydanında Bütün Türk halkı bizimle Çin'i protesto edecek. Kardeşlik gerçektir bundan kimse kaçamaz. Bu tarihi gerçek elbette bizi birbirimize yakınlaştırır cevabını verdi.

Kadir, Çin hükümetinin yirmi Uygur Türkü'nün 'İslami Propaganda' yaptığını söylemesiyle ilgili olarak şöyle konuştu

'İslami terörist olarak bahsedilen kişiler internette web sayfası oluşturarak bizim milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmışlardır. Biz kendi kültürümüzü, kişiliğimizi, kimliğimize muhafaza etmeliyiz. Biz Türküz, Müslümansız bizim kaide kurallarımız budur. Yirmi Uygur Türkü bu kapsamda yayın yaptıkları için İslami terörist olarak ilan edildi. Bunların terörle uzaktan yakından hiç bir ilgisi yok. Ama Çin dünya kamuoyu önünde, bütün Doğu Türkistanlıları köşeye sıkıştırmak için bu terör kelimesini ve islam kelimesini birlikte kullandı. Çin uluslararası kamuoyunda bunu dezenformasyon aracı olarak kullanmakta.

Kadir konuşmasının sonunda Türk kadınlarını selamladı ve Tüm Türk Kadınlarının Doğu Türkistan'da hapiste yatan kardeşlerine, ablalarına yardım etmesini istedi. Konferansa, Türkiye Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Dünya Uygur kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk'de katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Uygur Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title