Haberler

Patlama Meydana Gelen Fabrikada Mühendisler İnceleme Yaptı

Abone Ol

Bursa'nın Gemlik ilçesinde geçtiğimiz pazar günü sabaha karşı Gemlik Gübre Fabrikası'nda meydana gelen patlama sonrası Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri olay yerinde inceleme yaptı.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde geçtiğimiz pazar günü sabaha karşı Gemlik Gübre Fabrikası'nda meydana gelen patlama sonrası Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri olay yerinde inceleme yaptı. Patlamanın şiddeti fotoğraflara yansırken mühendisler patlamada ihmal olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Akademik Odalar Birliği Yerleşkesinde Gemlik Gübre Fabrikasında yaptıkları incelemenin sonucunu basın mensuplarıyla paylaşan Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Kırka, patlamanın buhar kazanında değil buhar borusunda meydana geldiğini söyledi. Olay yerinde inceleme yaparken fabrika yetkililerinin soruşturmanın devam etmesi sebebiyle istedikleri bilgi ve belgeleri alamadıklarını ifade eden Kırka, 'Olay CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat)-Piril kule adı verilen bölgede gerçekleşmiş. Bu kule gübreye piril (gübrenin granüle benzer tanecik yapısı) formunun verildiği bir üretim aşamasıdır. Bu aşamada gübre buhar ile işleme tabi tutulur. Gemlik Gübre yetkililerinden aldığımız bilgilere göre bu kulede 39,5 bar basınçta çalışan buhar kazanından elde edilen 197oC'deki 15-16 bar basıncındaki kızgın buhar hatları ve 98oC'deki 10-12 bar basınçta Amonyum Nitrat hatları bulunmaktadırö dedi.

'PATLAMA KAZANDA DEĞİL BORULARDA GERÇEKLEŞTİö

Yapmış oldukları inceleme neticesinde patlamanın buhar kazanında değil buhar borularında meydana geldiğini söyleyen Kırka, 'Patlamanın etkisiyle kule kirişlerinde ve kolonlarında kırılmalar olmuş. Fabrika içerisine metal parçacıkları saçılmış, işletme içerisindeki diğer binaların camları kırılmış, bazı binaların çatıları ve yan duvarları darbe etkisiyle hasar görmüş.

Bir öngörü olarak belirtmeliyiz ki yetkililer tarafından ifade edilen 15-16 bar basınçta oluşacak bir kazanın bu denli bir etki yaratması olası değildir. Bu durumda normal işletme basıncının çok üzerinde bir basınçla patlamanın meydana gelmiş olabileceğinin oldukça kuvvetli bir olasılık olduğunu belirtmek isterizö ifadelerini kullandı.

'SENSÖRLERİN VERDİĞİ ALARM GÖZ ARDI EDİLMİŞö

Yüksek basınç sensörleri ve emniyet valflerinin çalışmamış olabileceğine dikkat çeken Kırka, 'Sensörlerin verdiği alarm yetkililer tarafından göz ardı edilmiştir. Çevreye saçılan boru hatlarına ait parçalardaki korozyon dikkat çekici seviyededir ve korozyona karşı mücadelenin doğru yapılıp yapılmadığına dair ciddi bir soru işareti oluşmuştur. Korozyon, borulardaki basınç dayanımını düşüreceğinden, yüksek basınca dayanamayan boru hatları da patlamanın oluşumunu kolaylaştırmış olabilirö şeklinde konuştu.

'ÖLÜM DEPOLARI

Patlamanın etkisiyle fabrikada başka binaların da zarar gördüğünü söyleyen Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Eski Başkanı Ali Uluşahin ise, fabrikanın yanında 20 bin metreküplük iki adet depolama tankının olduğunu ve bu tanklarda amonyak olduğunu söyledi. Tanklarda meydana gelecek olası bir sızma halinde canlı hayatının son bulacağını söyleyen Uluşahin, 'Amonyak yanıcı bir madde değil. Ancak sızma olması halinde rüzgarın etkisiyle amonyakın kokusu 10 kilometrelik bir alana yayılır ve bu koku solunduğu esnada canlıyı öldürür. Yani Gemlik, Engürücük ve Kurtul'da yaşayan hiçbir canlının kurtulma ihtimali olmazö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gemlik Gübre Kırka Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title