Haberler

Paris'te "Doğu Yönünde Osmanlılar ve Harput" Konferansı

Abone Ol

- "Doğu Yönünde Osmanlılar ve Harput" konferansı Koferansta konuşmacıların sunumu Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile röportaj Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın konuşması Paris'te "Doğu Yönünde Osmanlılar ve Harput" konferansı Paris Büyükelçisi Musa: "Harput...

- "Doğu Yönünde Osmanlılar ve Harput" konferansı

Koferansta konuşmacıların sunumu

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile röportaj

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın konuşması Paris'te "Doğu Yönünde Osmanlılar ve Harput" konferansı

Paris Büyükelçisi Musa:

"Harput Osmanlı'nın Selçuklu'nun, Bizans'ın Roma'nın Hitit'in ve daha nicelerinin izlerini taşıyan ve bugün de bu izleri kararlı bir şekilde ayakta tutan bir beldemizdir"

Prof. Dr. Ortaylı:

"Pazar kalabalık, istediğin büyük adamı tavsiye ediyorsun dünya mirasına, istediğin şehri takdim ediyorsun, o büyük adamlar anma listesine de alıyorlar fakat kimse ilgilenmiyor çünkü çok mal var pazarda"

Elazığ Belediye Başkanı Yanılmaz:

"Bir taraftan kazılar bir taraftan restorasyon çalışmaları bir taraftan da koruma altına aldığımız alanlarla Harput'u geleceğe hazırlıyoruz"

PARİS (AA) – Fransa'nın başkenti Paris'te "Doğu Yönünde Osmanlılar ve Harput" başlıklı konferans düzenlendi.

Paris'te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nda (UNESCO) Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer'in moderatörlüğünde düzenlenen konferansta tarihçi Pierre Pinon, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Prof.Dr. İlber Ortaylı, Harput kitabının editörü Görkem Gül Duman konuşma yaptı.

Konferansa Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Paris Müdürü Ahmet Bakçan ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferans sonrası Ortaylı, Musa ve Yanılmaz Harput'un önemine dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ortaylı, dünyadaki birçok eser ve şehirlerin UNESCO'nun tarihi miras listesine girmek için talepleri olduğunu ifade ederken, "Pazar kalabalık, istediğin büyük adamı tavsiye ediyorsun dünya mirasına, istediğin şehri takdim ediyorsun, o büyük adamlar anma listesine de alıyorlar fakat kimse ilgilenmiyor çünkü çok mal var pazarda." dedi.

Büyükelçi Musa, Harput'un dünya mirası kategorisinde mütalaa edilenlerle yan yana durabilecek ehliyette olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:

"Harput Osmanlı'nın Selçuklu'nun, Bizans'ın Roma'nın Hitit'in ve daha nicelerinin izlerini taşıyan ve bugün de bu izleri kararlı bir şekilde ayakta tutan bir beldemizdir. Elbette bu yönleriyle bu listeye girmeye çoktan adaydır."

Düzenlenen konferansın Harput'un bu özelliklerine atıf yaptığını aktaran Musa, bölgenin tarihi miras listesine girmesini ümit ettiğini söyledi.

Musa, Harput'un dünya miras listesine girmesi üzere yapılan başvurunun değerlendirileceğini ifade ederken, "Daha da önemli olan Harput'un Türkiye'nin dışarıdaki imajına, tanıtımına, daha fazla içselleşmesine, benimsenmesine katkıda bulunmasıdır. Türkiye'nin barındırdığı zenginlikler hakikaten rakipsizdir ve pek çok ülkeye de nasip olmamıştır. Ama biz maalesef bu kültürel zenginlikleri yeterince araştırdığımızı, ilgilendiğimizi ve tanıttığımızı söyleyemeyiz. Eksiklerimiz var." dedi.

7 bin yıllık kültürel ve tarihi birikimi olan Harput'un bir dünya mirası olduğunu ve bu bölgede birçok ırk, devlet ve dine mensup insanların yaşadığını anlatan Yanılmaz, Harput'ta yaşayan her insanın bir miras bıraktığını söyledi. Yanılmaz böyle bir mirasın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydetti.

Yanılmaz, 2014 yılından bu yana ciddi çalışmalar yaptığını ifade ederken Koruma Uygulama ve Denetim Bürosunu (KUDEB) kurduklarını ve böylece tarihi eserlerin tek elden renove edilebileceğini söyledi.

Harput'u yenileme alanı olarak ilan edildiğini ve bu konuda bakanlar kurulunda bir karar verilmesi için gerekli makamlara bilgileri verdiklerini aktaran Yanılmaz, geçmişteki sokak dokusunu ortaya çıkarmak için de İstanbul Teknik Üniversitesi ile çalıştıklarını belirtti ve şöyle devam etti:

"Bir taraftan kazılar bir taraftan restorasyon çalışmaları bir taraftan da koruma altına aldığımız alanlarla Harput'u geleceğe hazırlıyoruz." diyen Yanılmaz bu konferansla nihai noktayı koyduklarını ve İlber Ortaylı ve Fransız tarihçisi Pierre Pinon ile Harput'un tarihini dünyaya duyurduklarını söyledi.

Yanılmaz bundan sonra da önemli adımlarının olacağını, Harput'un tarihi miras listesine girmesi için şartları yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mücahit Yanılmaz Türkiye Harput Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title