Paü'de Gıda Kodeksine Aykırı Yemek Üretimi
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, 2016 yılında üniversitenin yemekhanesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı denetimlerde Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan yağlar ve benzeri gıda maddelerinin kullanıldığı tespit edildiğini söyledi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, 2016 yılında üniversitenin yemekhanesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı denetimlerde Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan yağlar ve benzeri gıda maddelerinin kullanıldığı tespit edildiğini söyledi.
Bağ, PAÜ Senato Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı'nın üniversitenin 2016'daki yemek maliyetiyle ilgili TBMM'de yaptığı konuşmadaki 5 milyon lira rakamının doğru olmadığını belirtti. Bağ, 2016'da işçilik, malzeme, taşıma, tüm öğünler ve diğer kalemlerle toplam 7 milyon 173 bin lira olan maliyetin, 2017 yılı sonuna kadar 9 milyon 213 bin lira olmasının beklendiğini ifade etti.
Bağ, milletvekili Basmacı'nın PAÜ'nün yemek maliyeti konusunu gündeme taşıdıktan sonra teknik çalışmalar yaptıklarını ve istenildiği zaman milletvekilinin yemek maliyetleriyle ilgili dosyaları görebileceğini dile getirdi.
Üniversitede yemeğin 2006-2014 yılları arasında ihaleyi alan firma tarafından yapıldığını ancak 2015'te dönemin yönetiminin ihale fiyatlarını yüksek bulmasının ardından yemekleri kendi yaptırmaya başladığını aktaran Bağ, şöyle devam etti:
"2015 yılında ihaleye çıkılmış, ihale miktarının tahmini bedelden yüksek olduğu öngörülerek ihale iptal edilmiş. Yaklaşık maliyetin de yüzde 35 üzerinde olduğu söylenmiş. Yemeğin de kurum tarafından yapılması öngörülmüş, üretimine başlanmış. Maliye Bakanlığına 83 kişilik elemanın çalıştırılması yönünde izin yazısı yazılmış, cevap gelmemiş. 2016 yılında yazı tekrarlanmış, yine cevap gelmemiş ama yemeğin kurum tarafından üretilmesine devam edilmiş."
Maliye Bakanlığına, üniversitenin yemekhanesinde 83 kişinin usulsüz olarak çalıştırıldığını bilen bir kişinin 30 Mart'ta şikayet etmesinin ardından Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından inceleme başlatıldığını ifade eden Bağ, bakanlığın bu şikayetin ardından yemekleri kurumun yapmasına izin vermediği için eylül ayında ihale yapıldığını dile getirdi.
Bağ, soruşturma kapsamında PAÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından işletilen yemekhanede yemeklerin standartlara uygun olmadığının Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2 Kasım 2016'da yapılan denetimlerde ortaya çıktığına dikkati çekti.
SKS ile yapılan protokolde denetime ve standartlara uyulmasına yönelik herhangi bir yaptırımın olmadığını fark ettiklerinin altını çizen Bağ, "Bu yönde de hastaneden yüzlerce şikayet alındığı kayıtlarımızda yer alıyor. Ayrıca yapılan denetimlerde yemeklerde kullanılan zeytinyağı ve ayçiçek yağının Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan yağlar ve benzeri gıda maddelerinin kullanıldığı, tespit edildi. Yine bunlara el konulduğunu biz bu süreçte görmüş olduk."
Bağ, bu işlemleri yürütenlerle ilgili soruşturma sürecini başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu haberler de çıkabilir. Rapor var elimizde. Denetlendi. Benim bundan haberdar olmam uzun zaman alıyor. İlgili daire başkanı görevini yapmamıştır. Yapmasını beklerdik. Yağları kullanan aşçılar kullanmaya devam etmiştir. Aynı şekilde ifade edilmesini isterim. Bu sürecin bana sağladığı yarar da budur. Bakanlığa yapılan şikayetle başlayan süreç daha sonrasında çok olumlu yönlere çıkardı. Şu anda denetimli yemek hizmetini biz hastaneye sağlıyoruz. Geçen ayda 66 bin öğün yemek tüketilirken şu anda 74 bin öğün yemek tüketiliyor."
Gıda güvenliğinin ciddi bir durum olduğunu vurgulayan Bağ, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan gıda maddelerinin özellikle hastane gibi çok önemli bir yere yemek olarak girmiş olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Başlatılan idari soruşturmanın detaylı şekilde ele alınacağını, suç duyurusunda bulunmak gerekiyorsa bunun da yapılacağını anlatan Bağ, bunun kamuoyu tarafından bilinmesinin faydalı olacağını ifade etti. Bağ, geçmişe dönük inceleme yaptıklarını, araştırdıkça yeni şeylerin ortaya çıktığını, o dönemde bu yemeklerden hasta, öğrenci, öğretmen ve herkesin yediğini sözlerine ekledi.