Haberler

Partilerde 'Aday Listesi' Mesaisi

Abone Ol

Partiler, Pazartesi'ye Kadar YSK'ya Listelerini Sunacaklar. Başta AKP ve CHP Olmak Üzere Partiler ve Liderler, Hafta Sonlarını Aday Listelerine Son Şeklini Vermek İçin Yoğun Bir Mesaiyle Geçirecekler.

Siyasi partiler, 22 Temmuz'da aday gösterecekleri isimlere ilişkin listelerini 4 Haziran Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunacaklar. Başta AKP ve CHP olmak üzere siyasi partiler ve liderler ise hafta sonlarını, aday listelerine son şeklini vermek üzere yoğun bir mesaiyle geçirecekler. Milletvekilleri ve aday adayları ise listeye girme telaşı yaşıyor.

Hükümet 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesinde, Meclis'i yoğun bir mesaiyle çalıştırırken, siyasi parti genel merkezlerinde de liste telaşı yaşanıyor. Aday adaylarının başvuru süresinin sonuçlanmasının ardından temayül yoklaması ve merkez yoklaması ile aday adaylarını mülakata alan siyasi partilerin, listelerini ise 4 Haziran Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar YSK'ya sunmaları gerekiyor. Bu nedenle siyasi partilerde yoğun bir aday listesi belirleme mesaisi yaşanırken, aday adayları ve milletvekilleri de listeye girip giremeyeceklerini endişesini yaşıyor.

AKP'DE 20 MİLLETVEKİLİ LİSTEYE GİREMEYECEK

AKP, seçim öncesi en yoğun başvuruyu alırken, yaklaşık 3 bin 500 aday adayı arasında listeye girecek isimlere yönelik aday belirleme çalışmaları da sürüyor. Kulislerde ise Erdoğan'ın 20 kadar milletvekilini listeye almayabileceği konuşuluyor. Milletvekilleri ise bu sayının daha fazla olmayacağını belirtirken buna gerekçe olarak da "milletvekilleri yeterince çalıştı. Seçim kararı alınmasına rağmen, hala Meclis'te ve gece gündüz yoğun bir mesai yapıyor. Pek çok kanun çıkarıldı, anayasa değişikliği paketinde fire verilmedi. Genel Başkan listesini belirlerken, milletvekilleri konusunda ve çalışmaları hakkında bu durumu dikkate alacaktır" görüşünü dile getiriyorlar. AKP'de Nevzat Yalçıntaş, Mustafa Zeydan, Mehmet Özyol, Selahattin Dağ, Şükrü Ünal ve Fikret Badazlı, Turhan Çömez gibi isimlerin aday olmayacağı belirtilirken, özel yaşamları ile gündeme gelen bazı milletvekillerinin de liste dışı kalabileceğine dikkat çekiliyor. Kulislerde "Başbakan yaklaşık 20 kişiyi liste dışı bırakır, onların yerine de zaten son katılımlar doldurur" esprileri yapılıyor.

Pazartesi günü aday listesini YSK'ya verecek olan AKP'de adaylar konusunda son kararı ise Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül vermesi bekleniyor. Erdoğan ve Gül'ün hafta sonu boyunca listeleri gözden geçireceği ve son halini vereceği kaydediliyor. Erdoğan ve Gül'ün önündeki en önemli sorun ise Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener konusunda yaşanan kriz. Bugün parti yönetiminden ve Şener'den gelen farklı açıklamalar krizin boyutunu ortaya koyarken, Erdoğan ve Gül'ün Şener'i ikna etmek için son dakikaya kadar çaba gösterecekleri kaydediliyor.

CHP'DE ELENECEK ÇOK SAYIDA MİLLETVEKİLİ VAR

22. dönem parlamentosunda listeye girememe telaşının yoğun olarak yaşandığı grup ise CHP grubu. DSP ile seçim ittifakı yapan CHP'de, moraller bozuk, sinirler ise gergin. CHP Genel Başkanı Baykal'ın "Herkes daha önce seçildiği seçim bölgesinden tekrar aday olsun. Kimse eski yerinden alınıp Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlere gönderilmeyecek. Örgüt ve taban değişim istiyor. Kim kırılırsa kırılsın, kim küsürse küssün, değişim isteniyor, yapacağım. Üstelik şimdi küsme ve kırılma zamanı değil" şeklindeki sözleri ise partideki gerilimi artırdı. Listelere girmesine kesin gözüyle bakılan isimler bile, "son dakika golü" yiyebilecekleri endişesi taşıyor. CHP'nin aday listesi ise Pazar günü akşam saatlerinde toplanacak Parti Meclisinde son halini alacak.

LİSTE EVLİLİKTEN SONRA KESİNLEŞECEK

Merkez sağda ise liste telaşının yanı sıra birleşme telaşı da yaşanıyor. 27 Mayıs'ta DYP'nin DP adını almasının ardından Anavatan da, yarın yapacağı kongreyle DP'ye katılacak. DP'de gerek eski DYP'lilerin gerekse Anavatan'ın ortak listesine ise son şeklini Ağar ve Mumcu verecek. Merkez sağın iki lideri de haftasonunda yoğun bir liste mesaisi yaşayacak. İki parti arasındaki Yılmaz krizinin ise eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın "DP'den bağımsız aday" olarak girmesine yönelik mutabakatla aşıldığı, Yılmaz'ın listede yer almasını istediği isimlere ise sıcak bakılmadığı kaydediliyor. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title